Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi destek seviyelerini aşağı kırarken, alçalan trendde düzeltme hareketine devam ediyor. Endeks geçtiğimiz haftalarda 8850-9200 bandı dahilinde dalgalanma göstermişti. Endeksin bu aralık içerisinde kalması için 8850 desteğinin üzerindeki hareketini koruması ve dip oluşumu için önemli idi. Ancak endeks dün haftaya zayıf bir başlangıç yaparken, 8850 olan ana destek seviyesini aşağı kırdı. Endeks bu seviyenin aşağı geçilmesi ile 8700 desteğinin de altına geri çekildi. Böylece endeks günü %2 oranında düşüşle 8699 seviyesinde tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,9 oranında geri çekildi. 8850 desteğinin altına geri çekilme ile birlikte endeksin görünümünde zayıflığın ileri taşındığını söyleyebiliriz. Böylece endeks son yedi ayın en düşük seviyelerine yönelmiş oldu. Endeksin 8700 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı önemli olacak. Bu seviyenin altında kalıcı olunması halinde Mart ayındaki destek seviyeleri de aşağı kırılacağından bu durumda düzetme hareketinin devamını görebiliriz. 8600 sonraki destek olarak izlenebilir. Dolayısıyla da 8700’ün altında yeni alım için aceleci olunmamalı ve temkinli duruş korunmalı görüşündeyiz. 8750 ilk planda direnç haline geldi. Bu seviye ise 8850 direncine yönelim için takip edilebilir. Bankacılık endeksinde ise 12.800 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi ile beraber kısa vadeli görünüm zayıflama eğiliminde. Bu seviyenin altında düşüş eğilimi korunabilir. 12.280 ise önemli destek olarak izlenebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; Perşembe günü TCMB ve ECB faiz kararını açıklayacak. TCMB beklentilere paralel önceki toplantılarında olduğu gibi politika faiz oranını %50’de sabit bırakmıştı. Karar metninde söyleme ilişkin değişiklik öne çıkmıştı. Ağustos’ta karar metninde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına yönelik ifade, son metinde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı şeklinde değişti. Metinde, para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini söyledi. TCMB’nin bu ay da faizde değişikliğe gitmesi beklenmez iken, önümüzdeki aylar için olası faiz indirimine yönelik bir sinyal verip vermeyeceği takip edilecek. ECB, Eylül’de piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimine giderek mevduat faiz oranını 25 baz puan, refinansman ve marjinal borçlanma faiz oranlarını 60'ar baz puan indirmişti. Enflasyonun hedef seviyelerine ulaşması nedeniyle ECB’nin bu hafta üç temel faiz oranında 25’şer baz puanlık indirim gerçekleştirmesi bekleniyor.
EUR/USD paritesi son dönemde ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan verilerin dolar lehine bir görünümü desteklemesi ile destek seviyelerinin altına geri çekilmişti. Diğer yandan bazı ECB üyelerinin faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunması Euro’nun değer kaybetmesine neden olmuştu. Buna paralel EUR/USD 1,09 desteğine doğru geri çekildi. Parite son durumda ECB’nin bu haftaki faiz kararı öncesinde bu destek seviyesinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Paritenin 1,09’un üzerinde kalması geçtiğimiz yılın yaz aylarından itibaren oluşan alçalan trendin yeniden altına geri çekilmemesi ve uzun vadeli görünümde bir bozulma olmaması için önemli. Aksi halde alçalan trendde düzeltme hareketi ileri taşınabilir. 1,0870 sonraki destek seviyesidir. 1,0950 direncinin üzeri ise 1,10 direncine tepki açısından takip edilebilir. Dolar kuru ağırlıklı olarak 34,20-34,30 bandı dahilinde kalma eğilimi gösteriyor. Bu bandın üst tarafından güç kaybına uğrarken, 34,20 seviyesine doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç seviyesidir 34,20 ve 34,00 destekler olarak izlenebilir. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğradı. Brent petrolde 75,00 dolar destek, 81,00 dolar direnç seviyesidir. 2620-2685 dolar bölgesinde kısa vadeli bant içerisinde hareket eden altın ons fiyatları, geçtiğimiz hafta bu aralığın altına geri çekilmişti 2600 dolar desteğine doğru yukarı tepki gösteren altın ons yeniden bant aralığı içerisine geri döndü ve 2640 doların üzerine yükseldi. Kısa vadeli göstergelerin yukarı yönlü dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. 2640 dolar destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde 2685 dolar tarihi zirve hedef direnç olarak takip edilebilir. 2600 dolar ise ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde altın onsun kısa vadeli görünümünün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altın, altın onsun yeniden yukarı tepki göstermesi ile 2870 TL seviyesinden destek buldu. 2870 TL desteğinin üzerinde yukarı yönlü atakların devamının gelebileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 2900 TL’nin üzeri ise yükseliş eğilimi devam edebilir. 2950 TL ana direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.
BIST 100 Endeksi volatil bir haftayı daha geride bıraktı. Endeks son dönemde 8850-9200 bandı dahilinde dalgalanma gösteriyor. Endeks Cuma günü 9100 seviyesine doğru yönelse de, yeniden ani ve sert satış baskısı altında kaldı ve 8850 ana desteğinin altını test etti. Endeks gelen tepki alımları ile bu seviyenin üzerinde %1 değer kaybı ile günü tamamlamış oldu. Bankacılık endeksi ise %0,3 geri çekildi. Endekste bant hareketinin üst tarafına doğru yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirildiğini görmekteyiz. Endeksin ilk aşamada ana destek seviyesi olan 8850’nin üzerinde kalması kısa vadeli görünümde ilave bir bozulma olmaması ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için öne çıkıyor. Endeks gün içerisinde 8850’nin altını test edebilir. Ancak önemli olan bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirmesi. Aksi halde düzeltme hareketi devam edebileceğinde 8850 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Bu seviyenin altında ise 8750 sonraki destek konumunda. Diğer yandan; 9000 direncinin üzeri ise tepki yükselişi için öne çıkıyor. Endekste 9160 direncinin aşılması ise mevcut bandın yukarı tamamlanması, yeni bir yükselen trendin başlaması ve yükselişin sırasıyla direnç seviyelerine devamı için takip edilebilir. Perşembe günü TCMB ve ECB faiz kararını açıklayacak. TCMB beklentilere paralel önceki toplantılarında olduğu gibi politika faiz oranını %50’de sabit bırakmıştı. Karar metninde söyleme ilişkin değişiklik öne çıkmıştı. Ağustos’ta karar metninde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına yönelik ifade, son metinde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı şeklinde değişti. Metinde, para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini söyledi. TCMB’nin bu ay da faizde değişikliğe gitmesi beklenmez iken, önümüzdeki aylar için olası faiz indirimine yönelik bir sinyal verip vermeyeceği takip edilecek. ECB, Eylül’de piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimine giderek mevduat faiz oranını 25 baz puan, refinansman ve marjinal borçlanma faiz oranlarını 60'ar baz puan indirdi. ECB mevduat faiz oranını %3,75'ten %3,50'e indirirken, refinansman ve marjinal borçlanma faizini sırasıyla %3,65 ve %3,90'a düşürmüş oldu. Böylece, Haziran ayı toplantısında hem refinansman faizi hem de marjinal fonlama faizi için Mart 2016'dan, mevduat faizi için ise Eylül 2019'dan bu yana ikinci indirim geldi. Enflasyonun hedef seviyelerine ulaşması nedeniyle 25’şer baz puanlık indirim gerçekleştirmesi bekleniyor.
EUR/USD paritesi ECB yetkililerinin faiz indirimine yönelik mesajlar vermesi ile güç kaybına uğramıştı. Parite ABD’de beklentileri aşan enflasyon verilerinin sonrasında 1,09 desteğine doğru geri çekildi. Dolayısıyla da parite kısa vadeli alçalan trendde düzeltme hareketi gösterdi. 1,09 desteği kısa vadeli tepki hareketinin gerçekleşmesi, dip oluşumu ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. Aksi halde 1,0870 sonraki destek seviyesidir. 1,09’un üzerinde ise 1,0950 ve 1,10 sonraki direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Dolar kuru 34,20 desteğinin altını zorla da tepki ile karşılaştı. Bu seviyenin üzerinde 34,20-34,30 bant hareketi olarak takip edilebilir. 34,20’nin altında ise 34,10 ve 34,00 destekler olarak izlenebilir. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları tepki çabasına devam ediyor. Brent petrolde 75,00 dolar destek, 81,00 dolar direnç seviyesidir. 2620-2685 dolar bölgesinde kısa vadeli bant içerisinde hareket eden altın ons fiyatları, geçtiğimiz hafta bu aralığın altına geri çekilmişti 2600 dolar desteğine doğru yukarı tepki gösteren altın ons yeniden bant aralığı içerisine geri döndü ve 2640 doların üzerine yükseldi. Kısa vadeli göstergelerin yukarı yönlü dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. 2640 dolar destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde 2685 dolar tarihi zirve hedef direnç olarak takip edilebilir. 2600 dolar ise ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde altın onsun kısa vadeli görünümünün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altın, altın onsun yeniden yukarı tepki göstermesi ile 2870 TL seviyesinden destek buldu. 2870 TL desteğinin üzerinde yukarı yönlü atakların devamının gelebileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 2900 TL’nin üzerinde ise yükseliş eğilimi devam edebilir. 2950 TL ana direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.
BIST 100 Endeksi’nde yüksek volatil seyir devam ediyor. Endeks son dönemde 8850-9200 bandı dahilinde dalgalanma gösteriyor. Endeks dün 9160 direncinin hafif üzerine yükselse de, bu seviyede güç kaybına uğradı. Buna paralel endeks artan satış baskısı ile 9000 desteğinin de altına geri çekildi ve günü %1,8 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,9 oranında değer kaybetti. Böylece endekste bant hareketinin üst tarafına doğru yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirildiğini görmekteyiz. Endekste 9000 desteğinin aşağı kırılması ile bu seviye artık direnç haline geldi. 9000 direncinin üzeri ise tepki yükselişi için öne çıkıyor. Endekste 9160 direncinin aşılması ise mevcut bandın yukarı tamamlanması, yeni bir yükselen trendin başlaması ve yükselişin sırasıyla direnç seviyelerine devamı için takip edilebilir. 9160 direncinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçleneceğinden bu durumda trade amaçlı ek alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştirilebilir. Diğer yandan 8850 kısa vadeli dip seviye olarak önemini korunuyor. Endekste bu seviye ise kısa vadeli görünümde ilave bir bozulma olmaması için öne çıkıyor. 8850 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işgücü piyasasında olumlu görünümün sürdüğünü belirtirken, sanayi üretimindeki daralmayla ilgili olarak dezenflasyon sürecinin ekonomik aktivite üzerindeki kısa vadeli etkilerinin devam ettiğini değerlendirdi. TCMB’nin verilerine göre, yurt dışında yerleşikler geçen hafta hem hissede hem de tahvilde satış yaptı. Yabancılar, haftalık bazda 291,1 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken, iki hafta sonra hissede yeniden satışa döndü. Yurt dışında yerleşikler aynı dönemde 24,4 milyon dolarlık (DİBS) sattı. Böylece yabancı tahvilde yedi ay sonra üst üste satış yapmış oldu. TCMB’nin brüt rezervleri zirve seviyelerden sınırlı geri çekilirken swap hariç net rezerv artış gösterdi. Brüt rezervler 4 Ekim haftasında 156,3 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 157,4 milyar dolarla rekor seviyeye yükselmişti. Swap hariç net rezervler de 31,7 milyar dolar 34,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Eylül ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Aylık enflasyon %0,2 oranında gerçekleşti. Yıllık manşet enflasyon %2,3 olan beklentilerin üzerinde açıklanırken, %2,5’ten %2,4 seviyesine geriledi. Çekirdek yıllık enflasyon ise %3,2’ten %3,3’ye yükseldi. Verilerin ardından para piyasalarında Fed’in kasımda 25 baz puan faiz indirmesine yönelik beklentiler artış gösterdi. ABD’de TÜFE’nin ardından ÜFE verileri öne çıkıyor. Çin Merkez Bankası’nın, menkul kıymetler, fonlar ve sigorta şirketleri için swap imkanı sağlaması sonrasında Asya borsalarında olumlu seyir devam ediyor.
EUR/USD paritesi ECB yetkililerinin faiz indirimine yönelik mesajlar vermesi ile güç kaybına uğramıştı. Parite ABD’de beklentileri aşan enflasyon verilerinin sonrasında 1,09 desteğine doğru geri çekildi. Dolayısıyla da paritede kısa vadeli alçalan trendde düzeltme hareketi devam ediyor. 1,09 desteği kısa vadeli tepki hareketinin gerçekleşmesi, dip oluşumu ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. Aksi halde 1,0870 sonraki destek seviyesidir. 1,09’un üzerinde ise 1,0950 ve 1,10 sonraki direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Dolar kuru 34,20 desteğinin altını zorla da tepki ile karşılaştı. Bu seviyenin üzerinde 34,20-34,30 bant hareketi olarak takip edilebilir. 34,20’nin altında ise 34,10 ve 34,00 destekler olarak izlenebilir. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları yaşanan geri çekilme sonrasında yeniden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 75,00 dolar destek, 81,00 dolar direnç seviyesidir. 2620-2685 dolar bölgesinde kısa vadeli bant içerisinde hareket eden altın ons fiyatları, bu aralığın altına geri çekildi. 2600 dolar desteğine doğru yukarı tepki gösteren altın ons yeniden bant aralığı içerisine geri döndü. 2620 doların üzeri kısa vadeli düzelme hareketinin geride kalması, yükselişin ileri taşınması için önemli. Kısa vadeli göstergelerin yukarı yönlü dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. 2640 ve 2685 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. 2600 dolar ise ana destek seviyesi olup, bu seviyenin kısa vadeli görünüm açısından öne çıktığını belirtelim. Gram altın, altın onsun yeniden yukarı tepki göstermesi ile 2870 TL seviyesinden destek buldu. 2870 TL desteğinin üzerinde yukarı yönlü atakların devamını gelebileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 2900 TL’nin üzerinde ise yükseliş eğilimi devam edebilir. 2950 TL ana direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.
BIST 100 Endeksi dalgalı seyrine devam ediyor. Endekste gün içerisinde destek ve direnç bölgeleri arasında volatilitenin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Endeks gelen satışlarla birlikte 9000 desteğinin altına gerilerken, 8900 seviyesine kadar düşüş gösterdi. Kapanışa doğru işlemlerde tepki alımları ile karşılaşan endeks kayıplarını geri aldı ve artıya geçti. Buna paralel 9160 direncine doğru yönelen endeks günü %1 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi destek seviyelerini savunması sonrasında %1,3 oranında değer kazandı. Son dönemde 8850-9160 bandı dahilinde hareket eden endeks bu aralığın üst tarafına doğru hareket sergilemiş oldu. Endekste 9160 direncinin üzeri bu bandın yukarı tamamlanması, yeni bir yükselen trendin başlaması ve yükselişin sırasıyla 9200 sonrasında ise 9275 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9160 direncinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçleneceğinden bu durumda trade amaçlı ek alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştirilebilir. 9000 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 8850 desteğinin üzerinde ise trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi geçtiğimiz haftaki yoğun satış baskısının ardından direnç seviyelerine doğru yönelim ile yükseliş çabası gösteriyor. Bankacılık endeksi 12.800 desteğinin üzerinde kalmayı başarırken, 13.300 direncine doğru hareketlilik sergiledi. 13.300 direncinin aşılması ile bankacılık endeksinde yeni bir yükselen trendin başlayacağını söyleyebiliriz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Katar'da yatırımcılarla bir araya geldi. Şimşek Türkiye'nin uzun vadeli potansiyeli ile ilgili bir değerlendirme yaptıklarını belirtti. Fed’in 4 yıl sonra ilk kez faiz indirdiği Eylül ayı toplantısına ilişkin tutanaklarda önemli çoğunluğun 50 baz puanlık indirimi desteklediği ifade edildi. Tutanaklarda, enflasyondaki ilerleme yolunda tüm yetkililerin, para politikası duruşunun gevşetilmesinin uygunluğu konusunda hemfikir olduğu ifade edildi. Üyeler; kararların ekonominin gelişimine bağlı olduğunu vurgularken, enflasyonu düşürmek konusunda ilerleme sağlandığını, enflasyona yönelik risklerin azaldığını ancak hala bir nebze yüksek seyrettiğini dile getirdi. ABD’de bugün Eylül ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. TÜFE’nin aylık bazda %0,1 oranında artması bekleniyor. Yıllık manşet enflasyonun %2,5’ten %2,3’e gerilemesi öngörülürken, çekirdek enflasyonun %3,2 seviyesinde kalması tahmin ediliyor. Hatırlanacağı üzere; geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan istihdam verilerinin toparlanma göstermesi ile bir yandan ekonomik etki bakımından endişelerin azalmasını sağlarken, diğer yandan Fed’den faiz indirim beklentilerinin azalmasına neden olmuştu. Bugünkü enflasyon verileri Fed’in yılın geri kalan iki toplantısına dair faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Son durumda Kasım ve Aralık aylarında ağırlıklı olarak 25’şer baz puanlık indirim beklentileri olduğunu belirtelim.
EUR/USD paritesi 1,0950 desteğinin üzerinde kalma eğilimine devam ediyor. Dolayısıyla da paritenin bu seviyenin üzerinde kısa vadeli dip oluşturma çabasında olduğunu söyleyebiliriz. Parite 1,10 direncine yükselse de, bazı ECB yetkililerinin faiz indirimine yönelik mesajlar vermesi ile yeniden güç kaybına uğradı. Paritede 1,10 seviyesi direnç olarak korunuyor. Bu seviyenin aşılması kısa vadeli sıkışmanın yukarı tamamlanması ve paritede yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. 1,0950 desteği kısa vadeli tepki hareketinin gerçekleşmesi ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. Aksi halde 1,09 sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru 34,10 seviyesine doğru geri çekilmede destek ile karşılaştı. Kurun aşağı yönlü hareketlerde yeniden yukarı tepki verdiğini söyleyebiliriz. Kurda 34,30 ilk planda direnç seviyesidir. 34,10 ve devamında 34,00 destek konumunda. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükseliş sonrasında değer kaybına uğradı. Brent petrolde 75,00 dolar destek, 81,00 dolar direnç seviyesidir. 2620-2685 dolar bölgesinde kısa vadeli bant içerisinde hareket eden altın ons fiyatları, bu aralığın altına geri çekildi. 2620 doların altında kaldığı sürece altın onsta kısa vadeli görünümde zayıflama eğilimi korunabilir. Bu durumda düzeltme hareketinin devam ettiğini görebiliriz. 2600 dolar önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir. 2620 doların üzeri ise yeniden 2640 ve 2685 dolar dirençlerine yönelim için öne çıkıyor. Gram altın, altın onsun destek seviyelerinin altına gerilemesi ile 2900 TL desteğini aşağı kırdı. 2870 TL önemli destek konumunda iken, gram altının bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. Aksi halde gram altında 2850 TL sonraki destek olarak izlenebilir. 2900 TL direnç haline gelirken, bu seviyenin aşılması yeniden yükseliş eğilimi için izlenebilir.
BIST 100 Endeksi volatil bir seyir izlediği günü daha geride bıraktı. Endeks 9160 direncine yönelse de yeniden kâr satışları ile karşılaştı ve 9000 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü bu seviyenin üzerinde %0,2 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %0,6 oranında değer kazandı. BIST 100 Endeksi hatırlanacağı üzere; geçtiğimiz günlerde 8850 seviyesinden gelen tepki alımları ile aşırı satım bölgesinde dip oluşum eğilimi gösterdi. Ancak endekste yukarı yönlü hareketler henüz yükselen bir trende dönüşmedi. Endekste 9000 ilk etapta destek seviyesi olarak takip edilebilir. Dip seviyelerden gelen alımlarla da göstergelerin toparlanma ile dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla da endeksin 9000’i savunması yükseliş eğilimini devam ettirmesi ve direnç seviyelerine yönelimi için önemli. Endekste 9160 seviyesi ise direnç olarak korunuyor. Endeks dünkü yükselişle bu seviyeye yönelse de üzerinde kalmakta başarılı olamadı. Dolayısıyla da endekste 9160 direncinin üzeri yeni bir yükselen trendin başlaması ve yükselişin sırasıyla 9200 ve sonrasında 9275 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9160 direncinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçleneceğinden bu durumda trade amaçlı ek alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştirilebilir. 8850 seviyesi ise ana destek konumunda. 8850 desteğinin üzerinde ise trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi geçtiğimiz haftaki yoğun satış baskısının ardından destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Bankacılık endeksinde 12.800 desteğinin üzerinde kalınması yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. Bankacılık endeksinde aynı zamanda göstergelerin kısa vadeli dönüş tarafında olduğunu söyleyebiliriz. 13.300 ise ilk planda direnç olarak takip edilebilir. Haftanın ajandasında ise; bu akşam Fed’in toplantı tutanakları, yarın içeride sanayi üretimi, ABD’de enflasyon verileri öne çıkıyor. Cuma günü içeride cari işlemler dengesi, ABD’de ÜFE verileri takip edilecek. Diğer yandan jeopolitik gelişmeler yakından izlenecek. Fed dört yılın ardından faiz indirimi gerçekleştirdiği ve 50 baz puan ile politika faiz oranını %4,75-%5,00 bandına düşürdüğü toplantısına dair tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell, Eylül ayı toplantısında; geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini ve enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etmişti. Powell ayrıca devam eden indirimlerin aynı boyutta olmayabileceği konusunda uyardı. Geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verilerinin toparlanma göstermesi ile Fed’den faiz indirim beklentileri azalış gösterdi. Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verileri Fed’in yılın geri kalan iki toplantısına dair faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Son durumda Kasım ve Aralık aylarında ağırlıklı olarak 25’şer baz puanlık indirim beklentileri olduğunu belirtelim.
EUR/USD paritesi 1,0950 desteğinin üzerinde kalma eğilimine devam ediyor. Dolayısıyla da paritenin bu seviyenin üzerinde kısa vadeli dip oluşturma eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Parite 1,10 direncine yükselse de, bazı ECB yetkililerinin faiz indirimine yönelik mesajlar vermesi ile yeniden güç kaybına uğradı. Paritede 1,10 seviyesi direnç olarak korunuyor. Bu seviyenin aşılması kısa vadeli sıkışmanın yukarı tamamlanması ve paritede yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. 1,0950 desteği kısa vadeli tepki hareketinin gerçekleşmesi ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. Dolar kuru 34,10 seviyesine doğru geri çekilmede destek ile karşılaştı. Kurun aşağı yönlü hareketlerde yeniden yukarı tepki verdiğini söyleyebiliriz. Kurda 34,30 ilk planda direnç seviyesidir. 34,10 ve devamında 34,00 destek konumunda. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükseliş sonrasında değer kaybına uğradı. Brent petrolde 76,20 dolar destek, 81,00 dolar direnç seviyesidir. 2620-2685 dolar bölgesinde kısa vadeli bant içerisinde hareket eden altın ons fiyatları, bu aralığın altına geri çekildi. 2620 doların altında kaldığı sürece altın onsta kısa vadeli görünümde zayıflama eğilimi korunabilir. Bu durumda düzeltme hareketinin devam ettiğini görebiliriz. 2600 dolar önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir. 2620 doların üzeri ise yeniden 2640 ve 2685 dolar dirençlerine yönelim için öne çıkıyor. Gram altın, altın onsun destek seviyelerinin altına gerilemesi ile 2900 TL desteğini aşağı kırdı. 2870 TL önemli destek konumunda iken, gram altının bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. Aksi halde gram altında 2850 TL sonraki destek olarak izlenebilir. 2900 TL direnç haline gelirken, bu seviyenin aşılması yeniden yükseliş eğilimi için izlenebilir.
BIST 100 Endeksi haftanın ilk gününde volatil bir seyir izledi. Endeks 9160 direncinin üzerine yönelse de yeniden kâr satışları ile karşılaştı ve 9000 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü bu seviyenin üzerinde %0,9 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %0,3 oranında değer kaybetti. BIST 100 Endeksi hatırlanacağı üzere; geçtiğimiz cuma günü 8850 seviyesinden gelen tepki alımları ile aşırı satım bölgesinde dip oluşum eğilimi gösterdi. Ancak endekste yukarı yönlü hareketler henüz yükselen bir trende dönüşmedi. Endekste 9000 ilk etapta destek seviyesi olarak takip edilebilir. Cuma günü gelen alımlarla da göstergelerin toparlanma ile dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla da endeksin 9000’i savunması yükseliş eğilimini devam ettirmesi ve direnç seviyelerine yönelimi için önemli. Endekste 9160 seviyesi ise direnç olarak korunuyor. Endeks dünkü yükselişle bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösterse de başarılı olamadı. Dolayısıyla da endekste 9160 direncinin üzeri yeni bir yükselen trendin başlaması ve yükselişin sırasıyla 9200 ve sonrasında 9275 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9160 direncinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçleneceğinden bu durumda trade amaçlı ek alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştirilebilir. 8850 seviyesi ise ana destek konumunda. 8850 desteğinin üzerinde ise trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi geçtiğimiz haftaki yoğun satış baskısının ardından destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Bankacılık endeksinde 12.800 desteğinin üzerinde kalınması yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. Bankacılık endeksinde aynı zamanda göstergelerin kısa vadeli dönüş tarafında olduğunu söyleyebiliriz. 13.200 ise ilk planda direnç olarak takip edilebilir. Haftanın ajandasında ise; yarın akşam Fed’in toplantı tutanakları, perşembe günü içeride sanayi üretimi, ABD’de enflasyon verileri öne çıkıyor. Cuma günü içeride cari işlemler dengesi, ABD’de ÜFE verileri takip edilecek. Diğer yandan jeopolitik gelişmeler yakından izlenecek. Fed dört yılın ardından faiz indirimi gerçekleştirdiği ve 50 baz puan ile politika faiz oranını %4,75-%5,00 bandına düşürdüğü toplantısına dair tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell, Eylül ayı toplantısında; geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini ve enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etmişti. Powell ayrıca devam eden indirimlerin aynı boyutta olmayabileceği konusunda uyardı. Geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verilerinin toparlanma göstermesi ile Fed’den faiz indirim beklentileri azalış gösterdi. Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verileri Fed’in yılın geri kalan iki toplantısına dair faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Son durumda Kasım ve Aralık aylarında ağırlıklı olarak 25’şer baz puanlık indirim beklentileri olduğunu belirtelim.
EUR/USD paritesi 1,09-1,10 bandında seyir izliyor. Parite hatırlanacağı üzere doların güçlenmesi ile 1,11 desteğini aşağı kırarken, 1,10-1,11 bandına geri çekilmişti. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşması sonrasında parite 1,10 desteğinin de altına geri çekilerek zayıf seyrine devam etti. Böylece 1,10 seviyesi direnç haline geldi. 1,0950 ilk planda destek olarak takip edilebilir. 1,0950 desteği kısa vadeli tepki hareketinin gerçekleşmesi ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. 1,10’un üzerinde 1,1050 sonraki direnç seviyesidir. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı devam ediyor. 34,20 direncinin üzerine yönelen dolar kurunda 34,30 ilk planda direnç seviyesidir. 34,10 ve devamında 34,00 destek konumunda. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükseliş gösteriyor. Brent petrolde 77,20 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2640 dolar seviyesine doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. Jeopolitik endişeler altın ons fiyatlarını desteklemeye devam edebilir. 2640 dolar ilk planda destek konumunda iken, 2620 doların üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 2685 dolar olan tarihi zirve seviyesine yönelebilir. Gram altın, 2900 TL’nin altını test etmesinin ardından bu seviyenin üzerindeki hareketini sürdürüyor. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2950 TL direnç konumunda iken, 2870 TL ise ikincil destek seviyesidir.