Türkiye Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz cumartesi günü bir dizi makro ihtiyati tedbir yayınladı

Ekonomi Haberleri

 

Yabancı yatırımcıların haftalık portföy hareketleri

25 Nisan 2025 haftasında yabancı yatırımcıların hisse senedi portföyü 0,1 milyar ABD Doları artarken, devlet tahvili portföyü ise 0,1 milyar ABD Doları azalmıştır. Devlet Eurobond portföyü de 0,1 milyar ABD Doları düşüş gösterirken, şirket ve banka Eurobond portföyü değişim göstermemiştir. Ek olarak ilgili haftada 0,5 milyar ABD Doları swap girişi gerçekleşti.

 

Sanayi PMI görünümü

İstanbul Sanayi Odası’nın açıklamış olduğu Türkiye imalat sanayi PMI’ı Nisan’25 döneminde aylık bazda değişim göstermedi ve 47,3 seviyesinde gerçekleşti. Alt kalemlere bakıldığında üretimdeki düşüş eğiliminin yavaşlayarak devam ettiği belirtilebilir. Talep tarafından ise hem yurt içi hem de yurt dışı talep zayıflığının devam ettiğini söyleyebiliriz. TL’deki değer kaybının ham madde maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisinin girdi maliyetlerini artırdığını vurguluyoruz.

 

Dış ticaret görünümü

Nisan’25 dönemi dış ticaret açığı, yıllık %8,5 ihracat artışı ve %12,9 ithalat artışı sonucunda yıllık bazda 2,1 milyar ABD Doları genişleyerek 12,0 milyar ABD Doları seviyesine yükseldi. Bunun sonucunda 12 ay birikimli dış ticaret açığı 86,6 milyar ABD Doları seviyesine ulaştı. Altın ve enerji dengelerinde sırasıyla 1,0 ve 0,2 milyar ABD Doları açık olduğunu ve bunun sonucunda altın ve enerji hariç dengenin 1,0 milyar ABD Doları bozulma yaşadığını belirtebiliriz.

 


 

Şirket Haberleri

 

(-) Türkiye Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz cumartesi günü bir dizi makro ihtiyati tedbir yayınladı. Buna göre;


  1. Döviz mevduatları için zorunlu karşılık oranı (zko), tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerle yapılan 1 yıla kadar vadeli döviz repo işlemleri için zko, %21'den %25'e 400 baz puan artırıldı. Sektör verilerine dayanarak yaptığımız yaklaşık hesaplamalarımıza göre, zko'daki artışların bankacılık sektörüne yaklaşık 147 milyar TL ek yük getirmesini bekliyoruz.

  2. Tüzel kişi TL mevduatlar / toplam mevduat oranı %60'ın altında olan bankalar için aylık %0,3 TL mevduat büyüme hedefi getirildi. Bu, bankaların tüzel kişi mevduat faizlerini artırmasına yol açacaktır.

  3. TCMB hesaplarında tutulan TL zorunlu karşılıklara uygulanan nema oranı, politika faizinin %84'ünden %86'sına yükseltildi. Bu düzenleme bankacılık sektörüne yaklaşık 9,7 milyar TL’lik bir destek sağlamasını bekleriz.

  4. İhracat bedellerinin TCMB’ye asgari satış oranı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %25’ten %35’e yükseltildi.

  5. Firmaların ihracat bedeli dövizlerini TL’ye dönüşümünün desteklenmesi uygulaması kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %3’e yükseltildi.

 

TCMB, bu makro ihtiyati tedbirlerle, ihracatçıların döviz satma yükümlülüğünü ve bankaların YP zko’larını artırarak döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Öte yandan, TCMB, döviz dönüşümlerine TL mevduat oranı hedefi ve TL dönüşümüne teşvik ödemeleri uygulayarak tarafları döviz yerine TL'ye yönlendirmeyi amaçladığını düşünüyoruz.

 

Son regülasyonları esas olarak hem bankaların zorunlu karşılık tesisi yükümlülüklerini hem de tüzel kişi mevduatlarındaki faiz oranlarını olası artırıcı etkisinden için bankacılık sektörü adına hafif olumsuz olarak değerlendiriyoruz.


Piyasa verileri, Günlük işlem hacimleri, Düzenleyici kurum bildirimleri, Hisse geri alımları, Açıklanması beklenen bilançolar, Açıklanan bilançolar ve daha fazlasına link üzerinden ulaşabilirsiniz: 

https://qnbinvest.com.tr/download/links/arastirma-bulteni-05052025.pdf  

Back to Top