QNB Invest Odak İrem Dışpınar

İrem Dışpınar 25 Haziran Salı
QNB Invest Odak •
Endekste 10.800 direncinin aşılması önemli…

BIST 100 Endeksi kısa vadeli yükselen trendde direnç seviyelerinin üzerine yönelim gösteriyor. Endeks; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıklaması ile tatile olumlu bir seyirle giriş gerçekleştirmişti. Endeks vergi konusunda endişelerin geride kalmasının yanı sıra tatil sonrasında yatırımcıların risk alma iştahının yeniden artması ile geçtiğimiz hafta iki işlem gününde yükseliş eğilimi gösterdi. Diğer yandan Mehmet Şimşek’in yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra’ya gitmesi, yabancı yatırımcılar ile temas halinde olunması endeksin performansına olumlu yansıdı. Endekste yeni haftada olumlu seyir devam ediyor. Endeks 10.800 direncinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulundu. Endeks dün gün içerisinde 10.700 desteğinin altını test etse de, bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Bankacılık endeksinin ise BIST100’e olan katkısı sürüyor. Bankacılık endeksi günü %1 oranında yükselişle tamamladı. Endekste kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. Bu hafta da Türkiye’nin Cuma günü gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. 10.800’ün üzerinde 10.900 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devam etmesini bekliyoruz. 10.700 ve 10.600 artık destekler olarak izlenebilir. 10.600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 15.000’in üzerinde görünüm güçlü kalmaya devam ediyor. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde 16.000 direncini hedefliyor. Haftanın ajandasında; Perşembe günü TCMB faiz kararı, ABD’de GSYH, Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. TCMB’nin %50 olan politika faiz oranını Nisan ve Mayıs aylarına paralel sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini değerlendirmişti. Haziran itibariyle dezenflasyon süreci beklendiğinden, para politikasının gidişatını enflasyonun seyri belirliyor olacak. Öte yandan; ABD’de son aylarda baskının hafiflediği enflasyon verilerinin ardından PCE rakamları piyasaların radarında olacak.


1,07-1,08 bandının içerisinde güç kaybına uğrayan EUR/USD paritesi, 1,07 desteğinin altına geri çekilmişti. Buna paralel parite devamında 1,0660 olan ana desteğine yöneldi. Parite 1,0660 desteğinin üzerinde kalma eğilimi ile ikili dip formasyon oluşumu gösterdi. Yeniden tepki hareketi ile karşılaşan parite 1,07-1,08 bandı içerisine yönelmiş oldu. 1,07 desteğinin üzerinde 1,08 ana direnç olarak korunuyor. 1,0660 ise ana destek olarak takip edilebilir. TL son dönemde değer kaybetme eğilimi içerisinde hareket ediyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 32,90 direncinin üzerine yükseldi. 33,00 seviyesi psikolojik dirence işaret ediyor. 32,80 ve 32,70 ise destek seviyeleri olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trend sonrasında sıkışma içerisinde hareket sergiliyor. Brent petrolde 84,00 dolar destek, 86,00 dolar ise direnç seviyesidir. 2370 dolar direncinde güç kaybeden altın ons fiyatları yeniden yukarı tepki gösteriyor. Altın ons kısa vadeli bant hareketi içerisinde kalmayı başardı. Altın ons fiyatlarında 2300 dolar destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli güçlü görünüm korunuyor olacak. 2340 dolar direncinin üzerinde ise 2370 dolar hedef direnç olarak geçerli. Gram altın üzerinde dolar kurunun desteği sürüyor. Gram altında 2500 TL güçlü direnç olarak korunuyor. Bu seviyeye doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2420 TL ve 2400 TL destek seviyeleri olup, 2400 TL’nin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu düşünüyoruz.

 

İkon-ok
İrem Dışpınar 24 Haziran Pazartesi
QNB Invest Odak •
Endekste yükselen trendde görünüm güçlü…

Bayram tatili öncesi haftalarda sert satış baskısı altında kalan BIST 100 Endeksi, son durumda direnç seviyelerinin üzerine yükseliyor. Endeks tatil öncesi son işlem günlerinde alçalan kanalını yukarı tamamlaması sonrasında görünümünü güçlendirmişti. Endeks; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıklaması ile tatile olumlu bir başlangıç gerçekleştirmişti. Endeks vergi konusunda endişelerin geride kalmasının yanı sıra tatil sonrasında yatırımcıların risk alma iştahının yeniden artması ile geçtiğimiz haftaya olumlu bir seyirle başladı. Diğer yandan Mehmet Şimşek’in yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra’ya gitmesi, yabancı yatırımcılar ile temas halinde olunması endeksin performansına olumlu yansıdı. Mehmet Şimşek enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasını sağlayan bir para politikası duruşlarının olduğunu, enflasyonun Mayıs'ta %75 ile zirve yaptığını ancak hızlı düşme eğiliminde göründüğünü ifade etti. Ayrıca; fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini yeniden inşa etmek, cari açığı azaltmak, yeşil ve dijital dönüşüm dahil olmak üzere yapısal dönüşümü başarmalarına yardımcı olmak için güçlü bir programları olduğunu belirtti. Endeks Cuma günü 10.800 direncine doğru hareketlilik sergilerken, günü %0,3 yükselişle tamamladı. Endeksin böylece iki günlük değer kazanımı %2,9 gerçekleşti. Bankacılık endeksi ise, BIST’in yükselişine öncülük etmeye devam ediyor. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde iki günde haftayı %5,5 yükselişle geride bıraktı. Endekste kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. Bu hafta da Türkiye’nin gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. 10.800’ün üzerinde 10.900 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devam etmesini bekliyoruz. 10.700 ve 10.600 artık destekler olarak izlenebilir. 10.600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 15.000’in aşılması ile görünüm daha güçlenmiş durumda. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde 16.000 direncini hedefliyor. Haftanın ajandasında; Perşembe günü TCMB faiz kararı, ABD’de GSYH, Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. TCMB’nin %50 olan politika faiz oranını sabit bırakması bekleniyor.  TCMB Başkanı Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini değerlendirmişti. Haziran itibariyle dezenflasyon süreci beklendiğinden, para politikasının gidişatını enflasyonun seyri belirliyor olacak. Öte yandan; ABD’de son aylarda baskının hafiflediği enflasyon verilerinin ardından PCE rakamları piyasaların radarında olacak.



1,07-1,08 bandının içerisinde güç kaybına uğrayan EUR/USD paritesi, 1,07 desteğinin altına geri çekildi. Buna paralel parite devamında 1,0660 olan ana desteğine doğru düşüş gösterdi. Parite son durumda 1,0660 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 1,0660 aşağı yönlü hareketin devam etmemesi ve ikili dip oluşumu açısından öne çıkıyor. 1,07 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yeniden 1,07-1,08 aralığına yönelim ile birlikte tepki hareketlerinin gerçekleşmesi için takip edilebilir. 1,08 sonraki direnç seviyesidir. Dolar endeksinin yükselmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansına olumsuz yansıyor. TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında baskı altında kalması açısından son günlderde ilk sıralarda olduğunu söyleyebiliriz. Dolar kurunda 32,90 ve 33,00 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 32,60 ve 32,50 destek seviyeleri haline geldi.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,80 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan altın ons fiyatları 2370 dolar direncine doğru yükseldi. Bu seviyede güç kaybına uğrarken, yeniden sıkışma hareketinin içerisine doğru yönelim gösterdi. Altın ons fiyatlarında 2300 dolar destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli güçlü görünüm korunuyor olacak. 2340 dolar direncinin üzerinde ise 2370 dolar hedef direnç olarak geçerli. Gram altın, dolar kuru ve altın onsun etkisiyle 2500 TL ana direncinin üzerine yükseliş sonrasında yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Dolayısıyla da gram altında 2500 TL güçlü direnç olarak korunuyor. 2420 TL ve 2400 TL destek seviyeleri olup, 2400 TL’nin üzerinde kısa vadeli olumlu görünüm devam ediyor olacak.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 21 Haziran Cuma
QNB Invest Odak •
Endekste güçlü seyir devam ediyor, 11.000 direncine doğru yükseliş görebiliriz…

BIST 100 Endeksi tatil öncesi son işlem günlerinde alçalan kanalını yukarı tamamlaması sonrasında görünümünü güçlendirmişti. Endeks; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ilgili taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıklaması tatile olumlu bir giriş gerçekleştirmişti. Endeks vergi konusunda endişelerin geride kalmasının yanı sıra tatil sonrasında yatırımcıların risk alma iştahının yeniden artması ile haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Diğer yandan Mehmet Şimşek Çarşamba günü yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra’da gitti. Mehmet Şimşek, Ekim 2023'teki ziyaretinin ardından yeniden Londra'da yabancı yatırımcılar ile temaslarda bulunuyor. Mehmet Şimşek dün düzenlenen konferansta; enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasını sağlayan bir para politikası duruşlarının olduğunu, enflasyonun Mayıs'ta %75 ile zirve yaptığını ancak hızlı düşme eğiliminde göründüğünü ifade etti. Ayrıca; fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini yeniden inşa etmek, cari açığı azaltmak, yeşil ve dijital dönüşüm dahil olmak üzere yapısal dönüşümü başarmalarına yardımcı olmak için güçlü bir programları olduğunu belirtti. Mehmet Şimşek’in bugün de toplantılarda portföy yatırımcıları, başlıca küresel yatırım fonları ve kredi derecelendirme kuruluşları ile bir araya gelmesi bekleniyor. Londra toplantılarında yabancı yatırımcılar ile temas halinde olunmasının da endekse olumlu katkı sağladığını söyleyebiliriz. Buna paralel endeks dün 10.700 direncini aşarken günü %2,6 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi %3,6 oranında değer kazanımı ile BIST 100’deki yukarı yönlü harekete öncülük etti. Endekste kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. Önümüzdeki hafta da Türkiye’nin gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. 10.700 seviyesinin üzerinde 10.800 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devam etmesini bekliyoruz. 10.600 ve 10.500 artık destekler olarak izlenebilir. 10.500 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.500’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 15.000 direncinin aşılması ile görünüm daha güçlenmiş durumda. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde 16.000 direncini hedefliyor. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed üyesi Kashkari, enflasyonun %2 seviyesine geri getirilmesinin bir ya da iki yıl alabileceğini belirtti. Fed üyelerinin genel temkinli duruşunu koruduğunu söyleyebiliriz.

EUR/USD paritesi 1,07-1,08 bandının içerisinde güç kaybına uğruyor. Buna paralel parite dolar lehine görünüm ile bu aralığın alt tarafına doğru geri çekildi. Paritenin 1,07 desteğinin üzerinde kalıcı olması kısa vadeli görünümü ve tepki hareketi için önemli. Aksi halde 1,07’nin altında görünüm zayıflama gösterebilir. Bu durumda 1,0660 olan ana destek seviyesine doğru geri çekilebilir. 1,08 ise ana direnç olarak korunuyor. Dolar endeksinin yükselmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansına olumsuz yansıyor. TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında baskı altında kalması açısından ilk sıralarda olduğunu söyleyebiliriz. Dolar kurunda 32,90 ve 33,00 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 32,60 ve 32,50 destek seviyeleri haline geldi.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,80 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan altın fiyatlarında beklentimiz dahilinde görünüm güçlendi. 2340 dolar direncinin aşılması ile kısa vadeli yükselen trendin başladığını belirtelim. 2340 dolar artık destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı görünüyor. 2370 ve 2390 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2320 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altın, dolar kuru ve altın onsun etkisiyle 2500 TL ana direncine yöneldi. Gram altında da kısa vadeli yükselen trendin başladığını ifade edelim. 2500 TL’nin üzerinde kalıcı olunması ile birlikte 2520 dolar direncine doğru hareketlilik gösterebilir.. 2420 dolar desteğinin üzerinde görünüm olumlu kalmaya devam edecek.


İkon-ok
İrem Dışpınar 20 Haziran Perşembe
QNB Invest Odak •
Endekste kısa vadeli yükselen trendde görünüm olumlu…

BIST 100 Endeksi bayram tatil öncesi haftalarda sert satış baskısı altında kalırken, alçalan kanalda hareket sergilemişti. Endeks seans içi grafikte ters omuz baş omuz formasyonu şeklinde dip oluşumu göstermiş, bu formasyonun boyun çizgisini aşarak seans içinde görünümü güçlenmişti. Endeks yatırımcıların risk azaltma eğiliminin de geride kalması ile direnç seviyelerine yöneldi. Böylece endekste alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile görünüm güçlenmiş oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ilgili taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıkladı. Bu gelişmenin ardından endeks son işlem günü olan geçtiğimiz Cuma günü 10.600 direncine doğru hareketlilik sergiledi. Endeks günü %0,8 oranında yükselişle tamamladı. Endeks ilk etapta 10.600’ün üzerinde 10.700 ve 10.800 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 10.400 seviyesi destek haline geldi. 10.300 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.300’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 14.700’ün üzerinde 15.000 ve 16.000 hedef direnç konumunda. 14.000 ana destek seviyesidir. Bayram tatili sonrasında Türkiye’nin gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini bu yıl için %2,8'den %3,5'e çıkardı. Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde ihracattaki toparlanma, ithalattaki keskin düşüş ve hala güçlü olan iç talep nedeniyle tahminlerin üzerinde büyüdüğü ifade edildi Kuruluş, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini ise bu yıl için %2,4'ten %2,6 seviyesine yükseltti. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra'ya gittiği belirtiliyor. Mehmet Şimşek, Ekim 2023'teki ziyaretinin ardından yeniden Londra'da yatırımcı toplantılarına katılacak. Mehmet Şimşek'in dün başlayan Londra temasları, yarına kadar devam edecek. Mehmet Şimşek’in toplantılarda portföy yatırımcıları, başlıca küresel yatırım fonları ve kredi derecelendirme kuruluşları ile bir araya geleceğini belirtelim. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; geçtiğimiz hafta ABD’de Mayıs ayı enflasyon verileri beklentilerin altında açıklanırken düşüş göstermişti. Bazı Fed üyeleri faiz indirimi konusunda daha ılımlı açıklamalarda bulundu. Fed Guvernörü Kugler, ekonomik koşulların öngördüğü gibi gelişmesi halinde Fed'in faiz oranlarını bu yılın ilerleyen zamanlarında düşürmesinin uygun olacağını söyledi. ABD’de perakende satışlar Mayıs’ta aylık %0,3 olan beklentilerin altında %0,1 oranında artış gösterdi. ABD borsalarında olumlu seyrin korunduğunu belirtebiliriz.





EUR/USD paritesi geçtiğimiz hafta ABD’de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verileri sonrasında 1,08-1,09 bandına yükseliş göstermişti. Parite 1,08’in üzerinde güç kaybederken, Fransa’da siyasi belirsizliğin de etkisiyle 1,07 desteğinin altını test etmişti. Parite gelen tepki alımları ile 1,07’nin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. 1,07 destek seviyesi olarak geçerli. Paritede yukarı yönlü hareketin devamı için 1,08 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda 1,09 sonraki direnç seviyesidir. Dolar kurunda kısa vadeli yukarı yönlü baskının korunduğunu belirtebiliriz. Kurda 32,30 ve devamında 32,20 destekler olarak izlenebilir. 32,20 seviyesi aşağı yönlü seyrin ileri taşınması için ilk eşik konumunda. 32,20 desteğinin altına yönelim TL lehine görünümün ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,60 ve 32,70 dirençler olarak izlenebilir.



Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,80 dolar ise direnç seviyesidir. Altın fiyatları destek seviyelerinin üzerinde kalmaya devam ederken, kısa vadeli sıkışma içerisinde olumlu bir görünüm sergiliyor. Bazı Fed üyelerinin faiz indirimine yönelik ılımlı açıklamaları altın ons fiyatlarına olumlu yansıdı. 2340 dolar ilk planda direnç konumunda iken, altın ons bu direncin üzerinde bant hareketini yukarı tamamlayabilir. Bu durumda kısa vadeli yükselen trendin başlamasıyla 2350 ve 2360 dolar dirençlerine doğru yükselebilir. 2287 dolar desteğinin üzerinde görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Gram altın, dolar kuru ve altın onsun etkisiyle 2400 TL’nin üzerindeki seyrini koruyor. 2420 TL desteğinin üzerinde 2460 TL hedef direnç olarak izlenebilir. 2400 TL ise ana destek seviyesidir.


İkon-ok
İrem Dışpınar 14 Haziran Cuma
QNB Invest Odak •
Vergi çalışması ertelendi, endekste yükselişin devamını bekleriz…

İşlem vergisine yönelik endişelerin yanı sıra bayram tatili öncesinde nakite dönme eğilimi ile satış baskısı kalan ve alçalan kanalda hareket eden BIST 100 Endeksi artık yükseliş eğilimi gösteriyor. Endeks destek seviyelerinden gelen tepki alımları sonrasında seans içi grafikte ters omuz baş omuz formasyonu şeklinde dip oluşumu göstermiş, bu formasyonun boyun çizgisini aşarak seans içinde görünümü güçlenmişti. Endeks yatırımcıların risk azaltma eğiliminin de geride kalması ile 10.500 direncine doğru yönelim gösterdi. Endeks günü %2,2 yükselişle tamamladı. Böylece alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile endekste kısa vadeli görünüm güçlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek piyasa kapanışından sonra ilgili taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıkladı. Vergiye yönelik endişelerin şuan için geride kalması ile endekste bugün ve bayram tatili sonrasında belirgin yükseliş görebiliriz. Endeks yükselen trendde ilk etapta 10.600’ün üzerinde 10.700 ve 10.800 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 10.300 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.300’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 14.700’ün üzerinde 15.000 ve 16.000 hedef direnç konumunda. 14.000 ana destek seviyesidir. Bayram tatili sonrasında Türkiye’nin gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. Yurtdışı yerleşikler 7 Haziran haftasında hisse senetlerinde 543 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yabancıların iki haftadaki satışı 1 milyar doların üzerinde rakama işaret etti. Aynı dönemde yurtdışı yerleşiklerin tahvil piyasasında net alımı 541 milyon dolar oldu. Bir önceki hafta yabancılar 94 milyon dolar alış yapmıştı. Böylece yabancılar yerel seçimlerden bu yana tahvil tarafında 8 milyar doların üzerinde giriş gerçekleştirdi. TCMB verilerine göre, brüt rezervler geçen hafta 146,2 milyar dolarla tarihi zirvesine çıktı. Bir önceki hafta brüt rezervler 143,6 milyar dolar seviyesindeydi. Rezervler Aralık 2023’te 145,5 milyar dolar ile rekor seviyede bulunuyordu. TCMB'nin net rezervi ise 45,5 milyar dolardan 47,5 milyar dolara yükseldi. Geçen hafta itibariyle pozitif bölgeye geçen swap hariç net rezervlerde de toparlanma devam etti. Swap hariç net rezervler 5,9 milyar dolara ulaştı. ABD’de ÜFE Mayıs’ta aylık bazda %0,2 gerileme gösterdi. Böylece veri Ekim’den bu yana en fazla düşüşünü gerçekleştirdi. Yıllık ÜFE %2,2’de değişim göstermedi. Fed toplantı kararında federal fon oranına ilişkin tahminini yıl sonu için %4,6'dan %5,1'e çıkardı. Yapılan revizyon Fed'in bu yıl 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngördüğüne işaret ediyor. Fed, Mart’ta yayımladığı tahminlerde toplamda 75 baz puanlık üç faiz indirimine gidileceğinin sinyalini vermişti. Önümüzdeki yıl ise Fed dört faiz indirimi öngörüsünde bulunuyor.


EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verileri sonrasında 1,08-1,09 bandına yükseliş göstermişti. Parite 1,08’in üzerinde güç kaybederken, yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Böylece parite 1,07-1,08 bandına geri dönmüş oldu. 1,07 ana destek seviyesi olarak geçerli. Paritede yukarı yönlü hareketin devamı için 1,08 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda 1,09 sonraki direnç seviyesidir. Dolar endeksinin yeniden yükseliş göstermesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansı adına olumsuz. Dolar kuru 32,20 desteğine doğru geri çekilmede destek ile karşılaşmaya devam ediyor. 32,20 seviyesi aşağı yönlü seyrin ileri taşınması için ilk eşik konumunda. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor. 32,60 ve 32,70 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trend sonrasında daha sakin bir seyir izliyor. Brent petrolde 81,00 dolar destek, 83,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın fiyatları ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile birlikte 2330 ve 2340 dolar dirençlerine yönelim göstermişti. Ancak altın ons bu seviyelerde direnç ile karşılaştı. 2300 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli tepki çabası korunuyor olacak. 2315 doların üzerinde yeniden 2330 ve 2340 dolar dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. Gram altın, dolar kurunun etkisiyle 2400 TL’nin üzerindeki seyrini koruyor. 2400 TL’nin üzerinde 2430 TL hedef direnç olarak izlenebilir. 2370 TL ise destek seviyesidir.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 13 Haziran Perşembe
QNB Invest Odak •
Endekste 10.100’ün üzerinde görünüm olumlu hale geldi, 10.200 ilk direnç…

BIST 100 Endeksi işlem vergisine yönelik endişelerin yanı sıra bayram tatili öncesinde nakite dönme eğilimi ile değer kaybına uğrarken, alçalan kanalda hareket etti. Endeks hafta içerisinde önemli desteklerinin altına yönelerek 9950’ye kadar geri çekildi. Endeks bu seviyeden gelen alımlar sonrasında seans içi grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonu şeklinde dip oluşumu gösterdi. Bu formasyonun boyun çizgisini aşması ile seans içi grafik güçlenirken, endeks 10.200 direncinin üzerine yöneldi. Endeks dün günü%1,1, bankacılık endeksi %1,3 oranında yükselişle tamamladı. 10.100 direncinin aşılması ile birlikte endekste bu seviye destek haline geldi. 10.100’ün üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu hale geldiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla da endeks ilk etapta 10.200 ve 10.300 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 10.200’ün üzerinde aynı zamanda kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile birlikte yeni bir yükselen trend başlayabilir. Bu seviyenin üzerinde alım yönünde pozisyonlar artırılabilir. 9950 ana desteğinin üzerinde genel olarak alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 14.700’ün üzerinde yükselen trendin devam ettiğini görebiliriz. XBANK bu seviyenin üzerinde ilk etapta 15.000 direncini hedefliyor. ABD’de Mayıs ayı enflasyon verileri beklentilerin altında açıklandı. Yıllık manşet enflasyon sabit kalması beklenirken, %3,4’ten %3,3’e geriledi. Çekirdek yıllık enflasyon %3,5 olan tahminlerin altında %3,6’dan %3,4’e düşüş gösterdi. ABD tahvil faizleri geri çekilirken, dolar güç kaybına uğradı. Veriler sonrasında ABD’nin kısa vadeli faiz vadelileri Fed’in Eylül ayına kadar faiz indirimine gitmesini yaklaşık %70 ihtimalle fiyatlıyor. Dün akşam ise Fed toplantı kararını açıkladı. Fed beklentilere paralel politika faizini 23 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 bandında sabit bıraktı. Fed çeyreksel noktasal grafiğinde; federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için %4,6'dan %5,1'e çıkardı. 2025 yılı için tahmini %3,9'dan %4,1'e yükseltti. Yapılan revizyon Fed'in bu yıl 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngördüğüne işaret etti. Fed, Mart’ta yayımladığı tahminlerde bu yıl toplamda 75 baz puanlık üç faiz indirimine gidileceğinin sinyalini vermişti. Enflasyon tahminleri bu yıl için %2,4'ten %2,6'ya, 2025 için %2,2'den %2,3'e yükseltildi. Karar metninde enflasyonun son aylarda %2’lik hedefe doğru ılımlı bir ilerleme kaydettiği değerlendirildi. Fed Başkanı Powell toplantı kararının ardından enflasyonun son aylarda yıl başına kıyasla yavaşlasa da hala çok yüksek olduğunu ve sıkı para politikası duruşuna devam ettiklerini belirtti. Powell dün açıklanan enflasyon verisini de değerlendirdi. Buna göre Powell, enflasyon verisini ilerleme olarak gördüklerini ancak hemen bir indirim döngüsünü başlatacak kadar güven verici olmadığını ve güven kazanmak için daha fazla iyi veri görmeleri gerektiğini ifade etti. ABD’de enflasyon verileri ve Fed’in kararı sonrasında risk iştahının olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


ABD’de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verileri sonrasında dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi yeniden 1,08-1,09 bandına yükseliş gösterdi. Fed’in toplantısının ardından parite 1,08’in üzerinde kalmaya devam ediyor. Paritede yaşanan yukarı yönlü hareket sonrasında görünümün olumlu hale geldiğini söyleyebiliriz. Yükselişin devam etmesi için paritenin 1,08 desteğini koruması önemli. Bu durumda 1,09 seviyesi direnç olmayı sürdürecektir. Olası geri çekilmelerde ise 1,07 ise ana destek seviyesidir. Dolar endeksinin geri çekilmesi gelişmekte olan ülke birimlerinde rahatlama olması açısından olumlu. Dolar kuru 32,20 desteğine doğru geri çekilmede destek ile karşılaşmaya devam ediyor. 32,20 seviyesi aşağı yönlü seyrin ileri taşınması için ilk eşik konumunda. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor. 32,40 ve 32,650 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. Brent petrolde 81,00 dolar destek, 83,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın fiyatları ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile birlikte 2330 ve 2340 dolar dirençlerine yöneldi. Altın ons fiyatlarında kısa vadeli dip oluşumu sonrasında yükseliş çabası devam ediyor. 2315 doların üzerinde yeniden 2330 ve 2340 dolar dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. 2300 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli tepki çabası korunuyor olacak. Gram altın, 2400 TL’nin üzerindeki seyrini koruyor. 2400 TL’nin üzerinde 2430 TL hedef direnç olarak izlenebilir. 2370 TL ise destek seviyesidir.

İkon-ok
Back to Top