Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
TCMB bugün merakla beklenen faiz kararını açıklayacak. TCMB’nin politika faiz oranını 150 baz puan ile %50’den %48,50’ye düşürmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; Kasım’da beklentiler paralelinde faizde değişikliğe gitmez iken, %50 olan politika faizini 8. kez sabit tutmuştu. TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü değerlendirdi. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB’nin toplantı metnindeki bu ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu ve piyasaları faiz indirimine hazırladığı algısına neden oldu. Dolayısıyla da TCMB’nin faiz indirim kararından önce metinde yaptığı bazı değişiklikler ve yer verdiği ifadeler ile bu yönde karar verebileceği mesajında bulunduğunu söyleyebiliriz. Faiz indiriminin boyutu ve önümüzdeki döneme ilişkin verilecek olan mesajlar önemli olacak. İçeride diğer önemli bir gelişme ise; Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması sonrasında 2025 yılı için asgari ücret, %30 artışla net 22.104 TL açıklandı. BIST 100 Endeksi’nin hareketlerine bakacak olursak; endeks geçtiğimiz hafta Perşembe günü 9900 civarından gelen satışlarla birlikte alçalan kanalda düzeltme hareketini ileri taşımıştı. Endeks Salı günü Aralık ayının başında sergilediği bant hareketinin destek seviyesini test etti. Endeksin 9570 olan önceki dip seviyenin üzerinde kalması aşağı yönlü hareketini ileri taşımaması açısından önemli idi. Endeks bu seviyenin hafif altına geri çekilmesinin ardından gelen alımlarla birlikte toparlanma gösterdi. Böylece endeks göstergelerinin aşırı satım bölgesinde olduğu ortamda geçtiğimiz Perşembe’den bu yana seans içi grafiğinde mevcut olan alçalan trendinin üzerine yükselerek düzeltme hareketini geride bıraktı. Asgari ücret artışının açıklanması ile endeks 9900 direncinin üzerine yükseldi. Endeks günü %2,5, bankacılık endeksi %6,5 yükselişle tamamladı. Böylece BIST yeni bir yükselen trendine başlamış oldu. TCMB’nin faiz indirim kararı ile özellikle de banka hisselerinde yükselişin devamını görebiliriz. Endekste 9900’ün üzerinde yükseliş 10.000 ve 10.100 dirençlerine doğru ileri taşınabilir. 9800 desteğinin üzerinde ise trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir.
EUR/USD paritesi yurtdışı piyasalarda tatil etkisi mevcut iken, sakin bir seyir izliyor. Parite 1,04 civarındaki seyrine devam ederken, kısa vadeli dip seviyelerde görünüm sergiliyor. Hatırlanacağı üzere; Fed’in 2025 yılı için dört faiz indirim beklentisini ikiye düşürmesi ve gevşeme adımı için daha temkinli olacağını belirtmesi doların küresel çapta güçlenmesine neden olmuştu. Dolayısıyla da paritede son dönemde aşağı yönlü baskı artış gösterdi. Paritede 1,0330 kısa vadede ilk etapta destek olarak izlenebilir. 1,0330 aynı zamanda önceki dip seviyeye işaret ediyor. Paritenin bu seviyenin üzerinde kalması önemli. Olası geri çekilmelerde ise sonraki destek 1,03 seviyesinde bulunmaktadır. 1,04’ün üzerinde 1,0460 ve 1,05 artık dirençler olarak takip edilebilir. TCMB’nin faiz indirimine gitmesi ile dolar kurunda yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Kurda 35,20’nin üzerinde 35,30 ve 35,40 dirençler konumunda. 35,10 ara, 35,00 ise ana destekler olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatları 2600 dolar desteğinin üzerindeki seyrini koruyor. 2600 doların üzeri 2600-2660 dolar bandının korunması için öne çıkıyor. Dolayısıyla da 2660 dolar direnç seviyesidir. 2600 doların altına olası gerilemelerde ise bir önceki dip seviye olan 2580 dolar ana destek olarak takip edilebilir. Dolar kurundaki yukarı yönlü hareketler gram altını destekliyor. Buna paralel gram altın olumlu seyir izliyor. Gram altının 2900 TL olan ana desteğinin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade amaçlı pozisyonlar korunabilir. 2960 TL’nin üzerinde 3000 TL seviyesi hedef direnç olarak takip edilebilir. Petrol fiyatları bant hareketini koruyor. Brent petrolde 71 dolar destek, 74,30 dolar direnç seviyeleridir.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü kez bir araya geldi. 2025 yılı için asgari ücret, %30 artışla net 22.104 TL açıklandı. Karar sonrasında vadeli endeks kontratları yükseliş gösterdi. BIST 100 Endeksi’nin hareketlerine bakacak olursak; geçtiğimiz hafta Perşembe günü 9900 civarından gelen satışlarla birlikte alçalan kanalda düzeltme hareketini ileri taşıdı. Endeks dün Aralık ayının başında sergilediği bant hareketinin destek seviyesini test etti. Endeksin 9570 olan önceki dip seviyenin üzerinde kalması aşağı yönlü hareketini ileri taşımaması açısından önemli idi. Endeks dün bu seviyenin hafif altına geri çekilmesinin ardından gelen alımlarla birlikte toparlanma gösterdi. Endeks 9600 direncinin üzerine yönelirken, günü %0,5 yükselişle tamamladı. Böylece endeks geçtiğimiz Perşembe’den bu yana seans içi grafiğinde mevcut olan alçalan trendinin üzerine yükselmiş oldu. Endekste seans içi grafikte görünümün güçlenmesini düzeltme hareketinin geride kaldığına dair işaret olarak değerlendiriyoruz. Aynı zamanda teknik göstergelerin aşırı satım bölgesinden yukarı döneceğini tahmin ediyoruz. Buna paralel 9560 seviyesinde dip oluşumunun gerçekleşmesi ile beraber trade amaçlı yeni alım yapılabilir. 9700 direncinin üzerinde 9800-10.000 bölgesine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Bankacılık endeksi günü %1,2 yükselişle 13.800 direncinin üzerinde geride bıraktı. Yaşanan geri çekilmenin ardından TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde banka hisselerinde bu seviyenin üzerinde yukarı yönlü hareketler gerçekleşebilir. Yurtdışı tarafta bugün ve haftanın devamında Noel dolayısıyla tatil etkisi ön planda olacaktır. Yurtdışı piyasalarda işlem hacimlerinin düştüğünü ve görece daha sakin bir seyrin yaşandığını görebiliriz. Yarın TCMB’nin politika faiz oranını %50’den %48,50’ye düşürmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; Kasım’da toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü değerlendirdi. Para politikasındaki kararlı duruşun yurtiçi talepte dengelenme, TL’de reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB’nin toplantı metnindeki bu ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu ve piyasaları faiz indirimine hazırladığı algısına neden oldu.
Fed’in 2025 yılı için dört faiz indirim beklentisini ikiye düşürmesi ve gevşeme adımı için daha temkinli olacağını belirtmesi doların küresel çapta güçlenmesine neden oldu. EUR/USD paritesi ABD PCE verisinin ardından 1,0460 direncine yönelse de, tekrardan güç kaybına uğradı. Parite son durumda 1,04 civarında görünüm sergiliyor. Paritede 1,0330 kısa vadede ilk etapta destek olarak izlenebilir. 1,0330 aynı zamanda önceki dip seviyeye işaret ediyor. Sonraki destek 1,03 seviyesinde bulunmaktadır. 1,04’ün üzerinde 1,0460 ve 1,05 artık dirençler olarak takip edilebilir. Yaşanan geri çekilme sonrasında birkaç gün parite denge bulma çabası gösterebilir. Dolar lehine görünüm bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. İçeride asgari ücretin açıklanması sonrasında dolar kuru dalgalı bir seyir izledi. Kur 35,00 seviyesine doğru hareketler sergiledi. Kurda bu seviye ana destek olarak takip edilebilir. 35,30 ve 35,40 ise direnç seviyeleridir.
Fed’in toplantı kararı sonrasında 2600 doların altını test eden altın ons fiyatları, bu seviyenin üzerinde seyir izliyor. Altın ons son durumda 2600 doların üzerinde tepki çabası ile toparlanma gösteriyor. 2600 doların üzeri 2600-2660 dolar bandının korunması için öne çıkıyor. Dolayısıyla da 2660 dolar direnç seviyesidir. 2600 doların altında ise 2580 dolar ana destek seviyesidir. Dolar kurundaki yukarı yönlü hareket gram altını destekliyor. Buna paralel gram altın kısa vadeli dip oluşturma eğilimi ile olumlu seyir izliyor. Gram altının 2900 TL olan ana desteğinin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade amaçlı pozisyonlar korunabilir. 2960 TL’nin üzerinde 3000 TL seviyesi hedef direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi’nde aşağı yönlü trendde düzeltme hareketi devam ediyor. Endeks 9800 direncine yönelse de yeniden satış baskısı altında kaldı. Buna paralel kapanışa doğru artan satışlarla beraber 9700 desteğini aşağı kırarken, 9600 desteğine kadar geri çekildi. Endeks %1, bankacılık endeksi ise %1,6 oranında değer kaybetti. Endekste henüz dip oluşumunun gerçekleşmediğini söyleyebiliriz. 9600 ilk planda destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzeri tepki alımlarının gerçekleşmesi için öne çıkıyor. 9570 ise ana destek seviyesine işaret ediyor. Endeksin 9570 desteğinin üzerinde kalması satış baskısının ileri taşınmaması için önemli. 9700 direnç haline gelirken, bu seviye aşılmadan geri çekilmelere karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Bankacılık endeksinde TCMB’nin faiz kararı hareketlilik yaratacaktır. Bu hafta açıklanması beklenen 2025 yılının asgari ücreti ve ücretteki artış enflasyon beklentileri üzerinde dolayısıyla da BIST üzerinde etkili olacaktır. Haftanın ajandasında yurt dışı tarafta Noel dolayısıyla tatil ve tatil etkisi ön planda olacaktır. Dolayısıyla da yurt dışı piyasalarda işlem hacimlerinin düştüğünü ve görece daha sakin bir seyrin yaşandığını görebiliriz. Perşembe günü TCMB’nin politika faiz oranını %50’den %48,50’ye düşürmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; Kasım’da beklentiler paralelinde faizde değişikliğe gitmez iken, %50 olan politika faizini 8. kez sabit tutmuştu. TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü değerlendirdi. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB’nin toplantı metnindeki bu ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu ve piyasaları faiz indirimine hazırladığı algısına neden oldu. Dolayısıyla da TCMB’nin faiz indirim kararından önce metinde yaptığı bazı değişiklikler ve yer verdiği ifadeler ile bu yönde karar verebileceği mesajında bulunduğunu söyleyebiliriz. Faiz indiriminin boyutu ve önümüzdeki döneme ilişkin verilecek olan mesajlar önemli olacak.
Fed’in 2025 yılı için dört faiz indirim beklentisini ikiye düşürmesi ve gevşeme adımı için daha temkinli olacağını belirtmesi doların küresel çapta güçlenmesine neden oldu. EUR/USD paritesi 1,0490 civarında seyir izlerken, toplantının ardından sert hareketle 1,0330 seviyesine kadar geri çekildi. Parite ABD PCE verisinin ardından 1,0460 direncine yönelse de, tekrardan güç kaybına uğradı. Paritede 1,0330 kısa vadede ilk etapta destek olarak izlenebilir. 1,0330 aynı zamanda önceki dip seviyeye işaret ediyor. Sonraki destek 1,03 seviyesinde bulunmaktadır. 1,04’ün üzerinde 1,0460 ve 1,05 artık dirençler olarak takip edilebilir. Yaşanan geri çekilme sonrasında birkaç gün parite denge bulma çabası gösterebilir. Dolar lehine görünüm bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. Dolar kuru da 35,20 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. Kurda 35,20’nin üzerinde 35,30 ve 35,40 sonraki dirençler olarak izlenebilir. Kurda 35,10 seviyesinin destek haline geldiğini söyleyebiliriz.
Fed’in toplantı kararı ile birlikte ABD tahvil getirilerindeki yükseliş altın ons fiyatlarına olumsuz yansıdı. 2600 doların altını test eden altın ons fiyatlarında ilk etapta kısa vadeli görünüm zayıfladı. Altın ons son durumda 2600 doların üzerinde tepki çabası ile toparlanma gösteriyor. 2600 doların üzeri 2600-2660 dolar bandının korunması için öne çıkıyor. Dolayısıyla da 2660 dolar direnç seviyesidir. 2600 doların altında ise 2580 dolar ana destek seviyesidir. Gram altın; altın onsun kısa vadeli düzeltme göstermesi ile baskı altında kalırken, 2900 TL desteğine doğru geri çekildi. Ancak dolar kurundaki yükseliş gram altındaki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Gram altının 2900 TL olan ana desteğinin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. Bu seviye mevcut trade amaçlı pozisyonlar için yakından takip edilebilir. 2960 ve 3000 TL seviyeleri dirençler haline geldi.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta kısa vadeli alçalan trendde düzeltme hareketi sergiledi. Endeks Cuma günü 9800 direncinin üzerine yönelim sonrasında gelen satışların etkisiyle 9700 desteğine geri çekildi. Endeks bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösterirken, günü %0,4 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %0,5 değer kaybetti. Böylece haftalık bazda kayıpları %4 oranında gerçekleşti. Perşembe günü TCMB’nin toplantı kararı BIST’te hareketliliğe neden olacaktır. Endekste 9700 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzeri geri çekilmenin ileri taşınmaması ve tepki alımlarının gerçekleşmesi için öne çıkıyor. 9800 ise ilk planda direnç olarak takip edilebilir. 9700’ün aşağı kırılması halinde 9600 desteğine doğru düşüş riskinin bulunduğunu belirtelim. Dolayısıyla da 9700 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. 9800 direncinin aşılması halinde ise yukarı tepki görülebileceğinden bu seviye korunduğu takdirde trade amaçlı alım denenebilir. Bankacılık endeksinde TCMB’nin faiz kararı etkili olacaktır. Bankacılık endeksinin 13.800 desteğinin üzerinde kalması önemli. 14.000 direnç haline gelmiş durumda. Haftanın ajandasında yurt dışı tarafta Noel dolayısıyla tatil ve tatil etkisi ön planda olacaktır. Dolayısıyla da yurt dışı piyasalarda işlem hacimlerinin düştüğünü ve görece daha sakin bir seyrin yaşandığını görebiliriz. Perşembe günü TCMB’nin politika faiz oranını %50’den %48,50’ye düşürmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; Kasım’da beklentiler paralelinde faizde değişikliğe gitmez iken, %50 olan politika faizini 8. kez sabit tutmuştu. TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü değerlendirdi. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB’nin toplantı metnindeki bu ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu ve piyasaları faiz indirimine hazırladığı algısına neden oldu. Dolayısıyla da TCMB’nin faiz indirim kararından önce metinde yaptığı bazı değişiklikler ve yer verdiği ifadeler ile bu yönde karar verebileceği mesajında bulunduğunu söyleyebiliriz. Faiz indiriminin boyutu ve önümüzdeki döneme ilişkin verilecek olan mesajlar önemli olacak. Karar öncesinde ve sonrasında BIST’te yukarı yönlü hareketler görebiliriz.
Fed’in 2025 yılı için dört faiz indirim beklentisini ikiye düşürmesi ve gevşeme adımı için daha temkinli olacağını belirtmesi doların küresel çapta güçlenmesine neden oldu. EUR/USD paritesi 1,0490 civarında seyir izlerken, toplantının ardından sert hareketle 1,0330 seviyesine kadar geri çekildi. 1,0330 aynı zamanda önceki dip seviyeye işaret ediyor. ECB’nin önümüzdeki dönem için faiz indirim sinyali vermesi Euro’da baskıya neden oluyordu. Fed’in açıklamaları sonrasında paritede görünüm bir kez daha zayıflamış oldu. Paritede 1,0330 kısa vadede ilk etapta destek olarak izlenebilir. Sonraki destek 1,03 seviyesinde bulunmaktadır. 1,04’ün üzerinde 1,0460 ve 1,05 artık dirençler olarak takip edilebilir. Yaşanan geri çekilme sonrasında birkaç gün parite denge bulma çabası gösterebilir. Dolar lehine görünüm bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. Dolar kuru da 35,20 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. Kurda 35,20’nin üzerinde 35,30 sonraki direnç olarak izlenebilir. Kurda 35,10 seviyesinin destek haline geldiğini söyleyebiliriz.
2700 doların üzerindeki geri çekilme ile 2600-2660 bandına geri dönen altı ons fiyatları, bu aralığın alt tarafına yönelim gösterdi. Fed’in toplantı kararı ile birlikte ABD tahvil getirilerindeki yükseliş altın ons fiyatlarına olumsuz yansıdı. 2600 doların altını test eden altın ons fiyatlarında ilk etapta kısa vadeli görünüm zayıfladı. Altın ons son durumda 2600 doların üzerinde tepki çabası ile toparlanma gösteriyor. 2600 doların üzeri 2600-2660 dolar bandının korunması için öne çıkıyor. Dolayısıyla da 2660 dolar direnç seviyesidir. 2600 doların altında ise 2580 dolar ana destek seviyesidir. Gram altın; altın onsun kısa vadeli düzeltme göstermesi ile baskı altında kalırken, 2900 TL desteğine doğru geri çekildi. Ancak dolar kurundaki yükseliş gram altındaki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Gram altının 2900 TL olan ana desteğinin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. Bu seviye mevcut trade amaçlı pozisyonlar için yakından takip edilebilir. 2960 ve 3000 TL seviyeleri dirençler haline geldi.
BIST 100 Endeksi destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösterse de, gün içerisinde baskı altında kalıyor. Endeks 9900 direncine yönelim sonrasında dün akşam saatlerine doğru gelen satışların etkisiyle 9800 desteğinin altına geri çekildi. Buna paralel endeks %1,5, bankacılık endeksi %2,1 oranında değer kaybetti. Böylece endeks kısa vadeli alçalan kanalda düzeltme hareketine devam ediyor. Endekste ilk etapta 9800 direnç haline geldi. Bu seviyenin üzeri yeniden tepki alımlarının gerçekleşmesi ve 9900 direncine yönelim için izlenebilir. 9800’ün altında kalındığı takdirde geri çekilme riski bulunduğundan yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz. Ancak 9800’ün üzerinde trade amaçlı alım denemelerinde bulunulabilir. 9700 ise ilk etapta destek seviyesi olup, sonraki destek 9600’de bulunmaktadır. Bankacılık endeksinde 14.200’ün altına yönelim ile birlikte bu seviye direnç olarak izlenebilir. 14.000’in altında 13.800 destek olarak takip edilebilir. Yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 8 Kasım haftasında 318,4 milyon dolar net hisse alışı yaptı. Aynı hafta DİBS net satımları 243 milyon dolar oldu. Fed’in bu haftaki kararını hatırlayacak olursak; Banka beklentiler paralelinde 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirirken, politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına düşürdü. Böylece Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından Kasım ve Aralık aylarında benzer bir karar almış oldu. Fed yetkililerinin geleceğe yönelik projeksiyonlarını ortaya koyan noktasal grafikte 2025 yılı için 50 baz puanlık indirim öngörüldü. Eylül ayında noktasal grafikte 2025 için dört faiz indirimi beklentisi ortaya konmuştu. Aralık toplantısındaki grafikle bu beklentinin iki faiz indirimine indiği görüldü. Fed Başkanı Powell, ekonominin iyi durumda olduğunu, enflasyonun hedefe doğru yaklaştığını belirtti, gelecek faiz indirimlerini değerlendirirken daha temkinli olacaklarını ifade etti. Fed’in 2024 PCE tahmini de %2,3'ten %2,4 seviyesine çıktı. Yetkililer Eylül ayında 2025 yılı PCE için %2,1 öngörüsünde bulunurken, bu toplantıda bu veriye ilişkin tahmin %2,5 olarak belirlendi. Büyüme göstergelerinde ise Fed yetkililerinin daha pozitif olduğu görüldü. Buna göre 2024 için büyüme beklentisi %2'den %2,5'e çıkarıldı. 2025 beklentisi ise %2'den %2,1'e yükseltildi. Fed’in 2025 yılı için faiz indirim beklentisini aşağı çekmesi doların güçlenmesine neden oldu. Diğer yandan ABD’de GSYH üçüncü çeyrekte yıllık bazda nihai olarak aynı kalması beklentilerinin üzerinde %2,8’den %3,1’e revize edildi. Bugün ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) takip edilecek. Kasım ayında manşet yıllık PCE’nin %2,3’ten %2,5, çekirdek PCE’nin ise %2,8’den %2,9 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Fed’in 2025 yılı için dört faiz indirim beklentisini ikiye düşürmesi ve gevşeme adımı için daha temkinli olacağını belirtmesi doların küresel çapta güçlenmesine neden oldu. EUR/USD paritesi 1,0490 civarında seyir izlerken, toplantının ardından sert hareketle 1,0330 seviyesine kadar geri çekildi. 1,0330 aynı zamanda önceki dip seviyeye işaret ediyor. ECB’nin önümüzdeki dönem için faiz indirim sinyali vermesi Euro’da baskıya neden oluyordu. Fed’in açıklamaları sonrasında paritede görünüm bir kez daha zayıflamış oldu. Paritede 1,0330 kısa vadede ilk etapta destek olarak izlenebilir. Sonraki destek 1,03 seviyesinde bulunmaktadır. 1,04’ün üzerinde 1,0460 ve 1,05 artık dirençler olarak takip edilebilir. Yaşanan geri çekilme sonrasında birkaç gün parite denge bulma çabası gösterebilir. Dolar lehine görünüm bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. Dolar kuru da 35,10 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. Kurda 35,10’un üzerinde 35,20 ve 35,30 dirençler olarak izlenebilir. Kurda 35,00 seviyesinin ana destek haline geldiğini söyleyebiliriz.
2700 doların üzerindeki geri çekilme ile 2600-2660 bandına geri dönen altı ons fiyatları, bu aralığın alt tarafına yönelim gösterdi. Fed’in toplantı kararı ile birlikte ABD tahvil getirilerindeki yükseliş altın ons fiyatlarına olumsuz yansıyor. 2600 doların altını test eden altın ons fiyatlarında kısa vadeli görünüm zayıfladı. Yaşanan geri çekilme sonrasında 2600 doların altında ise 2580 ve 2560 dolar sonraki destek seviyeleridir. 2600 doların üzeri 2600-2660 dolar bandının korunması için öne çıkıyor. Gram altın; altın onsun kısa vadeli düzeltme göstermesi ile baskı altında kaldı. Ancak dolar kurundaki yükseliş gram altındaki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Gram altının 2900 TL olan ana desteğinin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. Bu seviye mevcut trade amaçlı pozisyonlar için yakından takip edilebilir. 2960 ve 3000 TL seviyeleri dirençler haline geldi.
Fed beklentiler paralelinde 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirirken, politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına düşürdü. Böylece Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından Kasım ve Aralık aylarında benzer bir karar almış oldu. Fed yetkililerinin geleceğe yönelik projeksiyonlarını ortaya koyan noktasal grafikte 2025 için 50 baz puanlık indirim öngörüldü. Eylül ayında noktasal grafikte 2025 için dört faiz indirimi beklentisi ortaya konmuştu. Aralık toplantısındaki grafikle bu beklentinin iki faiz indirimine indiği görüldü. Fed Başkanı Powell, ekonominin iyi durumda olduğunu, enflasyonun hedefe doğru yaklaştığını belirtti, gelecek faiz indirimlerini değerlendirirken daha temkinli olacaklarını ifade etti. Fed’in 2024 PCE tahmini de %2,3'ten %2,4 seviyesine çıktı. Yetkililer Eylül ayında 2025 PCE için %2,1 öngörüsünde bulunurken, bu toplantıda bu veriye ilişkin tahmin %2,5 olarak belirlendi. Büyüme göstergelerinde ise Fed yetkililerinin daha pozitif olduğu görüldü. Buna göre 2024 için büyüme beklentisi %2'den %2,5'e çıkarıldı. 2025 beklentisi ise %2'den %2,1'e yükseltildi. Fed’in 2025 yılı için faiz indirim beklentisini aşağı çekmesi doların güçlenmesine ve ABD borsalarında belirgin satış baskısına neden oldu. Bölge borsalarında kısa vadeli görünümün zayıfladığını söyleyebiliriz. BIST 100 Endeksi dün dalgalı bir günü daha geride bıraktı. Endeks 10.000’in üzerinde yükselme eğilimi gösterse de, jeopolitik haber akışı ile baskı altında kaldı. Buna paralel endeks kapanışa doğru gelen satışların etkisiyle 9960 desteğinin altına geri çekilirken, 9900 desteğine yöneldi. Endeks günü %1, bankacılık endeksi ise %0,4 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin 9900 desteğinin üzerinde tutunması satış baskısının ileri taşınmaması ve artık dip oluşumunun gerçekleşmesi için takip edilebilir. Aksi halde endekste kısa vadeli alçalan kalan içerisindeki düzeltme hareketinin devam ettiğini görebiliriz. Bu durumda 9800 ve 9700 sonraki destek seviyeleridir. Endekste 10.000 direnç haline gelirken, 10.100 direnç olarak korunuyor. 10.100 direncinin aşılması ise kısa vadeli görünümün olumlu hale gelmesi, satış baskısının geride kalması ve tepki alımları için öne çıkıyor. 9900’ün altında aşağı yönlü baskı ileri taşınabileceğinden trade amaçlı yeni alım için aceleci olunmamalı görüşündeyiz. Fed’in toplantı kararının etkilerini de açılış itibarıyla hissedebiliriz. Bankacılık endeksinde 14.600 direnç olarak geçerli iken, 14.200 ilk planda destek olarak izlenebilir. Ajandaya baktığımızda; ABD’de GSYH’nin üçüncü çeyrekte nihai olarak %2,8 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Yarın ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek. Kasım ayında manşet yıllık PCE’nin %2,3’ten %2,5, çekirdek PCE’nin ise %2,8’den %2,9 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Fed’in 2025 yılı için dört faiz indirim beklentisini ikiye düşürmesi ve gevşeme adımı için daha temkinli olacağını belirtmesi doların küresel çapta güçlenmesine neden oldu. EUR/USD paritesi 1,0490 civarında seyir izlerken, toplantının ardından sert hareketle 1,0330 seviyesine kadar geri çekildi. 1,0330 aynı zamanda önceki dip seviyeye işaret ediyor. ECB’nin önümüzdeki dönem için faiz indirim sinyali vermesi Euro’da baskıya neden oluyordu. Fed’in açıklamaları sonrasında paritede görünüm bir kez daha zayıflamış oldu. Paritede 1,0330 kısa vadede ilk etapta destek olarak izlenebilir. Sonraki destek 1,03 seviyesinde bulunmaktadır. 1,04 ve 1,0460 artık dirençler olarak takip edilebilir. Yaşanan geri çekilme sonrasında birkaç gün parite denge bulma çabası gösterebilir. Dolar lehine görünüm bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. Dolar kuru da 35,00’in üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. 35,00’in üzerine yükselen dolar kurunda bu seviye psikolojik bir direnç. Bu eşik seviyenin üzerinde 35,10 sonraki direnç olarak olarak izlenebilir. Kurda 34,90 destek olarak takip edilebilir.
2700 doların üzerindeki geri çekilme ile 2600-2660 bandına geri dönen altı ons fiyatları, bu aralığın alt tarafına yönelim gösterdi. Fed’in toplantı kararı ile birlikte ABD tahvil getirilerindeki yükseliş altın ons fiyatlarına olumsuz yansıdı. 2600 doların altını test eden altın ons fiyatlarında kısa vadeli görünüm zayıfladı. Yaşanan geri çekilme sonrasında son durumda 2600 doların üzerinde kalma çabası gösteriyor. Bu seviyenin üzeri 2600-2660 dolar bandının korunması için öne çıkıyor. 2600 doların altında ise 2580 dolar sonraki destek seviyesidir. Gram altın; altın onsun kısa vadeli düzeltme göstermesi ile baskı altında kaldı. Ancak dolar kurundaki yükseliş gram altındaki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Gram altının 2900 TL olan ana desteğinin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. Bu seviye mevcut trade amaçlı pozisyonlar için yakından takip edilebilir. 2960 ve 3000 TL seviyeleri dirençler haline geldi.