Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
TCMB ağırlıklı olarak sabit bırakılması beklentilerine karşılık faiz oranlarında artırım gerçekleştirdi. TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %42,5’ten %46’ya yükseltilmesine karar verdi. Kurul ayrıca, gecelik vadede borç verme faiz oranını %46’dan %49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise %41’den %44,5’e yükseltti. Karar metninde enflasyonun ana eğiliminin Mart ayında gerilediği belirtilirken, aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörüldü. Öncü verilerin yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima ettiğini belirten TCMB, küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkilerinin de yakından takip edildiği mesajını verdi. Karar metninde enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği vurgulandı. Para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirdiğini ifade eden TCMB maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını söyledi. TCMB politika faizine ilişkin atılacak adımların enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyeceğinin altını çizdi. BIST 100 kararın ardından oldukça volatil bir seyir izledi. Piyasalar faiz artırım kararına karışık bir bir tepki verdi. Endeks kararın sonrasında 9400 civarında satış baskısı altında kalırken, 9260 desteğine kadar geri çekildi. Endeks enflasyon ile mücadele konusunda adım atılmasının vermiş olduğu olumlu etki ile yeniden 9400 direncine yöneldi. Buna paralel endeks günü %1,4 yükselişle, bankacılık endeksi ise yataya yakın bir seyirle tamamladı. Endekste son durumda kısa vadeli üçgen sıkışma içerisinde olumlu görünüm korunuyor. Endekste 9400’ün kalıcı olarak üzerine yönelim kısa vadeli alçalan kanalın ve üçgen sıkışmanın yukarı tamamlanması için önemli. Bu durumda endekste 9500-9600-9700 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 9260 destek olarak geçerli iken, bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve mevcut trade pozisyonları korunabilir. ECB ise faizleri indirme kararı aldı. Banka mevduat faizini %2,50’den %2,25’e, ana refinansman faizini %2,65’ten %2,40’a, marjinal fonlama faizini de %2,90’dan %2,65’e düşürdü. Karar metninde artan ticaret gerginlikleri nedeniyle büyüme görünümünün kötüleştiği belirtildi. Jeopolitik gerginliklerin belirsizlik için temel unsurlardan biri olduğunu söyleyen Lagarde, piyasa tepkilerinin de talep üzerinde etkili olabileceğini ifade etti. Lagarde 50 baz puan hakkında bazı tartışmaların olduğunu, ayrıca daha fazla faiz indirimin yolunun açık olduğunu söyledi.
EUR/USD paritesi bugünkü ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında 1,13-1,14 bandı dahilindeki olumlu seyrine devam ediyor. Parite 1,14 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde güç kaybına uğradı. ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden oluyor. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığını belirtebiliriz. Buna paralel paritede geri çekilmeler sınırlı gerçekleşiyor. Paritede 1,14 direnç olarak korunurken, sonraki direnç 1,15 seviyesinde bulunmaktadır. 1,13’ün altında ise 1,12 sonraki destek olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz artırım kararı öncesine 38,15 civarında hareket eden dolar kuru, karar sonrasında 38,10’un altına geri çekildi. Dolayısıyla da kurda yükselişin güç kaybettiğini belirtebiliriz. 38,00 önemli destek konumunda iken, sonraki destek 37,80 ve 37,70 seviyelerinde bulunmaktadır.
Altın ons güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, 3300 doların üzerine yükseliş göstermişti. Buna paralel altın ons 3358 dolar seviyesine yönelimle rekor tazelemişti. Ancak gerçekleşen yükseliş sonrası altın onsta kısa vadeli teknik göstergeler aşırı alım bölgesine ulaştı. Dolayısıyla kâr satışlarının gerçekleşmesi bu aşamada olağan olarak algılanabilir. Altın onsun 3300 doların üzerinde kalması yeniden 3358 dolar olan zirvesine doğru yükseliş göstermesi için öne çıkıyor. 3275 dolar desteğinde ise kısa vadeli görünümün güçlü tarafta kalacağını söyleyebiliriz. Altın onsun katkısıyla 4100 TL psikolojik eşik seviyesini aşan gram altın ise yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Dolayısıyla da gram altında 4100 TL direnç haline geldi. 4055 TL’nin üzeri 4100 direncine yönelim açısından izlenebilir. 4055 TL’nin altında ise 4000 TL önemli destek seviyesidir.
BIST 100 Endeksi dün yurtdışı borsalara paralel aşağı yönlü seyir izledi. Endeks 9400 civarında gelen satışlarla birlikte 9260 desteğinin altını test etti. Endeks günü bu seviyenin hafif üzerinde %1,4 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 9260 desteğinin üzeri tepki alımlarının gerçekleşmesi ve görünümde bir bozulma olmaması için öne çıkıyor. Aksi halde zayıflayan görünüm ile birlikte 9200 ara, 9050 ise ana destek seviyeleri olarak takip edilebilir. 9260’ın altında yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde 11.900 desteğinin üzeri tepki alımlarının gerçekleşmesi için izlenebilir. ABD’de son gelişmelere baktığımızda; Başkan Trump değerli minerallere yönelik gümrük vergilerinin gerekliliği konusunda bir soruşturma başlattı. Trump geçen hafta kendileriyle iletişime geçen ve misilleme yapmayan 75'ten fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğunu açıklamış, sonrasında Çin’e ek vergi getirerek oranı %125’ten %145’e yükseltmişti. Beyaz Saray, Çin'den ithal edilen bazı ürünlere uygulanan gümrük vergilerinin, daha önce yürürlükte olan tarifelerle birlikte toplamda %245'e ulaştığını bildirdi. Elektrikli araçlar ve enjektörler gibi ürünlerin 301. Madde kapsamında %100 gümrük vergisine tabi olduğunu kaydeden yetkili, bu ürünlere aynı zamanda fentanil tarifesi ve karşılıklı tarifelerin de uygulandığını, böylece toplam gümrük vergisi oranının %245'e ulaştığını ifade etti. ABD borsalarında volatil seyir devam ediyor. Yarın ise tatil dolayısıyla kapalı olacak. Bugün içeride TCMB, dışarıda ise ECB’nin faiz kararı öne çıkıyor. TCMB 27 Mart’ta ara bir toplantı ile iç odaklı gelişmelerin enflasyon görünümü açısından risk oluşturabileceğini değerlendirerek, sıkı parasal duruşunu destekleyici yönünde tedbirler almıştı. Bu doğrultuda Kurul, TCMB gecelik vadede borç verme faiz oranının %44’ten %46’ya yükseltilmesine karar verdi. TCMB finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacağının mesajını iletmişti. TCMB’nin fonlama faizini yükseltmesi ile birlikte TL’nin maliyetinin arttığını söyleyebiliriz. TCMB’nin bugün %42,5 olan politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. TCMB’nin toplantı metninde ara mesajları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde büyümede aşağı yönlü risk nedeniyle ECB’nin faiz indirimine gitmesi bekleniyor. ECB’nin 3 temel politika faizinde 25'er baz puan indirime gideceği öngörülüyor. Buna göre; refinansman faiz oranının %2,65’ten %2,40’a düşürülmesi yönelik beklentiler mevcut. ECB Başkanı Lagarde, tarifeler konusundaki açıklamaları yakından takip ettiklerini, fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için ellerindeki bütün araçları kullanmaya hazır olduklarını söyledi. Küresel likiditenin olası bir şekilde artacak olması önümüzdeki dönemde piyasaların performansına olumlu yansıyabilir.
EUR/USD paritesi bugünkü ECB’nin kararı öncesinde 1,13-1,14 bandı dahilinde olumlu seyir izliyor. ABD’de yeni haber akışı ile tarifeler konusundaki endişeler dolara olan talebin azalmasına neden oldu. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığı belirtebiliriz. EUR/USD paritesi geçtiğimiz günlerde sert bir şekilde yukarı tepki göstererek 1,15 direncine doğru hareketlilik göstermişti. Son durumda paritenin ECB kararı öncesinde bekleme havasında bir seyir izlediğini belirtebiliriz. Parite ECB’nin olası faiz indirimi öncesinde yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğrayabilir. Paritede 1,15 ilk planda direnç iken, 1,13’ün altında 1,12 destek olarak izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hafif toparlandı. TL ise görece geride performans sergiledi. Dolar kuru 38,00 desteğinin üzerinde yukarı yönlü ataklar gösteriyor. Kurda 38,24 seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir.
Altın ons güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, 3300 doların üzerine yükseldi. Altın ons bu seviyenin üzerinde rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Ticaret savaşına karşı riskten kaçış eğilimi altın fiyatlarını destekliyor. Diğer yandan Çin’deki yatırımcıların altın fonlarına olan talebinin arttığını belirtelim. 3300 dolar destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde zirve tazeleme eğilimi korunabilir. 3275 dolar desteğinde ise kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 3358 dolar direncinin aşılması yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. Gram altın, altın onsun katkısıyla 4055 TL olan tarihi zirvesini aşmış durumda. Dolayısıyla da gram altın yeni rekor denemelerinde bulunuyor. 4055 TL artık destek olarak izlenebilir. 4100 TL’nin üzerinde 4120 TL hedef direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi 9400-9500 bandı dahilinde olumlu tarafta kalma çabası gösterdi. Endeks son dönemde 9500 direncine doğru yükselişten güç kaybederken, 9400’ün hafif altına geri çekildi. Endeks günü %0,3 düşüşle tamamladı. Endekste 9500 direnç olarak korunurken, bu seviye kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve yükselen trendin başlaması için önemli. 9500’ün kalıcı olarak aşılması ile birlikte endekste 9600-9700 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9275 ana destek konumunda. Bu seviye kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 9275’in üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde 11.900 desteğinin üzeri tepki alımlarının devamı için izlenebilir. 12.300 ise direnç seviyesidir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD Başkanı Trump kendileriyle iletişime geçen ve misilleme yapmayan 75'ten fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğunu açıklamış, sonrasında Çin’e ek vergi getirerek oranı %125’ten %145’e yükseltmişti. Gümrük tarifelerinin yükseltilmesi sonrasında yatırım ve tüketim harcamalarının azalması vasıtasıyla ABD’de resesyon endişeleri artış gösteriyor. Aynı zamanda dünyanın iki en büyük ekonomileri arasındaki ticaret savaşının küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri de beraberinde getirdiğini belirtelim. Diğer yandan Trump, otomobil şirketlerine ABD'de üretim yapmaları için daha fazla zaman tanımak amacıyla ithal araç ve parçalarda gümrük vergilerinde olası geçici muafiyetleri araştırıyor. Trump’ın bu açıklaması tarifeler konusunda esneklik göstermeye başladığına yönelik işareet olarak algılandı. Haftanın ajandasında, yarın TCMB’nin faiz kararı öne çıkıyor. TCMB 27 Mart’ta ara bir toplantı ile iç odaklı gelişmelerin enflasyon görünümü açısından risk oluşturabileceğini değerlendirerek, sıkı parasal duruşunu destekleyici yönünde tedbirler almıştı. Bu doğrultuda Kurul, TCMB gecelik vadede borç verme faiz oranının %44’ten %46’ya yükseltilmesine karar verdi. TCMB finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacağının mesajını iletmişti. TCMB’nin fonlama faizini yükseltmesi ile birlikte TL’nin maliyetinin arttığını söyleyebiliriz. TCMB’nin yarın %42,5 olan politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. TCMB’nin toplantı metninde ara mesajları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde büyümede aşağı yönlü risk nedeniyle ECB’nin faiz indirimine gitmesi bekleniyor. ECB’nin 3 temel politika faizinde 25'er baz puan indirime gideceği öngörülüyor. Buna göre; refinansman faiz oranının %2,65’ten %2,40’a düşürülmesi yönelik beklentiler mevcut. ECB Başkanı Lagarde, tarifeler konusundaki açıklamaları yakından takip ettiklerini, fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için ellerindeki bütün araçları kullanmaya hazır olduklarını söyledi. Küresel likiditenin olası bir şekilde artacak olması önümüzdeki dönemde piyasaların performansına olumlu yansıyabilir.
ABD’de yeni haber akışı ile tarifeler konusundaki endişeler dolara olan talebin azalmasına neden oldu. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığı da belirtiliyor. EUR/USD paritesinde, doların güç kaybetmesine bağlı olarak son dönemde kısa vadeli yükselen trendde güçlü seyir ileri taşındı. ABD’de yeni haber akışı ile tarifeler konusundaki endişeler dolara olan talebin azalmasına neden oldu. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığı da belirtiliyor. EUR/USD paritesinde, doların güç kaybetmesine bağlı olarak son dönemde kısa vadeli yükselen trendde güçlü seyir ileri taşındı. EUR/USD paritesi sert bir şekilde yukarı tepki göstererek 1,15 direncine doğru hareketlilik göstermişti. Son durumda paritenin ECB kararı öncesinde bekleme havasında bir seyir izlediğini belirtebiliriz. Parite ECB’nin olası faiz indirimi öncesinde yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğrayabilir. Paritede 1,15 ilk planda direnç iken, 1,13’ün altında 1,12 destek olarak izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izledi. Dolar kuru son dönemde 38,00’in altına geri çekilmelerde destek ile karşılaştı. Kurda 38,24 direnç iken, 37,70 destek olarak takip edilebilir.
Altın ons güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, 3200 doların üzerinde yeniden güç topladı. Ticaret savaşına karşı riskten kaçış eğilimi altın fiyatlarını destekliyor. Diğer yandan Çin’deki yatırımcıların altın fonlarına olan talebinin arttığını belirtelim. Buna paralel altın ons rekor tazeleme eğilimi ile 3275 dolar seviyesine yükseldi. Altın onsun 3245 doların üzerinde kalması yeniden zirve yenileme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 3275 doların üzerinde 3300 dolar hedef direnç seviyesidir. Gram altın, altın onsun katkısıyla güçlü seyir izliyor. 4000 TL direncinin üzerine yükselmiş durumda. Gram altında 4055 TL tarihi zirve hedef direnç olarak izlenebilir. 3970 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
BIST 100 Endeksi, haftaya yurtdışı borsalara paralel yukarı yönlü başlangıç yaparken, 9500 direncine doğru hareketlilik gösterdi. Endeks gün içerisinde geri çekilmelerde 9400 desteğine doğru yukarı tepki sergiledi. Buna göre günü %0,5 oranında yükselişle tamamladı. Endekste 9500 direnç olarak korunurken, bu seviye kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve yükselen trendin başlaması için önemli. 9500’ün kalıcı olarak aşılması ile birlikte endekste 9600-9700 ve 9800 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9275 ana destek konumunda. Bu seviye kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 9275’in üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde 11.900’ün üzeri tepki alımlarının devamı için izlenebilir. ABD Başkanı Trump’ın tarifelerle ilgili kararları geçtiğimiz hafta piyasalarda oldukça volatil seyre neden oldu. Hatırlayacak olursak; Trump geçen hafta Çin'e yönelik tarifeleri %125'e çıkarırken, kendileriyle iletişime geçen ve misilleme yapmayan 75'ten fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğunu açıkladı. Son gelişmeye göre Trump Çin’e yönelik bir kez daha karar aldı ve yeni ek vergi getirerek oranı %125’ten %145’e yükseltti. Gümrük tarifelerinin yükseltilmesi sonrasında yatırım ve tüketim harcamalarının azalması vasıtasıyla ABD’de resesyon endişeleri artış gösteriyor. Aynı zamanda dünyanın iki en büyük ekonomileri arasındaki ticaret savaşının küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri de beraberinde getirdiğini belirtelim. Küresel büyüme tahminlerinde zayıflama olması aynı zamanda Fed, ECB gibi major merkez bankalarından indirim beklentilerinin artmasını sağlıyor. Diğer yandan Çin’in gevşeme adımlarının yanı sıra ekonomiyi teşvik amacıyla önlemler açıklaması bekleniyor. Haftanın ajandasında, Perşembe günü TCMB’nin faiz kararı öne çıkıyor. TCMB 27 Mart’ta ara bir toplantı ile iç odaklı gelişmelerin enflasyon görünümü açısından risk oluşturabileceğini değerlendirerek, sıkı parasal duruşunu destekleyici yönünde tedbirler almıştı. Bu doğrultuda Kurul, TCMB gecelik vadede borç verme faiz oranının %44’ten %46’ya yükseltilmesine karar verdi. TCMB finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacağının mesajını iletmişti. TCMB’nin bu hafta %42,5 olan politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. ECB’nin 3 temel politika faizinde 25'er baz puan indirime gideceği öngörülüyor. ECB Başkanı Lagarde, tarifeler konusundaki açıklamaları yakından takip ettiklerini, fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için ellerindeki bütün araçları kullanmaya hazır olduklarını söyledi. Küresel likiditenin olası bir şekilde artacak olması önümüzdeki dönemde piyasaların performansına olumlu yansıyabilir.
ABD’de yeni haber akışı ile tarifeler konusundaki endişeler dolara olan talebin azalmasına neden oluyor. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığı da belirtiliyor. EUR/USD paritesinde, doların güç kaybetmesine bağlı olarak kısa vadeli yükselen trendde güçlü seyrin ileri taşındığını söyleyebiliriz. EUR/USD paritesi sert bir şekilde yukarı tepki göstererek 1,15 direncine doğru hareketlilik sergiledi. Paritede 1,15 ilk planda direnç iken, 1,13’ün altında 1,12 destek olarak izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izledi. Dolar kuru 38,00’in altına geri çekilmelerde destek ile karşılaştı. Kurda 38,20 direnç iken, 37,70 ve 37,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Altın ons güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, 3200 dolar seviyesini de aştı. Ticaret savaşına karşı riskten kaçış eğilimi altın fiyatlarını destekledi. Diğer yandan Çin’deki yatırımcıların altın fonlarına olan talebinin arttığını belirtelim. Buna paralel altın ons rekor tazeleme eğilimi ile 3245 dolar seviyesine yükseldi. Yaşanan yükseliş sonrasında bu seviyede güç kaybeden altın ons 3200 dolara geri çekildi. 3200 doların üzeri yeniden 3245 dolar direncine yönelim için öne çıkıyor. 3200 doların altında ise 3165 ve 3150 dolar destek seviyesidir. Gram altın ise, 3970 TL civarında güç kaybetti. Gram altında bu seviye direnç olarak korunurken, 3900 TL destek olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta ABD-Çin arasındaki gelişmelerden olumsuz etkilenirken, 9050 seviyesine kadar düşüş göstermişti. Endekste 9600’e doğru tepki gösterse de bu seviye civarında güç kaybetti. Cuma günü endeks 9275 desteğinin altını test etmesinin ardından 9400 direncine doğru hareketlilik gösterdi. Günü %0,5 yükselişle, bankacılık endeksi %1,3 değer kazanımıyla tamamladı. 9275 destek konumunda iken, endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 9500 seviyesinin de önemli direnç olduğunu belirtelim. 9500 direncinin aşılması kısa vadeli alçalan trendin yukarı tamamlanıp, yükselişin 9600 ve 9700 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde 11.900’ün üzeri tepki alımlarının gelmesi için izlenebilir. ABD Başkanı Trump’ın tarifelerle ilgili kararları geçtiğimiz hafta piyasalarda oldukça volatil seyre neden oldu. Hatırlayacak olursak; Trump'ın Çin'e yönelik %104'lük tarifesine karşılık Çin'den misilleme hamlesi gelmişti. Çin yönetimi ABD'den ithal edilen ürünlere yönelik tarifeyi %34'ten %84'e çıkardı. Trump yeni bir karar açıklayarak, Çin'e yönelik tarifeleri %125'e çıkarırken, kendileriyle iletişime geçen ve misilleme yapmayan 75'ten fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğunu duyurdu. Trump; ticaret engelleri, tarifeler, kur manipülasyonu ve parasal olmayan tarifeler gibi konularda çözüm bulmak için 75'ten fazla ülkenin kendileriyle iletişime geçtiğini aktardı. Trump'ın küresel piyasaları sarsan tarife planından geri adım atmasının ardından Avrupa Birliği'nden de karşılık geldi. AB, ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına yönelik tarifelerine karşı hazırladığı tedbirleri 90 gün için askıya alacağını duyurdu. Son gelişmeye göre Trump Çin’e yönelik bir kez daha karar aldı ve yeni ek vergi getirerek oranı %125’ten %145’e yükseltti. Gümrük tarifelerinin yükseltilmesi sonrasında yatırım ve tüketim harcamalarının azalması vasıtasıyla ABD’de resesyon endişeleri artış gösteriyor. Aynı zamanda dünyanın iki en büyük ekonomileri arasındaki ticaret savaşının küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri de beraberinde getirdiğini belirtelim. Küresel büyüme tahminlerinde zayıflama olması aynı zamanda Fed, ECB gibi major merkez bankalarından indirim beklentilerinin artmasını sağlıyor. Diğer yandan Çin’in gevşeme adımlarının yanı sıra ekonomiyi teşvik amacıyla önlemler açıklaması bekleniyor. Haftanın ajandasında, TCMB’nin faiz kararı öne çıkıyor. TCMB 27 Mart’ta ara bir toplantı ile iç odaklı gelişmelerin enflasyon görünümü açısından risk oluşturabileceğini değerlendirerek, sıkı parasal duruşunu destekleyici yönünde tedbirler almıştı. Bu doğrultuda Kurul, TCMB gecelik vadede borç verme faiz oranının %44’ten %46’ya yükseltilmesine karar verdi. TCMB’nin %42,5 olan politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. ECB’nin 3 temel politika faizinde 25'er baz puan indirime gideceği öngörülüyor.
EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verileri sonrasında 1,11 seviyesinin üzerine yükseldi. Parite devamında sert bir şekilde yukarı tepki göstererek 1,15 direncine doğru hareketlilik sergiliyor. Özellikle de ABD’de yeni haber akışı ile tarifeler konusundaki endişeler dolara olan talebin azalmasına neden oluyor. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığı da belirtiliyor. EUR/USD paritesinde, doların güç kaybetmesine bağlı olarak kısa vadeli yükselen trendde güçlü seyrin ileri taşındığını söyleyebiliriz. Paritede 1,15 ilk planda direnç iken, 1,13’ün altında 1,12 destek olarak izlenebilir. Dolar kuru yaşanan sert ve belirgin yükseliş sonrasında dengeli seyrine devam ediyor. Doların küresel çapta güç kaybetmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde toparlanma sağladı. TL de benzer bir seyir izledi ve dolar kuru 38,00 seviyesinin altına geriledi. Kurda 38,00 direnç haline geldi. 37,70 ve 37,50 destek seviyeleri olarak izlenebilir.
Altın ons güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, geçtiğimiz hafta 3200 dolar seviyesini de aştı. Ticaret savaşına karşı riskten kaçış eğilimi altın fiyatlarını destekliyor. Diğer yandan Çin’deki yatırımcıların altın fonlarına olan talebinin arttığını belirtelim. Altın ons son durumda rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 3200 dolar destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde rekor yenileme eğilimi korunabilir. 3245 doların üzerinde ise 3260 dolar direnç seviyesidir. Gram altın, altın onsun katkısıyla yükselen trendde hareket ediyor. Gram altında 3900 TL desteğinin üzerinde görünüm güçlü. 4000 TL hedef direnç olarak izlenebilir.
ABD Başkanı Trump’ın tarifelerle ilgili kararları piyasalarda oldukça volatil seyre neden oldu. Trump'ın Çin'e yönelik %104'lük tarifesine karşılık Çin'den misilleme hamlesi geldi. Çin yönetimi ABD'den ithal edilen ürünlere yönelik tarifeyi %34'ten %84'e çıkardı. Trump yeni bir karar açıklayarak, Çin'e yönelik tarifeleri %125'e çıkarırken, kendileriyle iletişime geçen ve misilleme yapmayan 75'ten fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğunu duyurdu. Trump; ticaret engelleri, tarifeler, kur manipülasyonu ve parasal olmayan tarifeler gibi konularda çözüm bulmak için 75'ten fazla ülkenin kendileriyle iletişime geçtiğini aktardı. Trump'ın küresel piyasaları sarsan tarife planından geri adım atmasının ardından Avrupa Birliği'nden de karşılık geldi. AB, ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına yönelik tarifelerine karşı hazırladığı tedbirleri 90 gün için askıya alacağını duyurdu. Son gelişmeye baktığımızda; Trump Çin’e yeni ek vergi getirerek oranı %125’ten %145’e yükseltti. Çin hariç vergilerin ertelenmesi ile yukarı tepki gösteren ABD borsaları yeniden baskı altında kaldı. ABD’de Mart ayı enflasyon verileri beklentilerin altında açıklandı. Aylık enflasyon %0,1 azalırken, veri Mayıs 2020'den bu yana ilk kez aylık bazda düşüş gösterdi. Yıllık manşet enflasyon %2,8’den %2,4’e, çekirdek enflasyon ise %3,1’den %2,8’e geriledi. Çekirdek enflasyon Mart 2021’den bu yana en düşüğünü test etmiş oldu. Verilerin Fed’in faiz indirimini destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Fed’den Haziran ayı için gevşeme beklentilerinin bulunduğunu belirtelim. BIST 100 Endeksi ABD’nin tarifeleri erteleme kararı ile birlikte yurtdışı borsalara paralel toparlanma gösterdi. Endeks yukarı yönlü başlangıç sonrasında 9600 direncine doğru yönelse de gün içi kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Endeks günü 9400’ün altında %0,7 yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi %0,5 değer kazandı. 9275 destek konumunda iken, endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 9500 seviyesinin de önemli direnç olduğunu belirtelim. 9500 direncinin aşılması ise kısa vadeli alçalan trendin yukarı tamamlanıp, yükselişin 9600 ve 9700 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde 11.900’ün üzeri tepki alımlarının gelmesi için izlenebilir. TCMB rezervlerinde düşüş ivmesi 4 Nisan haftasında da devam etti. Swap hariç net rezervler ise aynı haftada 31,1 milyar dolara düştü. Swap hariç net rezervlerde son üç haftada 34,3 milyar dolarlık düşüş gerçekleşti. Yabancı yatırımcılar hisse ve tahvil tarafında 4 Nisan haftasında 2,5 milyar dolar net satış gerçekleştirdi. Yabancının bir önceki hafta yaptığı satış ise 3 milyar doları aşmıştı. Yurtdışı yerleşikler 4 Nisan haftasında haftalık bazda nette 445,2 milyon dolar hisse, 2,20 milyar dolar ise DİBS sattı. Yurtdışı yerleşiklerin iki haftalık tahvil satışı 4,4 milyara ulaşmış oldu.
EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verileri sonrasında 1,11 seviyesinin üzerine yükseldi. Parite devamında sert bir şekilde yukarı tepki göstererek 1,14 direncine doğru hareketlilik sergiliyor. Dolayısıyla da kurda kısa vadeli yükselen trendde güçlü seyrin ileri taşındığını söyleyebiliriz. Paritede 1,14 ilk planda direnç iken, 1,12 ana destek olarak izlenebilir. Dolar kuru önceki haftalarda sert yukarı yönlü hareket sonrasında 38,00 seviyesi civarında dengeli ve sakin bir seyir izliyor. Bu sabah diğer gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kazanırken, TL geride performans gösteriyor. Kurda 37,70 ve 37,50 destek, 38,20 ilk planda dirençler olarak takip edilebilir.
Altın ons fiyatları ABD’nin gümrük vergisi uygulamalarının enflasyonist baskıya neden olacağı endişelerinin yanı sıra güvenli liman algılamaları ile 3100 doların üzerine yükselmişti. Tarihi seviyelerde güç kaybına uğrayan altın ons fiyatları geçtiğimiz günlerde 3100 doların altını test etmişti. Kısa vadeli dip oluşumu gösteren altın ons yeniden yükselen trendine başladı. Buna paralel görünümün güçlenmesi ile birlikte 3200 doların üzerine yükseldi. Altın onstaki yükselişin güvenli liman algılamalarından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan Çin’deki yatırımcıların altın fonlarına olan talebinin arttığını belirtelim. Altın ons son durumda rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 3200 dolar destek haline gelirken, 3220 doların üzerinde 3240 dolar sonraki direnç konumunda. Gram altın, altın onsun katkısıyla güçlü seyir izliyor. 3900 TL’nin üzerinde ise 4000 TL hedef direnç seviyesidir.