Endekste 9260 direnci korunuyor, enflasyon verileri açıklanacak…

BIST 100 Endeksi geçen hafta aşağı yönlü hareketler ile destek seviyelerinin altına geriledi. Endeks haftalık bazda %2,8, bankacılık endeksi ise %2,3 değer kaybetti. Hatırlanacağı üzere endekste 9400 seviyesi kısa vadeli üçgen sıkışmanın ve alçalan kanalın üzerindeki seyrin korunması açısından önemli idi. Ancak endeks 9400’ün üzerinde kalıcı olamayarak geçen hafta gelen satışların etkisiyle 9260 desteğinin altına geri çekildi. Endeks 9050 olan ana destek seviyesine kadar düşüş gösterdi. Endeks önceki dip olan 9050 civarından gelen tepki alımları ile birlikte toparlanma eğilimi sergilerken, Cuma günü 9200 seviyesine doğru yöneldi. Böylece endeks günlük bazda %1 yükselişle haftalık kaybını azalttı. 9050 seviyesinden yukarı tepki ile birlikte endeks Cuma günü seans içi grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde formasyon oluşumu gösterdi. Bu formasyonun aynı zamanda dip oluşumunu gösterdiğini söyleyebiliriz. 9150 seans içi grafikte TOBO’nun boyun çizgisine işaret ederken, endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi yükseliş eğilimini koruması ve ileri taşıması için öne çıkıyor. Bu durumda 9260 hedef direnç olarak izlenebilir. 9260 ise endekste yeniden yükselen trendin başlaması için takip edilebilir. Endekste olası geri çekilmelerde ise 9050 ana destek seviyesidir. Endekste bu seviye aşağı yönlü riskin devam etmemesi için önemli. 9050 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte trade amaçlı alım denemelerinde bulunulabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de tarım dışı istihdam Nisan’da 138 bin olan beklentilerin üzerinde 177 bin kişi arttı. Verinin ardından Fed’den Haziran ayı için faiz indirim beklentilerinin ağırlıklı olarak Temmuz ayına ötelendiğini söylebiliriz. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD Başkanı Trump'ın gümrük vergilerini açıklamasının ardından iki taraf arasında olası anlaşmaları değerlendirdiklerini duyurdu. Resmi kanallardan gelen açıklamalarla ABD ile Çin'in ticaret konusunda anlaşabileceğine dair umutlar arttı. Haftanın ajandasında; bugün içeride enflasyon verileri, Çarşamba Fed, Perşembe günü BoE’nin faiz kararı öne çıkıyor. TÜFE’nin aylık bazda Nisan’da %3,1 artması, buna göre yıllık enflasyonun %38,1’dan %38 değerini alması bekleniyor. TCMB aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Nisan’da bir miktar yükseleceğini, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceğini öngörmektedir. Verilerin seyri BIST’te hareketliliğe neden olabilir. ABD Başkanı Trump, Mayıs 2026'da görev süresi dolmadan önce Fed Başkanı Powell'ın yerine birini getirmeyeceğini bildirdi. ABD-Çin arasındaki tarife konusunda haber akışı devam ederken, Fed’in bu hafta politika faiz oranı aralığını %4,25-%4,50 bandında sabit bırakması bekleniyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı küresel büyümede aşağı yönlü riski beraberinde getiriyor. Buna paralel Fed’den faiz indirim beklentilerinin önümüzdeki aylar için yoğunlaştığını vurgulayalım.







EUR/USD paritesi geçen hafta 1,14 direnci ve üzerine tepki gösterse de, ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması ile 1,13 seviyesinin altını test etti. 1,13 seviyesi kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 1,13 aynı zamanda kısa vadeli tepki yükselişinin devamı açısından izlenebilir. Bu durumda paritede 1,14 direnç olarak geçerli. 1,13’ün altında olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1,1240 önemli destek seviyesine işaret ediyor. Bu seviye aynı zamanda paritenin son haftalarda oluşturduğu bant hareketinin korunması için takip edilebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında ağırlıklı olarak toparlanırken, TL ise geride performans gösterdi. Dolar kuru kademeli yükseliş eğilimi içerisinde hareket sergiliyor. Kurda 38,60’ın üzerinde 38,70 sonraki direnç iken, 38,40 seviyesi destek olarak izlenebilir.



Altın ons kısa vadeli düzeltme hareketi ile birlikte geçtiğimiz günlerde 3300 doların altına geri çekilmişti. Altın ons gerçekleşen düşüş sonrasında doların toparlanmasına bağlı olarak 3260 dolar desteğini aşağı yönlü geçti ve 3200 dolar seviyesine geriledi. Altın onsta 3260 doların üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm için önemli idi. 3200 dolar ana destek konumunda iken, bu seviye kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleşmesi ve düzeltme hareketinin geride kalması için öne çıkıyor. 3260 dolar direnç haline gelirken, bu seviye altın onsta kısa vadeli görünümün güçlenmesi ve yükselişin 3280-3300 dolar dirençlerine devamı adına takip edilebilir. Gram altın 4000 TL’nin altını test etse de, altın onsun yeniden toparlanması ile bu seviyenin üzerine yöneldi. Dolar kurundaki yükseliş gram altında geri çekilmelerin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Gram altında 4000 TL kısa vadeli görünüm için izlenebilir. 3960 TL ana destek haline geldi. Gram altında 4055 TL direncinin aşılması halinde ise yeniden kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlandığını görebiliriz.


Back to Top