Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi 9400 desteğini aşağı kırması sonrasında kısa vadeli görünümün zayıflamasına bağlı olarak geri çekilme eğilimine devam etti. Hatırlanacağı üzere endekste 9400 seviyesi kısa vadeli üçgen sıkışmanın ve alçalan kanalın üzerindeki seyrin korunması açısından önemli idi. Ancak endeks 9400’ün üzerinde kalıcı olamayarak dün gelen satışların etkisiyle 9260 desteğinin de altına geri çekildi. Böylece endeks %0,9, bankacılık endeksi ise %0,3 oranında düşüş gösterdi. Endekste 9260 aynı zamanda kısa vadeli bant hareketinin alt bölgesine işaret ediyor. Dolayısıyla da bu seviyenin altında kalınmasını kısa vadeli görünüm için negatif olarak değerlendirebiliriz. 9260’ın yeniden aşılması endekste kısa vadeli tepki alımlarının gerçekleşmesi için öne çıkıyor. Bu durumda 9400 önemli direnç olarak takip edilebilir. 9260’ın altında ise 9050’nin önceki dibe işaret ederken, bu seviye destek olarak izlenebilir. 9260’ın altında yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşünde iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli trade fırsatlarının değerlendirilebileceğini belirtebiliriz. Diğer yandan; ABD Başkanı Trump, otomobil tarifelerinin etkisini hafifletmeye yönelik kararnameye imza attı. Beyaz Saray tarafından paylaşılan kararnamede, aynı ithalat kalemi için birden fazla gümrük vergisinin uygulanmasının önüne geçilmesi amacıyla yeni düzenlemeye gidildiği belirtildi. Aynı ithal ürün üzerinde birden fazla tarifenin uygulanması durumunda hangi tarifenin geçerli olacağına dair prosedürün belirlendiği kararnamede, otomobil tarifelerine tabi olan bir ürünün diğer tarifelerden muaf tutulacağı kaydedildi. ABD Ticaret Bakanlığı yetkilisi, 3 Mayıs'ta yürürlüğe girecek otomobil parçalarına yönelik %25'lik tarifenin uygulanacağını ancak ABD'de tamamlanan araçların bu vergilerden kısmi bir indirim alabileceğini aktardı. Trump, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geçiş döneminde otomobil üreticilerine yardımcı olmak istediklerini belirtti. Öte yandan bu hafta ABD Hazine Bakanı Bessent, ABD hükümetinin Çin ile her yönüyle temas halinde olduğunu ancak iki ülke arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle ABD'yle gümrük tarifesi mücadelesini azaltma konusunda ilk adımı Çin’in atması gerektiğini ifade etmişti. Dolayısıyla da gümrük vergileri ile ilgili haber akışı piyasalarda dalgalı seyrin devamına neden oluyor. Haftanın ajandasında; bugün ABD’de ADP özel sektör istihdamı, GSYH büyümesi, kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE), Cuma günü tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. Yıllık PCE’nin Mart’ta %2,5’ten %2,2, çekirdek PCE’nin ise %2,8’den %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Tarım dışı istihdamın ise Nisan’da aylık bazda 130 bin kişi artması tahmin ediliyor. Verilerin seyri Fed’den faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Yarın yurtiçi piyasalarımız 1 Mayıs dolayısıyla kapalı olacak.
EUR/USD paritesi son dönemde 1,13-1,16 bandında volatil bir seyir izliyor. Parite dengelenme eğilimi sonrasında son durumda ise 1,13-1,14 bandının üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. 1,14’ün üzerinde kısa vadeli sıkışmanın yukarı tamamlanması ile birlikte görünümün güçlenebileceğini söyleyebiliriz. 1,15 ise sonraki direnç seviyesidir. 1,13 desteği ise kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 1,13 desteği kısa vadeli tepki yükselişinin devamı açısından izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru ise 38,40 seviyesinin üzerindeki seyrini koruyor. Kurda 38,40’ın üzerinde 38,50 ve 38,60 sonraki dirençler iken, 38,30 ve 38,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Altın ons kısa vadeli düzeltme hareketi ile birlikte geçtiğimiz günlerde 3300 doların altına geri çekilme göstermişti. Altın ons gerçekleşen düşüş sonrasında 3260 seviyesinden destek bulurken, kısa vadeli dip oluşumu sergiliyor. Buna paralel altın ons bu seviyeden gerçekleştirdiği tepki alımları ile yeniden 3300 doların üzerine yükseldi. 3358 dolar direncinin aşılması ile birlikte kısa vadeli görünüm güçleniyor olacak. Bu durumda altın onsta 3400 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 3260 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan ve düzeltme hareketinin geride kaldığından bahsedebiliriz. Gram altın ise; son günlerdeki altın onstaki aşağı yönlü hareketler ile 4100 TL’nin altında görünüm sergiliyordu. Ancak dolar kurundaki tepki çabası gram altındaki aşağı yönlü hareketleri sınırlıyor. Altın onsun yeniden tepki göstermesi ara ara gram altının 4100 TL’nin üzerine yönelmesini sağlıyor. Gram altında 4000 TL ana destek iken, bu seviyenin üzeri kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. 4170 TL direncinin üzerinde yükselen trendin gerçekleşmesi ile birlikte 4200 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yapsa da, günü yine dalgalı bir seyirle tamamladı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta endeks; yurtdışı borsalardaki risk iştahının artmasına paralel 9400’ün üzeri ile kısa vadeli üçgen sıkışmasını ve alçalan kanalını yukarı tamamlamıştı. Buna paralel kısa vadeli görünüm güçlenirken, endeks 9500 direncine doğru hareketlilik gösterdi. Endeks dün gün içerisinde 9400 seviyesinin üzerinde kalma çabası sergilese de yeniden satış baskısı altında kaldı ve 9300 seviyesine doğru geri çekildi. Buna göre endeks günü %1,3, bankacılık endeksi ise %3,3 oranında düşüşle tamamladı. Böylece endeks 9400 seviyesini koruyamayarak, kısa vadeli üçgen sıkışmasının ve alçalan kanalının üzerinde kalıcı olamadı. Endekste 9400 seviyesinin yeniden direnç haline geldiğini söyleyebiliriz. 9260 önemli destek konumunda iken, endekste bu seviye kısa vadeli bant hareketinin korunması, geri çekilmenin devam etmemesi ve görünümde ek bir bozulma olmaması açısından önemli. Dolayısıyla da 9260 desteğinin üzerinde kalındığı sürece mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 9260 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Ancak 9260’ın olası bir şekilde aşağı geçilmesi halinde endekste geri çekilme riskinin olabileceğini belirtelim. Olası bu durumda ise 9050 önemli destek seviyesine işaret ediyor. Bankacılık endeksinde 11.600 desteğinin aşağı geçilmesi ile birlikte bu seviye direnç haline geldi. Bankacılık endeksinde ise 11.300 seviyesinin destek olarak öne çıktığını belirtebiliriz. Ekonomik gündeme değinecek olursak; TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın 6 Mayıs'ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştirmesi bekleniyor. TCMB'nin faiz kararları ile enflasyonla mücadeleye ilişkin gelişmelerin, toplantının öne çıkan başlıklarını oluşturacağı tahmin ediliyor. Tarife gelişmelerine baktığımızda; karşılıklı gümrük vergilerinde yeni bir ertelemenin olası olmadığını dile getiren ABD Başkanı Trump, anlaşma yapacaklarını, anlaşma olmazsa da tarifeleri makul bir şekilde belirleyeceklerini ifade etti. ABD Hazine Bakanı Bessent, ABD hükümetinin Çin ile her yönüyle temas halinde olduğunu ancak iki ülke arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle ABD ile gümrük tarifesi mücadelesini azaltma konusunda ilk adımı Çin’in atması gerektiğini belirtti. Haftanın ajandasında; yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı, GSYH büyümesi, kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE), Cuma günü tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. Yıllık PCE’nin Mart’ta %2,5’ten %2,2, çekirdek PCE’nin ise %2,8’den %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Tarım dışı istihdamın ise Nisan’da aylık bazda 130 bin kişi artması tahmin ediliyor. Verilerin seyri Fed’den faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Perşembe günü ise yurtiçi piyasalarımız 1 Mayıs dolayısıyla kapalı olacak.
EUR/USD paritesi son dönemde 1,13-1,16 bandında volatil bir seyir izliyor. Parite son durumda ise 1,13-1,14 bandında dengelenme eğilimi gösteriyor. Hatırlanacağı üzere; ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden olurken, parite 1,16 direncine yükselmişti. ABD Başkanı Trump’ın tarifeler konusunda ve Fed Başkanı Powell’a yönelik ifadelerinde daha yapıcı bir tutum sergilemesi doların yeniden güç kazanmasını sağlamıştı. Buna paralel parite 1,13 desteğine doğru düşüş gösterdi. Parite 1,13 civarından bulduğu destek ile 1,14 direncine doğru yönelimini sürdürüyor. 1,14’ün üzeri kısa vadeli düzeltme hareketinin geride kalması ve paritede yeniden kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu durumda 1,15 ve 1,16 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,13 desteği kısa vadeli tepki yükselişinin devamı için izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,1240 ana destek seviyesidir. Doların güçlenmesi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru ise yukarı yönlü hareket içerisinde görünüm sergiliyor. Dolayısıyla da kurun 38,40 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Kurda 38,40’ın üzerinde 38,50 ve 38,60 sonraki dirençler iken, 38,30 ve 38,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Altın ons 3500 dolar olan psikolojik seviyeye yükselmesi sonrasında, Trump’ın daha yapıcı ifadeler kullanmasına bağlı olarak düzeltme hareketi ile 3300 doların altına yönelmişti. Altın ons gerçekleşen düşüş sonrasında 3260 seviyesinden destek bulurken, kısa vadeli dip oluşumu sergiledi. Buna paralel altın ons bu seviyeden gerçekleştirdiği tepki alımları ile yeniden 3300 doların üzerine yükseldi. 3358 dolar direncinin aşılması ile birlikte kısa vadeli görünüm güçleniyor olacak. Bu durumda altın onsta 3400 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 3260 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan ve düzeltme hareketinin geride kaldığından bahsedebiliriz. Gram altın ise; son günlerdeki altın onstaki aşağı yönlü hareketler ile 4100 TL’nin altında görünüm sergiliyordu. Ancak dolar kurundaki tepki çabası gram altındaki aşağı yönlü hareketleri sınırladı. Altın onsun yeniden tepki göstermesi gram altının 4100 TL’nin üzerine yönelmesini sağladı. Gram altında 4000 TL ana destek iken, bu seviyenin üzeri kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. 4170 TL direncinin üzerinde yükselen trendin gerçekleşmesi ile birlikte 4200 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.
ABD Başkanı Trump’ın karışık açıklamaları başta bölge olmak üzere küresel piyasalarda dalgalı bir seyrin yaşanmasına neden oluyor. ABD’deki geçtiğimiz haftaki gelişmeleri hatırlayacak olursak; Başkan Trump'ın Powell'ı sıkça eleştirerek Fed Başkanı'nı görev süresinin bitiminden önce görevden alma yetkisine sahip olduğunu ima etmesi, ilk etapta ABD borsalarında satış baskısına neden olmuştu. Trump sonrasında hem Powell’a hem de Çin’e yönelik daha önceki ifadelerindeki tonunu yumuşattı. Trump, merkez bankasının faiz oranlarını daha hızlı düşürmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramasına rağmen, Fed Başkanı Powell'ı görevden alma niyetinde olmadığını söyledi. Trump, Powell’I faizleri düşürme konusunda daha aktif görmek istediğini belirtti. Çin'le ilişkilerinde oldukça iyi olacaklarını dile getiren Trump, Çin'in anlaşma yapmaması durumunda kendilerinin bir anlaşma düzenleyeceğini ifade etti. Trump, Çin'e uygulanan gümrük tarife oranının %145 düzeyinde kalmayacağını ancak bu oranın sıfır da olmayacağını vurguladı. Trump’ın daha yapıcı açıklamalarda bulunması ise küresel risk iştahında toparlanma sağlarken, ABD borsaları yukarı tepki gösterdi. BIST ise küresel risk iştahının artmasına paralel tatilin ardından direnç seviyelerinin üzerine doğru hareketlilik sergiledi. Buna paralel endeks 9400 direncinin üzeri ile hem kısa vadeli alçalan kanalını hem de aynı zamanda üçgen sıkışmasını yukarı tamamladı. Endeks Cuma günü yukarı yönlü seyrine devam ederken, 9500 direncinin üzerini test etti. Ancak hafta sonuna girilirken, risk iştahının azalması ile birlikte endeks satış baskısı altında kaldı ve 9400 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü bu seviyenin üzerinde %0,6 düşüşle tamamladı Bankacılık endeksi ise Perşembe günü %4,2’lik yükselişin ardından %2,7 değer kaybetti. Ancak endeksin haftalık bazda %1,2, bankacılık endeksinin ise %2,7 yükseldiğini belirtelim. Endeksin ilk etapta 9400 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli alçalan kanalın ve üçgen sıkışmanın üzerindeki seyrin korunması açısından önemli. 9500 direninin aşılması yükselen trend içerisindeki yukarı yönlü hareketin 9600 ve 9700 dirençlerine devam etmesi için öne çıkıyor. 9400’ün üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9260 sonraki destek konumunda. Bankacılık endeksinde 11.600 desteğinin üzerinde kalınması takip edilebilir. 12.000 ve 12.100 direnç seviyeleridir. Öte yandan; S&P Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu 'BB-' seviyesinde tutarken not görünümünü de "durağan" olarak teyit etti. Notun, son dönemde döviz kuru oynaklığındaki artışa ve döviz rezervlerindeki azalmaya rağmen, yetkililerin yüksek enflasyonu düşürme ve dolarizasyonu azaltma politikalarını sürdürdükleri yönündeki görüşümüzü yansıttığı belirtildi. Haftanın ajandasında; Çarşamba ABD’de ADP özel sektör istihdamı, kişisel tüketim harcamaları enflasyonu, Cuma günü tarım dışı istihdam öne çıkıyor.
EUR/USD paritesi son dönemde 1,13-1,16 bandında volatil bir seyir izliyor. Parite son durumda ise 1,13-1,14 bandında dengelenme eğilimi gösteriyor. Hatırlanacağı üzere; ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden olmuştu. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüpheler artarken, EUR/USD paritesi 1,16 direncine doğru yükseliş göstermişti. Buna paralel parite Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Parite sert yukarı yönlü hareket sonrasında teknik göstergelerin yüksek seviyelere ulaşması ile birlikte ilk etapta 1,16 civarında güç kaybetti. Devamında ise ABD Başkanı Trump’ın tarifeler konusunda ve Fed Başkanı Powell’a yönelik ifadelerinde daha yapıcı bir tutum sergilemesi doların yeniden güç kazanmasını sağladı. Buna paralel parite 1,13 desteğine doğru düşüş gösterdi. Bant hareketinin korunması için ve genel görünüm açısından paritenin 1,1240 desteğinin üzerinde kalmasının önemli olduğunu belirtelim. 1,14’ün üzeri yeniden 1,15 direncine yönelim için öne çıkıyor. Doların güçlenmesi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru ise yukarı yönlü hareket içerisinde görünüm sergiliyor. Dolayısıyla da kurun 38,40 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Kurda 38,40’ın üzerinde 38,50 ve 38,60 sonraki dirençler iken, 38,30 ve 38,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Altın ons tarife gelişmelerine bağlı olarak güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket sergiledi. Altın ons 3400 doları aşması sonrasında Trump’ın açıklamalarının devam etmesi ile birlikte 3500 dolar olan psikolojik direncine kadar yükseliş göstermişti. Altın ons 3500 dolar ile rekor tazelerken, teknik göstergeler de aşırı alım bölgesine ulaşmıştı. Bu doğrultuda güç kaybeden ve 3400 dolara doğru geri çekilen altın ons, Trump’ın daha yapıcı ifadeleri ile 3300 doların altına yöneldi. Altın onsta 3260 doların önemli destek haline geldiğini belirtebiliriz. Son dönemdeki yükselişin ardından 3260 desteğine doğru geri çekilmelerin olağan bir düzeltme olduğunu belirtebiliriz. Buna paralel altın onsta ilave geri çekilmenin gerçekleşmemesi için ve kısa vadeli görünüm açısından 3260 desteğinin öne çıktığını vurgulayalım. 3358 dolar direncinin üzeri ise yeniden 3400 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Kısa vadede denge arayışının hâkim olduğunu görebiliriz. Gram altın 4305 seviyesi ile rekor tazelemesinin ardından, altın onsun güç kaybetmesi ile birlikte 4000 TL’ye doğru geri çekilmişti. Gram altında 4000 TL’nin önemli destek olduğunu ve kısa vadeli görünüm için öne çıktığını belirtelim. 4100 TL’nin üzerinde ise 4170 TL hedef direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi tatilin ardından dün yeni işlem gününe olumlu bir başlangıç yaptı. Yurtiçi piyasalar kapalı iken, yurtdışı borsalardaki olumlu seyrin fiyatlamasının dün gerçekleştiğini belirtelim. Bu hafta ABD’deki gelişmeleri hatırlayacak olursak; Başkan Trump'ın Powell'ı sıkça eleştirerek Fed Başkanı'nı görev süresinin bitiminden önce görevden alma yetkisine sahip olduğunu ima etmesi, hafta içerisinde ABD borsalarında satış baskısına neden olmuştu. Trump sonrasında hem Powell’a hem de Çin’e yönelik daha önceki ifadelerindeki tonunu yumuşattı. Trump, merkez bankasının faiz oranlarını daha hızlı düşürmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramasına rağmen, Fed Başkanı Powell'ı görevden alma niyetinde olmadığını söyledi. Trump, Powell’I faizleri düşürme konusunda daha aktif görmek istediğini belirtti. Çin'le ilişkilerinde oldukça iyi olacaklarını dile getiren Trump, Çin'in anlaşma yapmaması durumunda kendilerinin bir anlaşma düzenleyeceğini ifade etti. Trump, Çin'e uygulanan gümrük tarife oranının %145 düzeyinde kalmayacağını ancak bu oranın sıfır da olmayacağını vurguladı. Trump’ın daha yapıcı açıklamalarda bulunması ise küresel risk iştahında toparlanmaya neden olurken, ABD borsaları yukarı tepki gösteriyor. Dolayısıyla da tatil sonrasında BIST’te de ABD borsalarına paralel son gelişmelerin olumlu tepkisini gözlemledik. Endeks 9300 seviyesine doğru geri çekilmelerde tepki ile karşılaşırken, ABD borsalarına paralel kazanımlarını ileri taşıdı ve 9400 direncini aştı. Endeks 9500 direncinin hafif altında kapanış gerçekleştirirken, %1,9 değer kazandı. Bankacılık endeksi %4,2 oranında yükseldi. Endekste 9400 direncinin aşılması ile kısa vadeli alçalan kanalın ve üçgen sıkışmanın yukarı tamamlandığını belirtebiliriz. Böylece endekste 9400 destek haline gelirken, kısa vadeli görünüm güçlendi. 9400 desteğinin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 9500’ün aşılması ile birlikte endeks 9600 ve 9700 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 9400’ün üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir. Bankacılık endeksinde kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile birlikte görünüm güçlendi. 12.100 destek haline gelirken, 12.400 direnç seviyesidir. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile görüştü. Georgieva; Türkiye'nin ekonomik görünümü ve ekonomik büyümeyi daha da güçlendirecek politikaları hakkında konuştuklarını belirtti. Bugün S&P Global’in Türkiye ile ilgili kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesi bulunuyor. S&P’nin Türkiye kredi derecelendirme notu “BB-” ile Fitch’e benzer şekilde yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında bulunurken, Moody’s’in notu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında kalmıştı. S&P Global, en son 1 Kasım 2024 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu bir kademe yükseltmiş, not görünümünü ise pozitiften durağana çevirmişti. Kuruluşun son dönemdeki gelişmelere yönelik makro ekonomik taraftaki olası açıklamaları takip edilecek.
EUR/USD paritesi son dönemde volatil seyir izlerken, 1,13-1,14 bandında dengelenme eğilimi gösteriyor. Hatırlanacağı üzere; ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden olmuştu. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüpheler artarken, EUR/USD paritesi 1,16 direncine doğru yükseliş göstermişti. Buna paralel parite Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Parite sert yukarı yönlü hareket sonrasında teknik göstergelerin yüksek seviyelere ulaşması ile birlikte ilk etapta 1,16 direncine doğru güç kaybetti. Devamında ise ABD Başkanı Trump’ın tarifeler konusunda ve Fed Başkanı Powell’a yönelik ifadelerinde daha yapıcı bir tutum sergilemesi doların yeniden güç kazanmasını sağladı. Buna paralel parite 1,13 desteğine doğru düşüş gösterdi. Bant hareketinin korunması için ve genel görünüm açısından paritenin 1,1240 desteğinin üzerinde kalmasının önemli olduğunu belirtelim. 1,14 ilk planda direnç konumunda iken, sonraki direnç 1,15 seviyesinde bulunmaktadır. Doların güçlenmesi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru ise yukarı yönlü hareket içerisinde görünüm sergiliyor. Dolayısıyla da kurun 38,40 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Kurda 38,40’ın üzerinde 38,50 ve 38,60 sonraki dirençler iken, 38,30 ve 38,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Altın ons tarife gelişmelerine bağlı olarak güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, bu haftanın başında 3400 dolar direncini aşmıştı. Altın ons hafta içerisinde Trump’ın açıklamalarının devam etmesi ile birlikte 3500 dolar olan psikolojik direncine kadar yükseliş gösterdi. Altın ons 3500 dolar ile rekor tazelerken, teknik göstergeler de aşırı alım bölgesine ulaşmıştı. Bu doğrultuda güç kaybeden ve 3400 dolara doğru geri çekilen altın ons, Trump’ın olumlu ifadeleri ile 3300 doların altına yöneldi. Altın onsun 3330 doların üzerinde toparlanma eğilimi gösterdiğini belirtelim. 3260 dolar önemli destek haline geldi. Tepki yükselişlerinin devam etmesi için 3260 doların öne çıktığını vurgulayalım. 3358 dolar direncinin üzeri ise yeniden 3400 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Kısa vadede denge arayışının hâkim olduğunu görebiliriz. Gram altın 4305 seviyesi ile rekor tazelemesinin ardından, altın onsun güç kaybetmesi ile birlikte 4000 TL’ye doğru geri çekilmişti. Gram altında 4100 TL’nin önemli destek olduğunu ve kısa vadeli görünüm için öne çıktığını belirtelim. 4170 TL’nin üzerinde ise 4200 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi son dönemde 9260-9500 bölgesindeki bant hareketi içerisinde görünüm sergiledi. Endeks Salı günü 9260 desteğine doğru geri çekilmelerde yukarı tepki gösterirken, 9400 direncine doğru yükselişte bir kez daha güç kaybetti. Buna paralel endeks son işlem gününde %0,1 oranında düşüş gösterdi. Bankacılık endeksi ise aynı oranda yükseldi. Endekste son durumda kısa vadeli üçgen sıkışma içerisinde olumlu görünüm korunuyor. 9400’ün kalıcı olarak üzerine yönelim kısa vadeli alçalan kanalın ve üçgen sıkışmanın yukarı tamamlanması için önemli. Bu durumda endeks 9500-9600-9700 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 9260 destek olarak geçerli iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan trade amaçlı alım yapılabilir ve mevcut trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksinde 11.600 direncinin aşılması ile birlikte artık bu seviye destek olarak izlenebilir. 12.000 ve 12.100 direnç seviyeleridir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD Başkanı Trump'ın Powell'ı sıkça eleştirerek Fed Başkanı'nı görev süresinin bitiminden önce görevden alma yetkisine sahip olduğunu ima etmesi, hafta içerisinde ABD borsalarında satış baskısına neden olmuştu. Trump son durumda ise hem Powell’a hem de Çin’e yönelik daha önceki ifadelerindeki tonunu yumuşattı. Trump, merkez bankasının faiz oranlarını daha hızlı düşürmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramasına rağmen, Fed Başkanı Powell'ı görevden alma niyetinde olmadığını söyledi. Trump, Powell’I faizleri düşürme konusunda daha aktif görmek istediğini belirtti. Çin'le ilişkilerinde oldukça iyi olacaklarını dile getiren Trump, Çin'in anlaşma yapmaması durumunda kendilerinin bir anlaşma düzenleyeceğini ifade etti. Trump, Çin'e uygulanan gümrük tarife oranının %145 düzeyinde kalmayacağını ancak bu oranın sıfır da olmayacağını vurguladı. Trump’ın daha yapıcı açıklamalarda bulunması ise küresel risk iştahında toparlanmaya neden olurken, ABD borsaları yukarı tepki gösterdi. Dolayısıyla da tatil sonrasında BIST’te de ABD borsalarına paralel son gelişmelerin olumlu tepkisini görebiliriz. Diğer yandan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD'ye gelecek ay yapacağı ziyarette %10 gümrük vergisinin kaldırılmasına ilişkin Türkiye'nin beklentisini dile getireceklerini bildirdi. Yarın S&P Global’in Türkiye ile ilgili kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesi bulunuyor. S&P’nin Türkiye kredi derecelendirme notu “BB-” ile Fitch’e benzer şekilde yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında bulunurken, Moody’s’in notu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında kalmıştı. S&P Global, en son 1 Kasım 2024 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu bir kademe yükseltmiş, not görünümünü ise pozitiften durağana çevirmişti. Kuruluşun son dönemdeki gelişmelere yönelik makro ekonomik taraftaki olası açıklamaları takip edilecek.
ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden olmuştu. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüpheler artarken, EUR/USD paritesi 1,16 direncine doğru yükseliş göstermişti. Buna paralel parite Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Parite sert yukarı yönlü hareket sonrasında teknik göstergelerin yüksek seviyelere ulaşması ile birlikte ilk etapta 1,16 direncine doğru güç kaybetti. Devamında ise ABD Başkanı Trump’ın tarifeler konusunda ve Fed Başkanı Powell’a yönelik ifadelerinde daha yapıcı bir tutum sergilemesi doların yeniden güç kazanmasını sağladı. Buna paralel parite 1,13 desteğine doğru düşüş gösterdi. Bant hareketinin korunması için ve genel görünüm açısından paritenin 1,1240 desteğinin üzerinde kalmasının önemli olduğunu belirtelim. 1,14 ilk planda direnç konumunda iken, sonraki direnç 1,15 seviyesinde bulunmaktadır. Doların güçlenmesi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru ise yukarı yönlü atak içerisinde hareket sergiliyor. Dolayısıyla da kurun 38,30 seviyesinin üzerine doğru yükseliş denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Kurda 38,30’un üzerinde 38,40 sonraki direnç iken, 38,10 ve 38,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Altın ons tarife gelişmelerine bağlı olarak güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, bu haftanın başında 3400 dolar direncini aşmıştı. Altın ons hafta içerisinde Trump’ın açıklamalarının devam etmesi ile birlikte 3500 dolar olan psikolojik direncine kadar yöneldi. Altın ons 3500 dolar ile rekor tazelerken, teknik göstergeler de aşırı alım bölgesine ulaşmıştı. Bu doğrultuda güç kaybeden ve 3400 dolara doğru geri çekilen altın ons, Trump’ın son olarak olumlu ifadeleri ile 3300 doların altına yöneldi. Altın onsta 3260 dolar önemli destek haline geldi. Tepki yükselişlerinin devam etmesi için 3260 doların öne çıktığını vurgulayalım. 3358 dolar direncinin üzeri ise yeniden 3400 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Kısa vadede denge arayışının hâkim olduğunu görebiliriz. Gram altın 4305 seviyesi ile rekor tazelemesinin ardından, altın onsun güç kaybetmesi ile birlikte 4000 TL’ye doğru geri çekildi. Gram altında 4000 TL’nin önemli destek olduğunu ve kısa vadeli görünüm için öne çıktığını belirtelim. 4170 TL’nin üzerinde ise 4200 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.
ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergileri konusunda yeni kararları ve açıklamaları küresel piyasalarda volatilite yaratmaya devam ediyor. Trump geçen haftalarda 75'ten fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğunu açıklamış, Çin’e ek vergi getirerek oranı %125’ten %145’e yükseltmişti. Beyaz Saray, Çin'den ithal edilen bazı ürünlere uygulanan gümrük vergilerinin, daha önce yürürlükte olan tarifelerle birlikte toplamda %245'e ulaştığını bildirmişti. Trump, tarifeler konusunda Çin de dahil olmak üzere her ülkenin görüşmek istediğini, tarifelerin durdurulması için tanınan süre dolmadan AB ile bir ticaret anlaşması yapılacağını düşündüğünü ifade etti. ECB artan ticaret gerginlikleri nedeniyle büyüme görünümünün kötüleşmesi ile birlikte üç temel faiz oranında 25’şer baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi. Küresel büyümede aşağı yönlü riskler nedeniyle Fed’den Haziran ayı için faiz indirim beklentilerinin ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. TCMB ağırlıklı olarak sabit bırakılması beklentilerine karşılık faizlerde artırım gerçekleştirdi. TCMB politika faiz oranını %42,5’ten %46’ya, gecelik vadede borç verme faizini %46’dan %49’a, gecelik vadede borçlanma faizini %41’den %44,5’e yükseltti. Karar metninde enflasyonun ana eğiliminin Mart’ta gerilediği belirtilirken, aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Nisan’da bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun görece yatay seyredeceği öngörüldü. Öncü verilerin yurtiçi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima ettiğini belirten TCMB, küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkilerinin de yakından takip edildiği mesajını verdi. Piyasalar faiz artırım kararına ilk etapta karışık tepki verdi. Endeks kararın sonrasında Perşembe günü 9400 civarında satış baskısı altında kalırken, 9260 desteğine geri çekildi. Endeks enflasyon ile mücadele konusunda adım atılmasının vermiş olduğu olumlu etki ile yeniden 9400 direncine yöneldi. Cuma günü ise endeks 9400’ün üzerinde yükseliş denemelerinde güç kaybına uğrarken, 9300’ün altını test etti. Endeks günü bu seviyenin hafif üzerinde %0,8 oranında geri çekilme ile tamamladı. Endekste son durumda kısa vadeli üçgen sıkışma içerisinde olumlu görünüm korunuyor. 9400’ün kalıcı olarak üzerine yönelim kısa vadeli alçalan kanalın ve üçgen sıkışmanın yukarı tamamlanması için önemli. Bu durumda endekste 9500-9600 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 9260 destek olarak geçerli iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan trade amaçlı alım yapılabilir ve mevcut trade pozisyonları korunabilir. Haftanın ajandasında Çarşamba günü yurtiçi piyasalar 23 Nisan dolayısıyla kapalı olacak. Avrupa ve ABD’de PMI imalat/hizmet endeksleri açıklanacak. Cuma günü S&P’nin Türkiye ile ilgili kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesi bulunuyor.
EUR/USD paritesi ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında 1,13-1,14 bandının üst tarafına yükselişle olumlu seyir izlemişti. ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden oluyor. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığını belirtebiliriz. Yeni haftada 1,14 direncini aşan ve 1,15 direncine doğru yükseliş gösteren paritede kısa vadeli görünüm güçlü. 1,15’in üzeri yükselişin 1,16 direncine devamı için öne çıkıyor. 1,14 ise artık destek haline geldi. TCMB’nin faiz artırım kararı öncesine 38,15 civarında hareket eden dolar kuru, karar sonrasında 38,00 seviyesine doğru geri çekilmişti. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru 38,20 civarında görünüm sergiliyor. Kurda 38,24’ün üzerinde 38,30 direnç olarak izlenebilir. 38,00 ise ana destek olarak öne çıkıyor.
Altın ons güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, geçen hafta 3300 doların üzerine yükseliş gösterdi. Buna paralel altın ons 3358 dolar seviyesine yönelimle rekor tazeledi. Ancak gerçekleşen yükseliş sonrası altın onsta kısa vadeli teknik göstergeler aşırı alım bölgesine ulaşmıştı. Altın ons 3300 dolar seviyesine doğru kısa vadeli düzeltme gösterirken, sonrasında yeniden bulduğu destek ile yeni haftada tarihi zirvesini ileri taşıyor. 3358 dolar destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 3400 dolar ise hedef direnç olarak takip edilebilir. Gram altın ise; altın onsun belirgin katkısıyla tarihi zirvesini ileri taşıyor. 4100 TL artık destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 4200 TL ise hedef direnç konumundadır.