QNB Invest Odak İrem Dışpınar

İrem Dışpınar 8 Mayıs Perşembe
QNB Invest Odak •
Fed faiz değişikliğe gitmedi, endekste 9050 desteği önemli…

Fed beklentiler paralelinde %4,25-%4,50 olan politika faiz oranı aralığında değişiklik gerçekleştirmedi. Fed Başkanı Powell; tarifeler nedeniyle ekonomik görünüme dair belirsizliğin arttığını, bekleyip görmek için iyi bir pozisyonda olduklarını, acele etmelerine gerek bulunmadığını, ekonominin iyi durumda olduğunu belirtti. Powell, açıklanan büyük tarife artışlarının sürdürülmesinin, enflasyonda artışa, ekonomik büyümede yavaşlamaya ve işsizlikte artışa yol açmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Powell enflasyonun düşse de hala hedefin üzerinde olduğunu, çoğu göstergenin %2'lik hedefle uyumlu olduğunu, ticaret, regülasyon ve göçmenlik gibi konuları takip ettiklerini, tarifeler nedeniyle çok büyük belirsizlik olduğunu değerlendirdi. Fed Başkanı ayrıca tarife konusunun nereye evrileceğini, bunun enflasyon ve işsizliğe etkilerinin ne olacağının soru işareti olduğunu, tarifelerin biraz daha netlik kazanana kadar adım atmak istemediklerini, karar vermenin zor olduğu bir süreçte bulunduklarını açıkladı. Powell ABD Başkanı Trump'ın faiz indirimi çağrılarına dair kendi iş yapma şekillerini etkilemediğini belirtti. Toplantı sonrasında risk iştahının hafif olumlu etkilendiğini, bu sabah borsaların yukarı tepki gösterdiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde ABD ve Çin’in, iki ülke arasında karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin çözümü için müzakerelere başlama konusunda anlaşmaya vardığı açıklandı. ABD Hazine Bakanı Bessent bu hafta İsviçre'de Çinli yetkililerle görüşeceğini duyurmasının ardından Çin tarafı da ABD'li yetkililere görüşeceğini doğruladı. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başbakan Yardımcısı Hı'nın, 9-12 Mayıs tarihlerinde İsviçre'yi ziyaret edeceği ve burada temaslarda bulunacağı bildirildi. Yurtiçi piyasalarımıza baktığımızda; BIST 100 Endeksi son dönemde 9050-9260 bandı dahilinde sıkışma gösteriyor. Endeks bu aralığın üst tarafına doğru yönelimde direnç ile karşılaşırken, alt bölgesine geri çekilmelerde destek buluyor. Endeks dün benzer hareket sergiledi. 9050 olan ana destek seviyesinin altını test eden endeks, tepki alımları ile kayıplarının bir kısmını geri alırken, günü %0,7 düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise yatay seviyede kapanış gerçekleştirdi. 9050 desteği önceki dip ve mevcut sıkışmasının alt bölgesine işaret ettiğinden endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü ve dip oluşumu açısından önemli. 9050 desteğinin korunması ile birlikte endekste tepki alımlarının geldiğini görebiliriz. Bu durumda 9260 seviyesi hedef direnç olmayı sürdürecektir. Ancak 9050’nin altına yönelim halinde ise endekste geri çekilme riskinin devam edebileceğini söyleyebiliriz. 9000 ise sonraki destek seviyesidir. 9050 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte trade amaçlı alım denemelerinde bulunulabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 11.740 direncinin aşılması halinde yükseliş hareketinin devamını görebiliriz. 11.300 ise ana destek olarak korunuyor.






Fed’in faiz toplantısı öncesinde 1,13-1,14 bandında hareket eden EUR/USD paritesi, kararın ardından bu aralığın içerisinde kalmaya devam ediyor. Ancak paritenin 1,13 seviyesine doğru hareketlerde bulunduğunu belirtelim. 1,13 desteğinin üzerinde kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 1,13 aynı zamanda kısa vadeli yukarı yönlü atakların devamı açısından izlenebilir. Bu durumda paritede 1,14 ve 1,15 sonraki direnç seviyeleridir. 1,13’ün altında olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1,1240 önemli destek seviyesine işaret ediyor. Bu seviye aynı zamanda paritenin son haftalarda oluşturduğu bant hareketinin korunması için takip edilebilir. Dolar kuru son dönemde belirgin hareket şeklinde olmasa da, kademeli yükseliş eğilimi gösteriyor. TL’nin zaman zaman bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Buna paralel dolar kuru 38,60 seviyesinin üzerine yerleşme eğilimi sergiliyor. Kurda 38,60’ın üzerinde 38,70 ve 38,80 sonraki direnç iken, 38,50 ve 38,40 seviyesi destekler olarak izlenebilir.



Altın ons kısa vadeli yükselen trendde güçlü seyrine devam ederken, 3400 dolar direncine doğru yükseliş gösteriyor. Hatırlanacağı üzere altın ons; 3200 dolar seviyesinde dip oluşumu ile birlikte kısa vadeli düzeltme hareketini geride bırakmış, sonrasında yükseliş hareketine başlamıştı. Altın onsta bu yükseliş hareketinin ilk direnci 3400 dolar seviyesine işaret ediyor. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılması yukarı yönlü hareketin devamı için önemli. Bu durumda altın onsta 3400 doların üzerinde ise 3430 dolar ve 3500 dolar hedef direnç seviyeleridir. 3350 dolar desteğinin korunması kısa vadeli yükselen trendin devamı için izlenebilir. 3320 dolar ikincil destek haline gelirken, bu seviye ise kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. Gram altın ise, altın ons ve dolar kurundan destek bulurken, 4200 TL’nin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. 4200 TL’nin üzerinde 4300 TL hedef direnç olarak izlenebilir. 4100 TL desteği ise genel görünüm için takip edilebilir.



İkon-ok
İrem Dışpınar 7 Mayıs Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endekste 9260’ın aşılması önemli, Fed faiz kararını açıklayacak…

BIST 100 Endeksi dün kısa vadeli bant içerisinde yukarı yönlü tepki gösterdi. Haftanın başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel, küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ı Türkiye'ye davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin ABD ile başta savunma sanayii olmak üzere birçok alanda iş birliğini ilerletmek için adım atmaya devam edeceğini ve ABD Başkanı Trump’ın savaşların bitirilmesine ilişkin yaklaşımını desteklediğini ifade etti. Gelişmelerin iki ülke arasındaki jeopolitik gündem açısından olumlu olduğunu belirtelim. Endeks ise jeopolitik tarafta pozitif haber akışı ile dün banka hisseleri öncülüğünde 9260 direncine doğru yönelim gösterdi. Endeks günü %0,3, bankacılık endeksi ise %1,2 oranında yükselişle tamamladı. Endeks son durumda kısa vadeli dip oluşumu ile birlikte sıkışma içerisinde görünüm sergiliyor. Endekste 9260 seviyesi ise bu bant hareketinin üst bölgesine işaret ediyor. Dolayısıyla da 9260’ın aşılması endekste yeniden kısa vadeli görünümün güçlenmesi ve yükselen trendin başlaması için önemli. Bu durumda endekste 9400 direncine doğru yönelim görebiliriz. Endekste olası geri çekilmelerde 9050 önceki dip seviye ana destek olarak izlenebilir. Endekste bu seviye aşağı yönlü riskin devam etmemesi ve dip oluşumu için öne çıkıyor. 9050 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte trade amaçlı alım denemelerinde bulunulabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 11.740 direncinin aşılması halinde yükseliş hareketinin devamını görebiliriz. 11.300 ise ana destek olarak korunuyor. Gündeme değinecek olursak; Fed’in bu akşam politika faiz oranı aralığını %4,25-%4,50 bandında sabit bırakması bekleniyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı küresel büyümede aşağı yönlü riski beraberinde getiriyor. Buna paralel Fed’den faiz indirim beklentilerinin önümüzdeki aylar için yoğunlaştığını belirtelim. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta ABD’de Nisan’da 138 bin olan beklentilerin üzerinde 177 bin kişi artış göstermişti. Verinin ardından Fed’den Haziran ayı için faiz indirim beklentileri ağırlıklı olarak Temmuz ayına ötelenmiş durumda. ABD Başkanı Trump ise son dönemde Fed Başkanı Powell’a yönelik ifadeleri dikkat çekiyor. Trump son yaptığı açıklamada, Mayıs 2026'da görev süresi dolmadan önce Fed Başkanı Powell yerine birini getirmeyeceğini bildirdi. Fed’in faiz kararından ziyade Başkan Powell’ın tarifelerin etkisi nedeniyle para politikasının devamına ve olası bir şekilde Trump’ın açıklamalarına yönelik vereceği mesajlar piyasaların radarında olacaktır. Küresel piyasalar siyasi taraftan faiz indirim yönünde görüş bulunurken, Fed’in uzun bir aranın ardından ilk faiz indirimine ne kadar olduğunu anlamaya çalışacak. Yarın ise İngiltere Merkez Bankasının politika faizini 25 baz puan ile %4,25 seviyesine düşürmesi bekleniyor.





EUR/USD paritesi ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması ile 1,13 seviyesinin altını test etmişti. Parite 1,1240 desteğine doğru yukarı tepki gösterdi ve yeniden 1,13 seviyesinin üzerine yükseldi. 1,13 desteğinin üzerinde kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 1,13 aynı zamanda kısa vadeli tepki yükselişinin devamı açısından izlenebilir. Bu durumda paritede 1,14 ve 1,15 sonraki direnç seviyeleridir. 1,13’ün altında olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1,1240 önemli destek seviyesine işaret ediyor. Bu seviye aynı zamanda paritenin son haftalarda oluşturduğu bant hareketinin korunması için takip edilebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında ağırlıklı olarak toparlanırken, TL ise son zamanlarda geride performans gösteriyor. Dolar kuru 38,60 seviyesinin üzerine yükseliş denemesinde bulunuyor. Kurda 38,60’ın üzerinde 38,70 ve 38,80 sonraki direnç iken, 38,50 ve 38,40 seviyesi destekler olarak izlenebilir.



Altın ons geçtiğimiz günlerde dolar lehine eğilim ile 3200 dolar seviyesine kadar düşüş göstermişti. 3200 desteğinde kısa vadeli dip oluşturan altın ons, düzeltme hareketinin geride kalması ile yeniden yukarı yönlü seyir izledi. Buna göre kısa vadeli alçalan kanalını yukarı tamamlayan altın onsta görünüm güçlendi. 3350 dolar desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli yükselen trendin devamı için izlenebilir. 3400 doların üzerinde ise 3430 dolar ve 3500 dolar hedef direnç seviyeleridir. 3320 dolar ikincil destek haline gelirken, bu seviye ise kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. Gram altın, altın onsa paralel 4100 TL’nin üzeri ile kısa vadeli alçalan kanalının üzerine yöneldi. 4200 TL’nin üzerinde 4300 TL hedef direnç olarak izlenebilir. 4100 TL desteği ise genel görünüm için takip edilebilir.


İkon-ok
İrem Dışpınar 6 Mayıs Salı
QNB Invest Odak •
Endekste 9050 destek iken, 9260 direnç konumunda…

BIST 100 Endeksi dün gün içerisinde destek ve direnç bölgeleri arasında dalgalı bir seyir izledi. Endeks içeride enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında kâr satışları ile karşılaştı. Enflasyon rakamlarına değinecek olursak; TÜFE Nisan’da aylık bazda %3,1 beklentilere yakın %3 oranında artış gösterdi. Buna göre yıllık enflasyon %38,10’dan %37,86 seviyesine geriledi. Aynı dönemde üretici fiyatlarında aylık artış %2,76, yıllık artış %22,50 olarak izlendi. Yıllık çekirdek enflasyon %37,12’ye yükseldi. TÜFE’de yıllık olarak en yüksek artış ise %79,2 ile eğitim kaleminde gerçekleşti. Eğitimin ardından %74,1 ile konut; %42 ile sağlık grubu geldi. Nisan’da yıllık bazda en yüksek katkı 9,98 puan ile konut grubundan geldi. Konut grubunu 9,21 puan ile gıda ve alkolsüz içecekler; 3,84 puan ile ulaştırma takip etti. Aylık en yüksek artış ise %6,50 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Giyim ve ayakkabıyı %4,7 ile konut, %3,8 ile ulaştırma izledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada; özellikle kira ve eğitim kalemlerinin enflasyon için bu alanı yukarı çektiğini, bu yıl hizmet enflasyonunun %90’ın altında seyrettiğini belirtti. Mehmet Şimşek, ayrıca Temmuz’dan sonra bir normalleşme beklediklerini, yıl sonunda yıllık enflasyonun %30’un altına ineceğini öngördüklerini ifade etti. Enflasyonun yeniden BIST’e etkisine dönecek olursak; endeks 9260 direncine yakın seyirle haftaya olumlu başlamasının ardından 9050 desteğine doğru geri çekildi. Endeks bu seviyeden gelen alımlarla birlikte yeniden 9100’ün üzerine yöneldi. Endeks %0,6, bankacılık endeksi %1,8 düşüş gösterdi. Endekste geri çekilmelerde 9050 önceki dip seviye ana destek olarak izlenebilir. Endekste bu seviye aşağı yönlü riskin devam etmemesi ve dip oluşumu için önemli. 9050 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte trade amaçlı alım denemelerinde bulunulabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. 9200 ve 9260 ise direnç seviyeleri olarak korunuyor. Özellikle endekste 9260 direnci yeniden yükselen trendin başlaması için takip edilebilir. Bankacılık endeksinde 11.300 ilk planda destek seviyesidir. Diğer yandan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel, küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede ABD Başkanı Trump'ı Türkiye'ye davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin ABD ile başta savunma sanayii olmak üzere birçok alanda iş birliğini ilerletmek için adım atmaya devam edeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’ın savaşların bitirilmesine ilişkin yaklaşımını desteklediğini ifade etti. Gelişmelerin iki ülke arasındaki jeopolitik gündem açısından olumlu olduğunu belirtelim. Fed’in yarın politika faiz oranı aralığını %4,25-%4,50’de sabit bırakması bekleniyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı küresel büyümede aşağı yönlü riski beraberinde getiriyor. Buna paralel Fed’den faiz indirim beklentilerinin önümüzdeki aylar için yoğunlaştığını vurgulayalım.




EUR/USD paritesi ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması ile 1,13 seviyesinin altını test etmişti. Parite 1,1240 desteğine doğru yukarı tepki gösterdi ve yeniden 1,13 seviyesinin üzerine yükseldi. 1,13 desteğinin üzerinde kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 1,13 aynı zamanda kısa vadeli tepki yükselişinin devamı açısından izlenebilir. Bu durumda paritede 1,14 ve 1,15 sonraki direnç seviyeleridir. 1,13’ün altında olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1,1240 önemli destek seviyesine işaret ediyor. Bu seviye aynı zamanda paritenin son haftalarda oluşturduğu bant hareketinin korunması için takip edilebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında ağırlıklı olarak toparlanırken, TL ise son zamanlarda geride performans gösteriyor. Dolar kuru 38,60 seviyesinin üzerine yükseliş denemesinde bulunuyor. Kurda 38,60’ın üzerinde 38,70 ve 38,80 sonraki direnç iken, 38,50 ve 38,40 seviyesi destekler olarak izlenebilir.



Altın ons ABD tarım dışı istihdamı sonrasında dolar lehine eğilim ile 3260 doların altına geri çekilirken, 3200 dolara düşüş göstermişti. 3200 desteğinde kısa vadeli dip oluşturan altın ons, düzeltme hareketinin geride kalması ile yukarı yönlü seyir izledi. Buna göre kısa vadeli alçalan kanalını yukarı tamamlayan altın onsta görünüm güçlendi. 3320 doların üzerinde kalınması kısa vadeli yükselen trendin devamı için izlenebilir. 3360 doların üzerinde ise 3400 dolar hedef direnç seviyesidir. 3300 dolar yeniden destek haline gelirken, bu seviye ise kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. Gram altın, altın onsa paralel 4100 TL’nin üzeri ile kısa vadeli alçalan kanalının üzerine yöneldi. 4200 TL’nin üzerinde kalınması ile birlikte 4300 TL hedef direnç olarak izlenebilir. 4100 TL desteği ise genel görünüm için takip edilebilir.



İkon-ok
İrem Dışpınar 5 Mayıs Pazartesi
QNB Invest Odak •
Endekste 9260 direnci korunuyor, enflasyon verileri açıklanacak…

BIST 100 Endeksi geçen hafta aşağı yönlü hareketler ile destek seviyelerinin altına geriledi. Endeks haftalık bazda %2,8, bankacılık endeksi ise %2,3 değer kaybetti. Hatırlanacağı üzere endekste 9400 seviyesi kısa vadeli üçgen sıkışmanın ve alçalan kanalın üzerindeki seyrin korunması açısından önemli idi. Ancak endeks 9400’ün üzerinde kalıcı olamayarak geçen hafta gelen satışların etkisiyle 9260 desteğinin altına geri çekildi. Endeks 9050 olan ana destek seviyesine kadar düşüş gösterdi. Endeks önceki dip olan 9050 civarından gelen tepki alımları ile birlikte toparlanma eğilimi sergilerken, Cuma günü 9200 seviyesine doğru yöneldi. Böylece endeks günlük bazda %1 yükselişle haftalık kaybını azalttı. 9050 seviyesinden yukarı tepki ile birlikte endeks Cuma günü seans içi grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde formasyon oluşumu gösterdi. Bu formasyonun aynı zamanda dip oluşumunu gösterdiğini söyleyebiliriz. 9150 seans içi grafikte TOBO’nun boyun çizgisine işaret ederken, endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi yükseliş eğilimini koruması ve ileri taşıması için öne çıkıyor. Bu durumda 9260 hedef direnç olarak izlenebilir. 9260 ise endekste yeniden yükselen trendin başlaması için takip edilebilir. Endekste olası geri çekilmelerde ise 9050 ana destek seviyesidir. Endekste bu seviye aşağı yönlü riskin devam etmemesi için önemli. 9050 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte trade amaçlı alım denemelerinde bulunulabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de tarım dışı istihdam Nisan’da 138 bin olan beklentilerin üzerinde 177 bin kişi arttı. Verinin ardından Fed’den Haziran ayı için faiz indirim beklentilerinin ağırlıklı olarak Temmuz ayına ötelendiğini söylebiliriz. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD Başkanı Trump'ın gümrük vergilerini açıklamasının ardından iki taraf arasında olası anlaşmaları değerlendirdiklerini duyurdu. Resmi kanallardan gelen açıklamalarla ABD ile Çin'in ticaret konusunda anlaşabileceğine dair umutlar arttı. Haftanın ajandasında; bugün içeride enflasyon verileri, Çarşamba Fed, Perşembe günü BoE’nin faiz kararı öne çıkıyor. TÜFE’nin aylık bazda Nisan’da %3,1 artması, buna göre yıllık enflasyonun %38,1’dan %38 değerini alması bekleniyor. TCMB aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Nisan’da bir miktar yükseleceğini, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceğini öngörmektedir. Verilerin seyri BIST’te hareketliliğe neden olabilir. ABD Başkanı Trump, Mayıs 2026'da görev süresi dolmadan önce Fed Başkanı Powell'ın yerine birini getirmeyeceğini bildirdi. ABD-Çin arasındaki tarife konusunda haber akışı devam ederken, Fed’in bu hafta politika faiz oranı aralığını %4,25-%4,50 bandında sabit bırakması bekleniyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı küresel büyümede aşağı yönlü riski beraberinde getiriyor. Buna paralel Fed’den faiz indirim beklentilerinin önümüzdeki aylar için yoğunlaştığını vurgulayalım.







EUR/USD paritesi geçen hafta 1,14 direnci ve üzerine tepki gösterse de, ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması ile 1,13 seviyesinin altını test etti. 1,13 seviyesi kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 1,13 aynı zamanda kısa vadeli tepki yükselişinin devamı açısından izlenebilir. Bu durumda paritede 1,14 direnç olarak geçerli. 1,13’ün altında olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1,1240 önemli destek seviyesine işaret ediyor. Bu seviye aynı zamanda paritenin son haftalarda oluşturduğu bant hareketinin korunması için takip edilebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında ağırlıklı olarak toparlanırken, TL ise geride performans gösterdi. Dolar kuru kademeli yükseliş eğilimi içerisinde hareket sergiliyor. Kurda 38,60’ın üzerinde 38,70 sonraki direnç iken, 38,40 seviyesi destek olarak izlenebilir.



Altın ons kısa vadeli düzeltme hareketi ile birlikte geçtiğimiz günlerde 3300 doların altına geri çekilmişti. Altın ons gerçekleşen düşüş sonrasında doların toparlanmasına bağlı olarak 3260 dolar desteğini aşağı yönlü geçti ve 3200 dolar seviyesine geriledi. Altın onsta 3260 doların üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm için önemli idi. 3200 dolar ana destek konumunda iken, bu seviye kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleşmesi ve düzeltme hareketinin geride kalması için öne çıkıyor. 3260 dolar direnç haline gelirken, bu seviye altın onsta kısa vadeli görünümün güçlenmesi ve yükselişin 3280-3300 dolar dirençlerine devamı adına takip edilebilir. Gram altın 4000 TL’nin altını test etse de, altın onsun yeniden toparlanması ile bu seviyenin üzerine yöneldi. Dolar kurundaki yükseliş gram altında geri çekilmelerin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Gram altında 4000 TL kısa vadeli görünüm için izlenebilir. 3960 TL ana destek haline geldi. Gram altında 4055 TL direncinin aşılması halinde ise yeniden kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlandığını görebiliriz.


İkon-ok
İrem Dışpınar 30 Nisan Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endekste 9260’ın aşılması tepki için öne çıkıyor…

BIST 100 Endeksi 9400 desteğini aşağı kırması sonrasında kısa vadeli görünümün zayıflamasına bağlı olarak geri çekilme eğilimine devam etti. Hatırlanacağı üzere endekste 9400 seviyesi kısa vadeli üçgen sıkışmanın ve alçalan kanalın üzerindeki seyrin korunması açısından önemli idi. Ancak endeks 9400’ün üzerinde kalıcı olamayarak dün gelen satışların etkisiyle 9260 desteğinin de altına geri çekildi. Böylece endeks %0,9, bankacılık endeksi ise %0,3 oranında düşüş gösterdi. Endekste 9260 aynı zamanda kısa vadeli bant hareketinin alt bölgesine işaret ediyor. Dolayısıyla da bu seviyenin altında kalınmasını kısa vadeli görünüm için negatif olarak değerlendirebiliriz. 9260’ın yeniden aşılması endekste kısa vadeli tepki alımlarının gerçekleşmesi için öne çıkıyor. Bu durumda 9400 önemli direnç olarak takip edilebilir. 9260’ın altında ise 9050’nin önceki dibe işaret ederken, bu seviye destek olarak izlenebilir. 9260’ın altında yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşünde iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli trade fırsatlarının değerlendirilebileceğini belirtebiliriz. Diğer yandan; ABD Başkanı Trump, otomobil tarifelerinin etkisini hafifletmeye yönelik kararnameye imza attı. Beyaz Saray tarafından paylaşılan kararnamede, aynı ithalat kalemi için birden fazla gümrük vergisinin uygulanmasının önüne geçilmesi amacıyla yeni düzenlemeye gidildiği belirtildi. Aynı ithal ürün üzerinde birden fazla tarifenin uygulanması durumunda hangi tarifenin geçerli olacağına dair prosedürün belirlendiği kararnamede, otomobil tarifelerine tabi olan bir ürünün diğer tarifelerden muaf tutulacağı kaydedildi. ABD Ticaret Bakanlığı yetkilisi, 3 Mayıs'ta yürürlüğe girecek otomobil parçalarına yönelik %25'lik tarifenin uygulanacağını ancak ABD'de tamamlanan araçların bu vergilerden kısmi bir indirim alabileceğini aktardı. Trump, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geçiş döneminde otomobil üreticilerine yardımcı olmak istediklerini belirtti. Öte yandan bu hafta ABD Hazine Bakanı Bessent, ABD hükümetinin Çin ile her yönüyle temas halinde olduğunu ancak iki ülke arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle ABD'yle gümrük tarifesi mücadelesini azaltma konusunda ilk adımı Çin’in atması gerektiğini ifade etmişti. Dolayısıyla da gümrük vergileri ile ilgili haber akışı piyasalarda dalgalı seyrin devamına neden oluyor. Haftanın ajandasında; bugün ABD’de ADP özel sektör istihdamı, GSYH büyümesi, kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE), Cuma günü tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. Yıllık PCE’nin Mart’ta %2,5’ten %2,2, çekirdek PCE’nin ise %2,8’den %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Tarım dışı istihdamın ise Nisan’da aylık bazda 130 bin kişi artması tahmin ediliyor. Verilerin seyri Fed’den faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Yarın yurtiçi piyasalarımız 1 Mayıs dolayısıyla kapalı olacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

EUR/USD paritesi son dönemde 1,13-1,16 bandında volatil bir seyir izliyor. Parite dengelenme eğilimi sonrasında son durumda ise 1,13-1,14 bandının üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. 1,14’ün üzerinde kısa vadeli sıkışmanın yukarı tamamlanması ile birlikte görünümün güçlenebileceğini söyleyebiliriz. 1,15 ise sonraki direnç seviyesidir. 1,13 desteği ise kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 1,13 desteği kısa vadeli tepki yükselişinin devamı açısından izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru ise 38,40 seviyesinin üzerindeki seyrini koruyor. Kurda 38,40’ın üzerinde 38,50 ve 38,60 sonraki dirençler iken, 38,30 ve 38,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

 

 

 

 

Altın ons kısa vadeli düzeltme hareketi ile birlikte geçtiğimiz günlerde 3300 doların altına geri çekilme göstermişti. Altın ons gerçekleşen düşüş sonrasında 3260 seviyesinden destek bulurken, kısa vadeli dip oluşumu sergiliyor. Buna paralel altın ons bu seviyeden gerçekleştirdiği tepki alımları ile yeniden 3300 doların üzerine yükseldi. 3358 dolar direncinin aşılması ile birlikte kısa vadeli görünüm güçleniyor olacak. Bu durumda altın onsta 3400 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 3260 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan ve düzeltme hareketinin geride kaldığından bahsedebiliriz. Gram altın ise; son günlerdeki altın onstaki aşağı yönlü hareketler ile 4100 TL’nin altında görünüm sergiliyordu. Ancak dolar kurundaki tepki çabası gram altındaki aşağı yönlü hareketleri sınırlıyor. Altın onsun yeniden tepki göstermesi ara ara gram altının 4100 TL’nin üzerine yönelmesini sağlıyor. Gram altında 4000 TL ana destek iken, bu seviyenin üzeri kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. 4170 TL direncinin üzerinde yükselen trendin gerçekleşmesi ile birlikte 4200 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.



İkon-ok
İrem Dışpınar 29 Nisan Salı
QNB Invest Odak •
Endekste 9400 direnç haline gelirken, 9260 önemli destek…

BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yapsa da, günü yine dalgalı bir seyirle tamamladı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta endeks; yurtdışı borsalardaki risk iştahının artmasına paralel 9400’ün üzeri ile kısa vadeli üçgen sıkışmasını ve alçalan kanalını yukarı tamamlamıştı. Buna paralel kısa vadeli görünüm güçlenirken, endeks 9500 direncine doğru hareketlilik gösterdi. Endeks dün gün içerisinde 9400 seviyesinin üzerinde kalma çabası sergilese de yeniden satış baskısı altında kaldı ve 9300 seviyesine doğru geri çekildi. Buna göre endeks günü %1,3, bankacılık endeksi ise %3,3 oranında düşüşle tamamladı. Böylece endeks 9400 seviyesini koruyamayarak, kısa vadeli üçgen sıkışmasının ve alçalan kanalının üzerinde kalıcı olamadı. Endekste 9400 seviyesinin yeniden direnç haline geldiğini söyleyebiliriz. 9260 önemli destek konumunda iken, endekste bu seviye kısa vadeli bant hareketinin korunması, geri çekilmenin devam etmemesi ve görünümde ek bir bozulma olmaması açısından önemli. Dolayısıyla da 9260 desteğinin üzerinde kalındığı sürece mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 9260 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Ancak 9260’ın olası bir şekilde aşağı geçilmesi halinde endekste geri çekilme riskinin olabileceğini belirtelim. Olası bu durumda ise 9050 önemli destek seviyesine işaret ediyor. Bankacılık endeksinde 11.600 desteğinin aşağı geçilmesi ile birlikte bu seviye direnç haline geldi. Bankacılık endeksinde ise 11.300 seviyesinin destek olarak öne çıktığını belirtebiliriz. Ekonomik gündeme değinecek olursak; TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın 6 Mayıs'ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştirmesi bekleniyor. TCMB'nin faiz kararları ile enflasyonla mücadeleye ilişkin gelişmelerin, toplantının öne çıkan başlıklarını oluşturacağı tahmin ediliyor. Tarife gelişmelerine baktığımızda; karşılıklı gümrük vergilerinde yeni bir ertelemenin olası olmadığını dile getiren ABD Başkanı Trump, anlaşma yapacaklarını, anlaşma olmazsa da tarifeleri makul bir şekilde belirleyeceklerini ifade etti. ABD Hazine Bakanı Bessent, ABD hükümetinin Çin ile her yönüyle temas halinde olduğunu ancak iki ülke arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle ABD ile gümrük tarifesi mücadelesini azaltma konusunda ilk adımı Çin’in atması gerektiğini belirtti. Haftanın ajandasında; yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı, GSYH büyümesi, kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE), Cuma günü tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. Yıllık PCE’nin Mart’ta %2,5’ten %2,2, çekirdek PCE’nin ise %2,8’den %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Tarım dışı istihdamın ise Nisan’da aylık bazda 130 bin kişi artması tahmin ediliyor. Verilerin seyri Fed’den faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Perşembe günü ise yurtiçi piyasalarımız 1 Mayıs dolayısıyla kapalı olacak.




EUR/USD paritesi son dönemde 1,13-1,16 bandında volatil bir seyir izliyor. Parite son durumda ise 1,13-1,14 bandında dengelenme eğilimi gösteriyor. Hatırlanacağı üzere; ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden olurken, parite 1,16 direncine yükselmişti. ABD Başkanı Trump’ın tarifeler konusunda ve Fed Başkanı Powell’a yönelik ifadelerinde daha yapıcı bir tutum sergilemesi doların yeniden güç kazanmasını sağlamıştı. Buna paralel parite 1,13 desteğine doğru düşüş gösterdi. Parite 1,13 civarından bulduğu destek ile 1,14 direncine doğru yönelimini sürdürüyor. 1,14’ün üzeri kısa vadeli düzeltme hareketinin geride kalması ve paritede yeniden kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu durumda 1,15 ve 1,16 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,13 desteği kısa vadeli tepki yükselişinin devamı için izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,1240 ana destek seviyesidir. Doların güçlenmesi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru ise yukarı yönlü hareket içerisinde görünüm sergiliyor. Dolayısıyla da kurun 38,40 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Kurda 38,40’ın üzerinde 38,50 ve 38,60 sonraki dirençler iken, 38,30 ve 38,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.



Altın ons 3500 dolar olan psikolojik seviyeye yükselmesi sonrasında, Trump’ın daha yapıcı ifadeler kullanmasına bağlı olarak düzeltme hareketi ile 3300 doların altına yönelmişti. Altın ons gerçekleşen düşüş sonrasında 3260 seviyesinden destek bulurken, kısa vadeli dip oluşumu sergiledi. Buna paralel altın ons bu seviyeden gerçekleştirdiği tepki alımları ile yeniden 3300 doların üzerine yükseldi. 3358 dolar direncinin aşılması ile birlikte kısa vadeli görünüm güçleniyor olacak. Bu durumda altın onsta 3400 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 3260 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan ve düzeltme hareketinin geride kaldığından bahsedebiliriz. Gram altın ise; son günlerdeki altın onstaki aşağı yönlü hareketler ile 4100 TL’nin altında görünüm sergiliyordu. Ancak dolar kurundaki tepki çabası gram altındaki aşağı yönlü hareketleri sınırladı. Altın onsun yeniden tepki göstermesi gram altının 4100 TL’nin üzerine yönelmesini sağladı. Gram altında 4000 TL ana destek iken, bu seviyenin üzeri kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. 4170 TL direncinin üzerinde yükselen trendin gerçekleşmesi ile birlikte 4200 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.




İkon-ok
Back to Top