Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
S&P, Türkiye’nin kredi notunu beklentiler paralelinde bir kademe artırarak B+’dan BB-‘ye yükseltti, görünümü pozitiften durağana çekti. Böylece kuruluş Mayıs ayından sonra ikinci kez not artırımı gerçekleştirirken, son durumda kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altı olarak belirlemiş oldu. Açıklamada; TCMB’nin sıkı duruşunun Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasını, enflasyonu düşürmesini, rezervleri yeniden inşa etmesini ve finansal sistemde dolarizasyonun azalmasını sağladığı belirtildi. S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına ve daha geniş anlamda yerel sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi halinde notun yükseltilebileceğinin mesajını verdi. Türkiye’ye yönelik kredi notunda artırım kararları kademeli olarak yatırım yapılabilir seviyeye doğru yaklaşım için önem taşıyor. BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 9000’i aşarak kısa vadeli alçalan kanalın üzerinde güçlenme eğilimi gösteriyordu. Ancak endeks 9000’in üzerinde gelen satışlarla birlikte 8850 desteğine doğru geri çekildi. Endekste 9000’in aşılması ise son dönemde oluşan kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve görünümün güçlenmesi için önemli. Dolayısıyla da 9000’in üzerinde endekste kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında görünümün güçlendiğini görebiliriz. 9200 sonraki hedef direnç seviyesidir. 8700’ün üzerinde pozitif görüşümüzü koruyor olacağız. Endeks bu yıl mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli. ABD’de Ekim ayında tarım dışı istihdamı 113 bin olan beklentilerin bir hayli altında 12 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı %4,1’de değişim göstermez iken, aylık ücret artışları %0,3 olan tahminlerin hafif üzerinde %0,4 gerçekleşti. ISM imalat endeksi ise 47,2’den yükseliş beklentisine rağmen 46,5’e geriledi. Haftanın gündemine baktığımızda; bugün içeride açıklanacak olan aylık enflasyonun Ekim’de %2,6 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon baz etkisinin desteğiyle %49,4’ten %48,2’e geriliyor olacak. Eylül’de yıllık enflasyon 2023’ün yaz aylarından bu yana %50 seviyesinin, üç yılın ardından da ilk kez politika faizinin altına geriledi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, hizmet enflasyonu yavaşlamaya devam etse de bu gruptaki fiyat artışlarının, diğer bir çekirdek grup olan temel mallara kıyasla güçlü seyrettiğini ve manşet enflasyonu yukarıya çektiğini belirtti. Hizmet sektöründe daha yaygın olan zamana bağlı ve geriye dönük fiyatlama davranışlarının, hizmet enflasyonundaki zayıflamanın gecikmeli ve daha yavaş gerçekleşmesine neden olduğunu belirtti. 5 Kasım’da ABD başkanlık seçimlerine gözler çevrilmişken, son anketlerde Cumhuriyetçi Donald Trump, Demokrat Kamala Harris'in çok az farkla önünde görünüyor. Çarşamba günü Fed’in 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor.
EUR/USD paritesi, ABD’de beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,09 direncinin üzerine yöneldi. Ancak parite bu seviyede kalıcı olamazken, yeniden 1,08-1,09 bandına geri döndü. Böylece kısa vadeli dip seviyelerden başlattığı yükselen trendinde üst tarafta 1,09 seviyesinde direnç ile karşılaşmış oldu. Paritede ABD başkanlık seçimleri ve Fed’in toplantı kararı etkili olacaktır. Teknik olarak ise; 1,0840’ın üzeri yeniden 1,09 olan ana direnç seviyesine yönelim için takip edilebilir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. 1,08 ilk planda destek konumunda iken, 1,0760 ana destek seviyesi olarak izlenebilir. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerine doğru denemelerde bulunuyor. Ağırlıklı olarak kur son dönemde 34,20-34,30 bandı dahilinde hareket sergiliyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.
Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan kanalın üst tarafına doğru ataklarda bulunuyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2790 dolar ile tarihi zirvesini ileri taşımasının ardından güç kaybına uğrarken, kısa vadeli düzeltme gösteriyor. 2730 dolar kısa vadeli tepki ve yeniden 2760 ve 2790 dolar dirençlerine yönelim açısından takip edilebilir. 2730 doların altında 2700 dolar ana destek olarak izlenebilir. Altın onsun 2700 dolar desteğinin üzerinde kalması genel görünümü açısından önemli. Gram altın; dolar kuru bant hareketini korurken, altın onsun düzeltme ile karşı karşıya kalmasına bağlı olarak 3076 TL zirvesinde direnç ile karşılaştı. Gram altının kısa vadede 3000 TL desteğinin üzerinde kalması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece mevcut trade pozisyonları korunabilir. 3060 ve 3076 TL dirençler haline geldi.
BIST 100 Endeksi 9000 seviyesini aşarak kısa vadeli alçalan kanalın üzerinde güçlenme eğilimi gösteriyordu. Ancak endeks ekim ayı vadesinin son günü olması ile volatil bir seyir izledi. Endeks 9000’in üzerinde gelen satışlarla birlikte 8850 desteğine doğru geri çekildi. Günü ise %1,6 düşüşle tamamlarken, bankacılık endeksi aynı oranda değer kaybına uğradı. S&P’nin not artırımına yönelik beklentiler ile bugün BIST’te yukarı yönlü hareket görebiliriz. Endekste 9000’in aşılması ise son dönemde oluşan kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve görünümün güçlenmesi için önemli. Dolayısıyla da 9000’in üzerinde endekste kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında görünümün güçlendiğini görebiliriz. 9000’in üzerinde endekste 9200 hedef direnç seviyesidir. 8700’ün üzerinde pozitif görüşümüzü koruyor olacağız. Endeks bu yıl mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli. 8700’ün üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleştiğini düşünmekteyiz. S&P’nin; Türkiye ile ilgili kredi not ve görünüm değerlendirmesi piyasaların takibinde olacak. Kuruluşun Türkiye’nin kredi notunda artırım gerçekleştirme olasılığını değerlendiriyoruz. S&P en son mayısta Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmişti. Kuruluş; not artırımı kararına yönelik olarak önümüzdeki iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını ve cari açığın daralmasını, enflasyon ve dolarizasyonun azalmasını öngördüklerini değerlendirmişti. S&P yetkilisi en son eylül ayının sonunda Türkiye’nin yeni bir not artışı daha alması beklendiğini, net rezervlerdeki iyileşmenin ve cari açığın hızlı şekilde daralmasının çok önemli olduğunu, not artışı kararının büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı bulunduğunu açıklamıştı. Kuruluş ayrıca Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki gerilemenin önemli gelişme olduğunu, TCMB’nin faiz politikasına da bakacaklarını belirtmişti. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, S&P ve Moody’s bu yıl genelinde not artırım yönünde karar alırken, son durumda Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında değerliyor. S&P’nin bu gece Türkiye’nin kredi notunda artırım gerçekleştireceğini değerlendiriyoruz. Yurt dışı gelişmelerde; ABD’de Ekim ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) açıklandı. Yıllık manşet PCE beklentiler paralelinde %2,2’den %2,1’e geriledi. Çekirdek PCE %2,6’ya düşüş tahminlerin aksine %2,7’de değişim göstermedi. Bugün istihdam verilerinin seyri takip edilecek. Tarım dışı istihdamın Ekim’de 113 bin kişi artması, işsizlik oranının %4,1’de kalması, aylık ücret artışlarının %0,3 gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, yaz aylarında soğuma gösteren iş gücü piyasasına dair veriler Eylül ayında toparlanma göstermişti. Verilerin ekimde da olumlu bir seyir izlemesi ABD’de büyümenin istihdam piyasası kanalından destek bulması için öne çıkıyor.
Ekim ayının başından beri kısa vadeli alçalan trendde hareket eden EUR/USD paritesi, 1,08 desteğinin altına geri çekilmişti. ECB’nin faiz indirim kararı ve devamında ise ABD’de başkanlık seçimlerine yönelik beklentilerin dolar lehine bir görünüm sunması paritede zayıf seyre neden olmuştu. Parite 1,0760 seviyesinde kısa vadeli dip oluşumu sergilemesinin ardından son durumda 1,0840’ı aşarak güçlenme eğilimi gösteriyor. 1,0840’ı koruması ile kısa vadeli sıkışmasının üzerinde yukarı yönlü seyrin devamını görebiliriz. 1,09 hedef direnç olarak izlenebilir. 1,08 ara, 1,0760 ana destekler olarak takip edilebilir. ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerine doğru denemelerde bulunuyor. Ağırlıklı olarak kur son dönemde 34,20-34,30 bandı dahilinde hareket sergiliyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.
Petrol fiyatları yaşanan geri çekilmenin ardından yeniden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2790 dolar ile tarihi zirvesini ileri taşımasının ardından güç kaybına uğrarken, kısa vadeli düzeltme gösteriyor. 2730 dolar kısa vadeli tepki ve yeniden 2760 ve 2790 dolar dirençlerine yönelim açısından takip edilebilir. 2730 doların altında 2700 dolar ana destek olarak izlenebilir. Altın onsun 2700 dolar desteğinin üzerinde kalması genel görünümü açısından önemli. Gram altın; dolar kuru bant hareketini korurken, altın onsun düzeltme ile karşı karşıya kalmasına bağlı olarak 3076 TL zirvesinde direnç ile karşılaştı. Gram altının kısa vadede 3000 TL desteğinin üzerinde kalması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece mevcut trade pozisyonları korunabilir. 3060 ve 3076 TL dirençler haline geldi.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 8700 olan ana desteğinin altına geri çekilme denemelerinde bulunması sonrasında kısa vadeli dip oluşumu gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in BIST 50'deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendirdiklerini açıklaması endekste alımları destekliyor. Endeks pazartesi günü yarım gün açık iken, 8900-9000 bandında olumlu bir seyir izledi. Dün işlemlerine yeniden başlayan endeks 9000 direncini aştı. Buna paralel endeks günü %0,7, bankacılık endeksi ise %1,1 oranında yükselişle tamamladı. Endekste 9000’in aşılması ise son dönemde oluşan kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve görünümün güçlenmesi için önemli idi. Dolayısıyla da 9000’in üzerinde endekste kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında görünümün güçlendiğini söyleyebiliriz. 9000’in üzerinde endekste 9200 direncine doğru yükseliş görebiliriz. 8850 destek seviyenin üzeri yükseliş eğiliminin devam etmesi için izlenebilir. Son durumda endekste görünüm teknik olarak olumlu iken, 8700’ün üzerinde pozitif görüşümüzü koruyor olacağız. Bu yıl mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli. 8700’ün üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleştiğini düşünmekteyiz. Bankacılık endeksinde 12.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 12.300 direncinin aşılması ile de kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda bankacılık endeksinde yeni bir yükselen trendin başladığını görebiliriz. Yarın S&P’nin Türkiye ile ilgili kredi not ve görünüm değerlendirmesi piyasaların takibinde olacak. Kuruluşun Türkiye’nin kredi notunda artırım gerçekleştirme olasılığını değerlendiriyoruz. Bu yöndeki beklentiler bu hafta BIST’te yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Buna paralel trade fırsatlarını değerlendirmekte fayda olduğunu düşünürken, 8700’ün üzerinde kaldığı sürece orta vade için biriktirme yapılması görüşündeyiz. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ekim ayında ADP özel sektör istihdamı 114 bin olan beklentilerin üzerinde 233 bin kişi artış gösterdi. Böylelikle bir yılı aşkın zamanın en hızlı artışı görüldü. Yarın ise tarım dışı istihdam verisinin seyri öne çıkıyor. ABD’de 3Ç24’de GSYH büyümesi yıllık bazda %2,8 oranında gerçekleşti; bir önceki çeyrek büyümesi %3 seviyesine işaret etmişti. Bugün ABD’de Fed'in yakından izlediği temel enflasyon ölçüsü olan eylül ayı PCE verileri açıklanacak. Yıllık manşet PCE’nin %2,2’den %2,1, çekirdek PCE’nin ise %2,7’den %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Veriler Fed’in haftaya gerçekleştirilecek toplantısına dair faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır.
Ekim ayının başından beri kısa vadeli alçalan trendde hareket eden EUR/USD paritesi 1,08 desteğinin altına geri çekilmişti. ECB’nin faiz indirim kararı ve devamında ise ABD’de başkanlık seçimlerine yönelik beklentilerin dolar lehine bir görünüm sunması paritede zayıf seyre neden olmuştu. Parite 1,0760 seviyesinde kısa vadeli dip oluşumu sergilemesinin ardından son durumda 1,0840’ı aşarak güçlenme eğilimi gösteriyor. 1,0840’ı koruması ile kısa vadeli sıkışmasının üzerinde yukarı yönlü seyrin devamını görebiliriz. 1,09 hedef direnç olarak izlenebilir. 1,08 ara, 1,0760 ana destekler olarak takip edilebilir. Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak olan ekonomik veriler hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerine doğru denemelerde bulunuyor. Ağırlıklı olarak kur son dönemde 34,20-34,30 bandı dahilinde hareket sergiliyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.
Petrol fiyatları yaşanan geri çekilmenin ardından yeniden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları temel olarak; majör merkez bankalarının faiz indirim kararı ve önümüzdeki dönemde bu yöndeki beklentiler ile yukarı yönlü seyir izlemesinin yanı sıra, jeopolitik gerilim ile de destek bulmuştu. Teknik olarak da altın ons fiyatları formasyonlarını yukarı tamamlayarak rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 2760 dolar olan önceki zirve seviye destek haline geldi. Bu seviyenin üzerinde yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. 2790 ve 2800 dolar ise hedef dirençler olarak izlenebilir. Gram altın; yükselen trendde tarihi zirve seviyesini ileri taşıyor. 3000 TL desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 3080 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.
Haftanın başında tatile giren yurt içi piyasalar bugün yine işlemlerine başlayacak. BIST 100 Endeksi pazartesi günü yarım gün açık iken, 8900-9000 bandında olumlu bir seyir izledi. Son dönemdeki hareketliliğini hatırlayacak olursak; endeks geçtiğimiz haftalarda 8700 desteğinin altına geri çekilme denemelerinde bulunması sonrasında bu seviye civarından yukarı tepki gösterdi. Dolayısıyla da endeks 8700 seviyesinde kısa vadeli dip oluşum çabası sergiledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in BIST 50'deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendirdiklerini açıklaması endekste alımları destekledi. Buna paralel endeks pazartesi günü 8850 desteğinin üzerinde kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlama eğilimi gösterdi ve günü %0,4 oranında yükselişle tamamladı. Endeks son durumda teknik olarak olumlu iken, 8700’ün üzerinde pozitif görüşümüzü koruyor olacağız. Bu yıl mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli. 8700’ün üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 8850-9200 ise daha önceki bant aralığı olduğundan endeksin bu bölge içerisine girmesi yükselişin devamı adına öne çıkıyor. 8850’nin üzerinde 9000 ve 9200 hedef dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. 9000’in aşılması ise son dönemde oluşan kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve görünümün güçlenmesi için izlenebilir. 8700 destek ve stop loss olmak üzere trade amaçlı alım yapılabilir, trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi 12.000 destek seviyesinin üzerinde kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. 11.700 desteğinin üzeri kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 12.000’in üzerinde 12.300 direnç seviyesi olarak korunuyor. 12.300 direncinin üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin başlaması adına izlenebilir. Cuma günü ise S&P’nin Türkiye ile ilgili kredi not ve görünüm değerlendirmesi piyasaların takibinde olacak. Kuruluşun Türkiye’nin kredi notunda artırım gerçekleştirme olasılığını değerlendiriyoruz. Bu yöndeki beklentiler bu hafta BIST’te yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Buna paralel trade fırsatlarını değerlendirmekte fayda olduğunu düşünürken, 8700’ün üzerinde kaldığı sürece orta vade için biriktirme yapılması görüşündeyiz. Haftanın gündeminde; bugün ABD’de ADP özel sektör istihdamı, yarın kişisel tüketim harcamaları enflasyonu, cuma günü tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. Veriler Fed’in haftaya gerçekleştirilecek toplantısına dair faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır.
EUR/USD paritesi 1,08 desteğinin altını test etmesinin ardından bu seviyeye tepki gösterdi. Parite Ekim ayının başından beri kısa vadeli alçalan trendde zayıf bir seyir izliyor. ECB’nin faiz indirim kararı ve devamında ise ABD’de başkanlık seçimlerine yönelik beklentilerin dolar lehine bir görünüm sunması ile 1,08 desteğinin de altına geri çekilmişti. Yaşanan düşüş sonrasında parite kısa vadeli dip seviyelerde aynı zamanda göstergeler açısından aşırı satım bölgesinde bulunuyor. Dolayısıyla da paritede kısa vadeli dip oluşum çabası ile yukarı tepki görebiliriz. 1,0760 ana destek konumunda. 1,08’in üzeri ise paritenin 1,08-1,09 bandında görünümünün olumlu hale gelmesi için takip edilebilir. Paritede sonraki direnç 1,09 seviyesinde bulunmaktadır. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerine doğru denemelerde bulunuyor. Ağırlıklı olarak kur son dönemde 34,20-34,30 bandı dahilinde hareket sergiliyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.
Petrol fiyatları yukarı yönlü harekette yeniden güç kaybına uğradı. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik risklerin yanı sıra ECB’nin faiz indirimi ve Çin’den gevşeme adımları ile yükselen trendde hareket sergilemişti. Ancak kısa sürede belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında kısa vadeli göstergeler aşırı alım seviyesine ulaşmıştı. 2760 dolar seviyesine doğru güç kaybeden altın ons fiyatları, kısa vadeli düzeltme gösterdi.Altın ons fiyatları devamında tarihi zirve seviyelerden 2700 dolar desteğine doğru hareketlilik sergiledi. Altın ons son durumda majör merkez bankalarından gevşeme beklentileri ile yeniden yukarı yönlü atak gösteriyor. Buna paralel 2780 doların üzeri ile yeni rekor denemelerinde bulunuyor. 2760 dolar destek haline gelirken, 2800 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. Gram altın; yükselen trendde zirve tazeleme eğilimi içerisinde hareket ediyor. 3000 TL desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 3080 TL direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeki haftaya zayıf bir başlangıç yapmasının ardından devam eden günlerde 8700 desteğinin altına yönelim gösterdi. Endeks gelen tepki alımları ile bu seviyenin üzerinde kalma çabası sergiledi. Dolayısıyla da endeks hafta boyunca 8700 seviyesi civarında kısa vadeli dip oluşturma eğilimi göstermiş oldu. Endeks dün ise 8850 direncinin üzerine yönelerek günü %1,8 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,2 oranında değer kazandı. Hatırlanacağı üzere endeks; bu yıl Mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli. 8700’ün üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 8850-9200 ise daha önceki bant aralığı olduğundan endeksin bu bölge içerisine girmesi yükselişin devamı adına öne çıkıyor. 8850’nin üzerinde 9000 ve 9200 hedef dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. 9000’in aşılması ise son dönemde oluşan kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. 8700 destek ve stop loss olmak üzere trade amaçlı alım yapılabilir, trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi ise bir kez daha 12.000 seviyesinin üzerine yükseldi. Bankacılık endeksi son durumda kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. 11.700 desteğinin üzeri kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 12.000’in üzerinde 12.300 direnç seviyesi olarak korunuyor. 12.300 direncinin üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin başlaması adına izlenebilir. Yurt dışı yerleşikler 18 Ekim haftasında 74 milyon dolarlık hisse satışı yaptı. Böylece yabancılar üç hafta üst üste hissede satış tarafında yer aldı. Yabancıların aynı haftada DİBS net alımları 115,7 milyon dolar oldu. Diğer yandan TCMB’nin brüt rezervlerinde yeni zirve kaydedildi. TCMB verilerine göre 18 Ekim haftası itibariyle brüt rezerv 159,4 milyar dolarla rekor kırdı. Bir önceki hafta brüt rezervler 157,4 milyar dolar olmuştu. Swap hariç net rezervler de 37,2 milyar dolardan 40,5 milyar dolara yükseldi. TCMB Başkanı Fatih Karahan; ABD'de yatırımcılara %25'lik asgari ücret artışının enflasyon görünümüyle tutarlı olduğu mesajını verdi.
EUR/USD paritesi 1,08 desteğinin altını test etmesinin ardından bu seviyeye yukarı tepki gösterdi. Hatırlanacağı üzere parite; Ekim ayının başından beri kısa vadeli alçalan trendde zayıf bir seyir izliyor. ECB’den faiz indirim beklentileri Euro’nun değer kaybetmesine neden olmuştu. EUR/USD, ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında ise 1,08 desteğine doğru geri çekildi. Devamında ise ABD’de başkanlık seçimlerine yönelik beklentilerin dolar lehine bir görünüm sunması ile 1,08 desteğinin de altına yönelim gösterdi. Yaşanan geri çekilme sonrasında parite kısa vadeli dip seviyelerde aynı zamanda göstergeler açısından aşırı satım bölgesinde bulunuyor. Dolayısıyla da paritede kısa vadeli dip oluşum çabası ile yukarı tepki görebiliriz. 1,0760 ana destek konumunda. 1,08’in üzeri ise paritenin 1,08-1,09 bandında görünümünün olumlu hale gelmesi için takip edilebilir. Paritede sonraki direnç 1,09 seviyesinde bulunmaktadır. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerini test etse de yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Kur son dönemde 34,20-34,30 bandı dahilinde hareket sergiliyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.
Petrol fiyatları yukarı yönlü ataklarda güç kaybına uğradı. Brent petrolde 72,20 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesidir. 2750 doların üzerinde rekor tazeleme eğilimi gösteren altın ons fiyatları direnç ile karşılaştı. Hatırlanacağı üzere; altın ons fiyatları jeopolitik risklerin yanı sıra ECB’nin faiz indirimi ve Çin’den gevşeme adımları ile yükselen trendde hareket sergilemişti. Ancak kısa sürede belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında kısa vadeli göstergeler aşırı alım seviyesine ulaştı. Dolayısıyla da altın onsun 2750 doların üzerinde güç kaybetmesini olağan ve sağlıklı olarak değerlendiriyoruz. Altın onsta 2700 dolar ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde altın onsta kısa vadeli görünüm güçlü kalmaya devam edecek. Ancak 2700 doların aşağı yönlü geçilmesi halinde kısa vadeli düzeltme hareketinin devam ettiğini görebiliriz. 2685 dolar desteği ise kısa vadeli görünüm için takip edilebilir. Gram altın; 3000 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde 3040 TL hedef direnç olarak izlenebilir. Ancak 3000 TL’nin altında kaldığı sürece gram altında da kısa vadeli düzeltme riski bulunuyor. Bu durumda 2980 ve 2950 TL destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.
BIST 100 Endeksi destek ve direnç seviyeleri arasında volatil bir seyir izliyor. Endeks özellikle de 8700 desteğinin altına doğru denemelerde bulunmaya devam ediyor. Endeks dün 8850 direncine yönelse de yeniden satış baskısı altında kaldı ve 8700 desteğinin altını test etti. Endeks günü gelen tepki alımları ile bu seviyenin hafif üzerinde tamamladı. Endeks %1,4, bankacılık endeksi ise %1,2 oranında değer kaybına uğradı. Hatırlanacağı üzere endeks; bu yıl Mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli olacak. 8700’ün üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 8850-9200 ise daha önceki bant aralığı olduğundan endeksin bu bölge içerisine girmesi yükselişin devamı adına öne çıkıyor. 8850’nin üzerinde 9000 ve 9200 hedef dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. 9000’in aşılması halinde ise görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu görebiliriz. 8700 destek ve stop loss olmak üzere trade amaçlı alım yapılabilir, trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Ancak 8700’ün altına olası geri çekilmelerde ise temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bu durumda 8600 destek olarak izlenebilir. Bankacılık endeksi ise 12.000 seviyesinin üzerinde güç kaybına uğradı. 11.700 desteğinin üzeri kısa vadeli dip oluşumu ine çıkıyor. 12.000’in üzerinde 12.300 direnç seviyesi olarak korunuyor. 12.300 direncinin üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin başlaması adına izlenebilir. Yurt dışı borsalara baktığımızda; ABD ve Avrupa borsaları zirve seviyelerden gelen satışlarla birlikte kısa vadeli düzeltme gösteriyor. ABD’de gerçekleştirilen etkinlikte finans, iş dünyası ve politika alanlarından küresel liderler bir araya gelirken, TCMB Başkanı Fatih Karahan da konuşmacılar arasında yer aldı. Fatih Karahan; hızlı büyüyen ekonomilerin genellikle çok fazla sermaye çekme eğiliminde bulunduğunu ancak sermaye akışlarının dalgalı olduğunu ve çok hızlı bir şekilde çıkılabileceğini belirtti. Diğer yandan; Fed’in ABD ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Bej Kitap raporunda Eylül’den Ekim başına kadar ekonomik aktivitenin fazla değişmediği, iki bölgenin ılımlı büyüme gösterdiği belirtildi. On iki bölgesel bankadan alınan rapora göre, çoğu bölge imalat aktivitesinin düştüğünü bildirdi. Firmaların işe alımlarında artış olduğu vurgulandı.
EUR/USD paritesi Ekim ayının başından beri kısa vadeli alçalan trendde zayıf bir seyir izliyor. ECB’den faiz indirim beklentileri Euro’nun değer kaybetmesine neden olmuştu. EUR/USD, ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında ise 1,08 desteğine doğru geri çekildi. Son durumda ABD’de başkanlık seçimlerine yönelik beklentilerin dolar lehine bir görünüm sunduğunu söyleyebiliriz. Buna paralel parite 1,08 desteğinin de altına yönelim gösterdi. Paritede kısa vadeli alçalan trendde düzeltme hareketi devam ediyor. Kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmez iken, 1,08 direnç haline geldi. 1,0760 ve 1,07 destekler olarak izlenebilir. 1,08’in üzeri yukarı tepkinin 1,08-1,09 bandında gerçekleşmesi için izlenebilir. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerini test etse de yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Kur son dönemde 34,20-34,30 bandı dahilinde hareket sergiliyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.
Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan petrol fiyatları bant içerisinde hareket sergiliyor Brent petrolde 73,00 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesidir. 2750 doların üzerinde rekor tazeleme eğilimi gösteren altın ons fiyatları direnç ile karşılaştı. Hatırlanacağı üzere; altın ons fiyatları jeopolitik risklerin yanı sıra ECB’nin faiz indirimi ve Çin’den gevşeme adımları ile yükselen trendde hareket sergilemişti. Ancak kısa sürede belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında kısa vadeli göstergeler aşırı alım seviyesine ulaştı. Dolayısıyla da altın onsun 2750 doların üzerinde güç kaybetmesini olağan ve sağlıklı olarak değerlendiriyoruz. Altın onsta 2700 dolar ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde altın onsta kısa vadeli görünüm güçlü kalmaya devam edecek. Ancak 2700 doların aşağı yönlü geçilmesi halinde kısa vadeli düzeltme hareketinin devam ettiğini görebiliriz. 2685 dolar desteği ise kısa vadeli görünüm için takip edilebilir. Gram altın; altın onsun direnç ile karşılaşması ile zirve seviyelerden 3000 TL’nin altını test etti. 3000 TL’nin üzerinde 3040 TL hedef direnç olarak izlenebilir. Ancak 3000 TL’nin altında kaldığı sürece gram altında da kısa vadeli düzeltme riski bulunuyor. Bu durumda 2980 ve 2950 TL destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.