Ekonomi Haberleri
9 Mayıs 2025 haftasında dış varlıklar 5,8 milyar ABD Doları artış gösterdi, brüt rezervde bu bağlamda geçen haftaya paralel olacak şekilde 144,3 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. İlgili hafta içerisinde bankaların TCMB’de zorunlu karşılık ve teminat depo çerçevesinde tuttukları döviz miktarının 1,0 milyar ABD Doları artış göstermesi, brüt rezervi olumlu etkilemiştir. Sonuç olarak net rezerv önceki haftaya göre 4,8 milyar ABD Doları artış sonucu 37,6 milyar ABD Doları seviyesine yükseldi. Swap hariç net rezerv 4,3 milyar ABD Doları artış sonucu 18,1 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşti.
Şirket Haberleri
Bilanço Değerlendirmesi – GLRMK
Şirketin satış gelirleri 1Ç24'teki 246 milyon Avro seviyesine kıyasla bu çeyrekte 168 milyon Avro olarak gerçekleşmiştir. 1Ç24'ün hem gelir hem de FAVÖK üretimi açısından istisnai bir çeyrek olduğunu ve bu çeyrekte Doğu operasyonlarına yapılan geriye dönük ödemenin bir defaya mahsus nominal etkisinin Avro bazında katkısının %60 oranında azaldığını hatırlatmak isteriz. Şirketin FAVÖK marjı bu çeyrekte %12,8 seviyesinden %16,3 seviyesine yükselirken, yıllık bazda yaşanan daralma Doğu operasyonlarındaki bir defaya mahsus katkının belirtilmemesinden kaynaklandı. Şirketin 1Ç25 itibariyle toplam birikmiş iş hacmi, 2024 sonu itibariyle 4,9 milyar Avro seviyesine kıyasla 4,6 milyar Avro gibi güçlü bir seviyede neredeyse sabit kalmıştır. Şirket, 1Ç24'teki negatif 644 milyon TL ve 4Ç24'teki hesaplanan nominal negatif 44 milyon TL seviyesine kıyasla bu çeyrekte 330 milyon TL parasal kazanç elde etmiştir. Şirket yatırım faaliyetlerinden 178 milyon TL net kar elde ederken, bu rakam bir önceki çeyrekte negatif 48 milyon TL seviyesindeydi. Şirketin nakit akımları negatif 69 milyon Avro olarak gerçekleşirken, iletme sermayesindeki artış 99 milyon Avro olmuştur. Buna göre, halka arzın 76 milyon Avro tutarındaki nakit katkısına rağmen, şirketin net nakit seviyesi 2024 yılı sonundaki 47 milyon Avro seviyesinden bu çeyrekte 31 milyon Avro seviyesine gerilemiştir. Çeyreklik bazda şirketin FAVÖK ve net nakit pozisyonları işin doğası gereği sapma göstermektedir. 2025YS FAVÖK tahminimizi 164 milyon Avro olarak koruyoruz, bu da 130 milyon Avro seviyesinde bir karlılık performansına dönüşmektedir. Bu rakamlar TL bazında 5,7x FD/FAVÖK ve 7,8x F/K anlamına gelmektedir ki mevcut birikmiş iş seviyesi ve tamamlanma hedefleri beklentilerimizi desteklemektedir. İskontolu çarpanları göz önüne alındığında, hisse için destekleyici duruşumuzu sürdürüyoruz.
Bilanço Değerlendirmesi – AKSEN
Şirketin kurulu güç kapasitesi, toplam 430 MW kapasiteli Talimercan santralinin faaliyete geçmesiyle birlikte bir önceki yıla göre %18,7 oranında artmıştır. Sonrasında toplam kapasite 3.058MW'a ulaşmıştır ve toplamın %44'ü Türkiye'de bulunmaktadır. Spot elektrik fiyatlarındaki ABD Doları bazında yıllık %0,6'lık sınırlı artışa rağmen, Şirket'in ciro üretimi yıllık %19 artarak beklentimizin üzerinde 9,6 milyar TL'ye ulaşmıştır. Asya'daki üretime başlayan yeni kapasitenin katkısı ve yerli santrallerin yıllık bazda %41,8 oranında artan elektrik üretimi Şirket'in gelirindeki temel artışın sebebi olarak değerlendirilebilir. Satışların dağılımına baktığımızda, cironun %73'ünün yurtiçi santrallerden elde edildiğini görüyoruz. Operasyonel tarafta ise Şirket'in FAVÖK üretimi bir önceki yıla göre %59 artarak tahminlerimizin %25 üzerinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise %20,1'den %26,9'a yükseldi. Brüt kârdaki artış FAVÖK üretimindeki artışın ana itici gücü oldu. FAVÖK'ün %51'i Asya'daki tesislerden kaynaklanırken, Talimercan'daki yeni kapasite ile bu tesislerin payı artmış, yurtiçi tesislerin payı ise sadece %25 olmuştur. Sonuç olarak, Şirket yıllık bazda %60 daralma yaşarken hem yüksek net finansman gideri hem yüksek ertelenmiş vergi gideri hem de 693,5 milyon TL net parasal kayıp nedeniyle kar daralması beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Hisse 8.1x FD/FAVÖK ile işlem görürken, yurtiçi benzerlerinin ortalaması 11.0x'dir.
Bilanço Değerlendirmesi – SUNTK
Şirketin hazır giyim satış hacmi, 1Ç24'teki bir defaya mahsus etkinin olmaması nedeniyle %39,9'luk bir düşüşe işaret ederek 6,4 milyon adet olarak gerçekleşirken, çeyreklik satış hacmi önceki 3 yıllık ortalamanın %15 üzerinde kalmaya devam etti. Ekoten tarafında, hacim yıllık bazda %3,9 düşüşle genel olarak sabit kalırken, ürün kalitesi üretim seviyesinde bir miktar sapmaya yol açmıştır. Sonuç olarak, rakamlar genel olarak beklentilerimize paralel gerçekleşmiş olup, konfeksiyon satış hacmindeki yıllık düşüşe rağmen rakamların tarihsel ortalamasına kıyasla güçlü sayılabileceğini hatırlatmak isteriz. Şirketin kümülatif FAVÖK marjı %10,2 ile beklentimiz olan %8,6'nın üzerinde gerçekleşmiştir. 1Ç24'te %4,4 seviyesinde olan konfeksiyon satış marjının bir önceki çeyreğe paralel olarak %10 seviyesinde gerçekleştiğini ve Ekoten marjının da bir önceki çeyreğe paralel olarak %23 seviyesinde sabit kaldığını gözlemledik. Çeyreklik bazda hazır giyim satış marjındaki düşüşü mevsimsel etki ile ilişkilendirdiğimizde, şirketin kümülatif marj seviyesinde ve FAVÖK üretiminde pozitif sapmaya yol açan bir durum söz konusu olmamıştır. Enflasyon muhasebesinden kaynaklanan 123 milyon TL'lik parasal zarar beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, kur farkı gideri de 1Ç24'teki 5 milyon TL'lik seviyesine kıyasla bu çeyrekte 88 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu kalemlerdeki hafif sapmalar şirketin sonuç performansında bir miktar sapmaya yol açmıştır. Şirketin bu çeyrekteki 5,9 milyon Avro işletme sermayesi ve 6,3 milyon Avro yatırım harcaması artışına bağlı olarak 5,9 milyon Avro negatif nakit akımı yaratmıştır. Buna bağlı olarak, 13 milyon Avro net nakit pozisyonu 5 milyon Avro net borca dönüştü. İlk çeyrekler sektör ve şirket için mevsimsel olarak zayıf geçmektedir. 2025 yılı FAVÖK tahminimiz halen 45 milyon Avro seviyesinde olup, 4Ç25'te faaliyete geçmesi beklenen Ekoten'in yeni kapasitesinin katkısıyla birlikte 2026 yılı için Avro bazında %30 FAVÖK büyümesi hesapladığımız 2024 yılı seviyesine paraleldir. 2025 tahminlerimize göre, hisse senedi 9,1x FD/FAVÖK çarpanı ile işlem görmekte olup, bu değer 2026T döneminde 5,7x'e düşmektedir. Şirketin ileriye dönük kapasite artırım planları ile BIST-evrenindeki en iyi büyüme oyuncularından biri olduğunu düşünürken, yeni müşterilerle birlikte yakın gelecekte hazır giyim satışlarında potansiyel bir artış olabileceğini düşünüyoruz. Rakamları yönetimle görüştükten sonra hisse senedi için tahminlerimizi güncelleyeceğiz.
Bilanço Değerlendirmesi – SOKM
SOKM, yıllık bazda %5 artışla 54,4 milyar TL olan konsensüs tahminine paralel olarak 54,3 milyar TL ciro açıkladı. 1Ç25 cirosu, %3,4'lük aynı mağaza sayısı ile hesaplanan satış büyümesi sayesinde yıllık bazda %8 arttı. Şirket, %1 civarındaki hafif trafik daralmasına rağmen günlük ÖTL sepet büyüklüğünü %4,1 oranında artırmayı başardı. FAVÖK rakamı 31 milyon TL ile konsensüs tahmini olan 605 milyon TL'nin önemli ölçüde altında gerçekleşirken, FAVÖK marjı %0,1 oldu. Beklentilerin altında gelen FAVÖK rakamına rağmen, 1Ç25 FAVÖK rakamı 1Ç24'te 666 milyon TL olan yıllık bazda önemli bir iyileşmeye işaret etmektedir. FAVÖK'teki güçlü iyileşme temel olarak yıllık bazda 91 baz puan artan brüt kâr marjı yönetimi ve iyi yönetilen faaliyet giderlerinden kaynaklanmaktadır. SOKM 1Ç25'te verimliliğe öncelik vererek net 37 mağaza açmıştır. SOKM, 1Ç24'teki 14 milyon TL'lik net zarara kıyasla artış göstererek 357 milyon TL net zarar açıklamıştır. Net parasal kazancın güçlü katkısına rağmen, POS giderleri ve kira yükümlülüklerine ilişkin faiz giderlerinden oluşan 1,6 milyar TL'lik finansal gider kaydedilmiştir. Şirketin net nakit pozisyonu 1Ç24'teki 9,5 milyar TL'den 6,8 milyar TL'ye gerilemiştir. Bu sonuçlarla birlikte şirketin son 12 aylık FD/FAVÖK çarpanı benzerlerine kıyasla yüksek bir primle yaklaşık 24,0x'e ulaşmaktadır. SOKM bugün saat 15:30'da bir online toplantı düzenleyecek.
Piyasa verileri, Günlük işlem hacimleri, Düzenleyici kurum bildirimleri, Hisse geri alımları, Analist toplantıları Açıklanması beklenen bilançolar, Açıklanan bilançolar ve daha fazlasına link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://qnbinvest.com.tr/download/links/arastirma-bulteni-13052025.pdf