Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stokları 24 Şubat haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 51 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 39,8 milyar dolardan 40,9 milyar dolara yükseldi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %64,71’den %63,83 seviyesine yükseldi.
Trump’ın vergi reformu planı ve ABD’de yükselen enflasyon, iyileşen ekonomik görünüm ABD borsalarında rallinin devamına neden oluyor. Buna paralel ABD borsaları rekor tazeleme eğilimini sürdürüyor. BIST 100 Endeksi ise bir süredir sıkışma gösterdiği formasyonun üst bandı olan 89.500 seviyesine üzerine yöneldi. Bankacılık hisselerindeki yükseliş endeksin yükselmesine öncülük etti. Teknik olarak 89.500’ün üzerinde kalıcı olması endekste yükselişin devamı açısından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde 91 bin direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 88.600 destek seviyesi olarak öne çıkıyor.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 258 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 25,3 milyar dolardan 26,3 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %19,8 (önceki: %19,2) repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %18,2 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %17,7)
TCMB geç likidite penceresi yoluyla TL’yi sıkılaştırmaya devam ederken, verim eğrisinin kısa tarafındaki tahviller uzun vadelilerin gerisinde kalmayı sürdürüyor. TCMB’nin geç likidite penceresi yoluyla TL’yi sıkılaştırmaya devam etmesi ve enflasyonun yüksek seyri olası TL cinsi faizlerde geri çekilmeyi sınırlayacaktır. Kısa vadede gösterge tahvilin bileşik faizinin %11,00-%11,50, 10 yıllık tahvilin ise %10,70-%11,00 aralığında bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz.
Güne 89.500 seviyesi civarında başlangıç yapan BIST 100 Endeksi, devam eden işlemlerde banka hisseleri öncülüğünde 90 bine yöneldi. Endeks 90 bin civarında gelen kâr satışları ile 89.500’ün altını test etse de, yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Teknik olarak sıkışma formasyonunun üst bant seviyesi 89.500’ün üzerinde kalıcı olması endekste yükselişin devamı açısından önemli. 91 bin direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları ve ABD vadeli endeks kontratları yatay bir seyir izliyor.
Fed’in bu ayki toplantısına dair faiz artırım beklentilerinin artması ABD faizlerinde yükselişle beraber doların güç kazanmasına neden oluyor. Diğer yandan Avrupa’da siyasi belirsizlik EUR/USD paritesi üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Ancak parite 1,05 desteğinin üzerindeki seyrine devam ediyor. Paritedeki geri çekilmenin etkisiyle gelişmekte olan ülke kurları yükseliş gösteriyor. Ancak TL, gelişmekte olan ülke para birimlerine görece daha fazla baskı altında bir seyir izliyor. Buna paralel USD/TL kuru 3,70 seviyesinin üzerine yönelim gösterdi.
* BIST-100 hisse senetlerini içermektedir.
13:01
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (FINANSINVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. FINANSINVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. FINANSINVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve FINANSINVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir.
BIST 100 Endeksi gün içerisinde alıcılı bir seyir izleyen yurtdışı borsalarına paralel gün içerisinde yükseliş eğilimi gösterdi. Buna paralel endeks bankacılık hisseleri öncülüğünde 88.600 direncinin üzerine yükseldi. Endeks yükselen dolar kuruna rağmen realizasyonların karşılanması ile kapanışa doğru işlemlerde 89.500 direncine yöneldi. Endeksin kısa vadede bu seviyenin üzerine yönelip yönelmeyeceği önemli olacak. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları alıcılı bir seyir izlerken, ABD borsaları Nasdaq hariç güne yükselişle başladı.
EUR/USD paritesi yükselen ABD faizleri ile beraber 1,05 desteğine doğru zayıflık gösterdi. Paritedeki yükselişe paralel gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybetme eğilimi gösterdi. Ancak TL görece daha fazla baskı altında kaldı. Buna göre, USD/TL kuru yeniden 3,67 seviyesine yönelim gösterdi.
18:18
Güne hafif alıcılı bir başlangıç yapan BIST 100 Endeksi devam eden işlemlerde 87.500 seviyesinin üzerinde destek bulmaya devam etti. Buna paralel endeks olumlu yurtdışı piyasalarının desteği ile bankacılık hisseleri öncülüğünde kazanımlarını ileri taşırken, 88.600 direncinin üzerine yönelim gösterdi. Teknik olarak bu seviyenin üzerinde 89.500 ana direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları ve ABD vadeli endeks kontratları alıcılı bir seyir izliyor.
ABD Başkanı Trump’ın ekonomi ekibinin vergi oranlarını düşürecek bir reform hazırladıklarına yönelik açıklamalarda bulunması ABD faizlerinde yükselişle beraber doların güç kazanmasına neden oldu. Buna paralel EUR/USD paritesi 1,06’nın altındaki seyrine devam ediyor. Sabah saatlerinde 3,65’in üzerinde hareket eden USD/TL kuru ise devam eden işlemlerde 3,64 seviyesinin altına geriledi.
BIST 100 Endeksi günün ikinci yarısında yeniden 87.500’ün altına yönelim ile 87.250 civarına kadar geriledi. Endeks devam eden işlemlerde 87.500’ün üzerine tepki gösterse de, ABD borsalarının açılışı ile yeniden bu seviyenin altına yöneldi. Teknik olarak endekste 86 bin destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları hafif alıcılı bir seyir izlerken, ABD borsaları karışık bir görünüm sergiliyor. ABD Başkanı Trump’ın Kongre’ye gerçekleştireceği konuşması küresel piyasaların seyrinde etkili olacaktır.
EUR/USD paritesi 1,06’nın üzerine tepki gösterse de, bu seviyenin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergilerken, TL değer kaybetme eğilimi gösterdi. Buna paralel USD/TL kuru 3,62 seviyesinin üzerine yöneldi.
18:06
Güne yatay bir başlangıç yapan BIST 100 Endeksi devam eden işlemlerde yukarı yönlü hareket ile 88 bin seviyesine yöneldi. Ancak endeks bu seviyede satış baskısı ile karşılaşırken, 87.500 ana desteğinin altını test etti. Teknik olarak endeksin bu desteğin üzerinde kalması önemli. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 88.600 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları ve ABD vadeli endeks kontratları sınırlı değişim gösteriyor. ABD Başkanı Trump’ın Kongre’ye gerçekleştireceği konuşması öncesinde piyasalar bekleme havasında bir seyir izleyebilir.
EUR/USD paritesi 1,06 seviyesinin altındaki seyrine devam ediyor. Bu seviyeye doğru güç kaybına uğruyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergiliyor. Öğle saatlerine doğru 3,60’a yönelen USD/TL kuru yeniden 3,61 seviyesinin üzerine yükseldi.
12:57
BIST 100 Endeksi güne olumlu bir başlangıç yapsa da devam eden işlemlerde aşağı yönlü hareketler sergiledi. Endeks günün ikinci yarısında ise artan satış baskısı ile yeniden 88 bin seviyesinin altına geri çekildi. Teknik olarak endekste bu seviyenin altında 87.500 destek seviyesi olarak öne çıkıyor. 88 binin üzerine olası yönelimde ise 88.600 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları hafif satıcılı bir seyir izlerken, ABD borsaları da benzer yönde açılış gerçekleşti.
EUR/USD paritesi yeniden 1,06 seviyesinin hafif üzerine yönelim gösterdi. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında günün ikinci yarısında toparlanma sergiledi. USD/TL kuru ise 3,60 seviyesinin altındaki seyrine devam etti.
18:03
Haftaya hafif yükselişle başlayan BIST 100 Endeksi devam eden işlemlerde satış baskısı altında kaldı. Buna paralel endeks 88 bin desteğine geri çekildi. Bankacılık hisselerindeki yükseliş endeksteki aşağı yönlü hareketleri sınırladı. Endeksin 88 bin desteği üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin altında 87.500 ana destek seviyesi olarak takip edilebilir. 88.600 ise direnç konumunda. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları ve ABD vadeli endeks kontratları sınırlı değişim gösteriyor.
EUR/USD paritesi 1,06 seviyesinin altındaki seyrine devam ediyor. Bu seviyeye doğru güç kaybına uğruyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergiliyor. TL ise pozitif ayrışma eğilimi gösteriyor. Buna paralel USD/TL 3,60’ın altındaki seyrini sürdürüyor.
BIST 100 Endeksi günün ilk yarısında aşağı yönlü hareket ile 89 bin seviyesinin altına geriledi. Öğleden sonra ise Avrupa borsalarında yaşanan satış baskısı endekste düşüşün ileri taşınmasına neden oldu. Buna paralel endeks 88 bin desteğinin altına yöneldi. Ancak devam eden işlemlerde tepki hareketi ile yeniden bu seviyenin üzerine yükseliş gösterdi. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nin 88 bin seviyesinin üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin altında 87.500 destek olarak takip edilebilir.
EUR/USD paritesi gün içerisinde 1,06’nın üzerine yönelse de bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybına uğrarken, TL de benzer bir seyir izledi. Buna paralel USD/TL kuru yeniden 3,59 seviyesinin üzerine yöneldi.
18:09
TL, TCMB'nin sıkılaştırma adımlarından bu yana GOÜ para birimlerine görece olumlu
-TCMB’nin 11 Ocak’ta haftalık repo ihalelerine son vermesi ve devamında geç likidite penceresinden fonlama sağlaması TL’nin GOÜ para birimlerine görece olumlu performans göstermesini sağladı.
-Aralık ayının ortasından itibaren GOÜ varlıklarına yaşanan sermaye girişi ile bu ülke para birimleri değer kazanma eğilimi sergilerken, TL dolar karşısında değer kaybederek 11 Ocak’taki TCMB’nin likiditeyi sıkılaştırma adımlarına kadar %8 oranında göre olumsuz performans göstermişti.
-Ancak TL’deki zayıflığa karşı olarak TCMB’nin geç likidite penceresi yolu ile bankalara sağlanan fonlamanın toplam fonlama içerisindeki payını %60’ın üzerine çıkarması ve bu eğilimi devam ettirmesi fonlama maliyetinin %10,3’ün üzerinde oluşmasına neden oluyor.
-Diğer yandan TCMB’nin fonlama maliyetindeki artışa paralel TL cinsi faizler yükseliş gösterirken, kısa vadeli USD/TL aylık swap faiz oranları %11 seviyesi ve üzerini test etti.
-Buna göre, artan faiz cazibesi ise carry-trade imkanı sunarken, sıkılaştırma adımlarından bu yana TL dolar karşısında yaklaşık 1,5 aylık süreçte GOÜ para birimlerine göre %2 oranında üzerinde performans gösterdi. Böylece Aralık ortası itibariyle bir aylık süreçte %8 negatif ayrışan TL, görece zayıflığının bir kısmını geri almış oldu.
Sonuç olarak; TCMB’nin referanduma kadar enflasyonun da baz etkisi ile yükseleceğini göz önünde aldığımızda, sıkılaştırıcı yöndeki mevcut politikasına devam etmesi TL’ye destek sağlama eğiliminin korunması adına önemli. Önümüzdeki dönemde GOÜ varlıklarına olan risk alma iştahının devam edip etmeyeceği, GOÜ para birimleri ve dolayısıyla da TL’nin seyri açısından belirleyici olacak. TCMB fonlama maliyetini yüksek seviyelerde tutarken, olumlu yurtdışı etkisi TL’nin görece olumlu performansını korumasını ya da küresel risk alma iştahının azalması görece dirençli bir seyir izlemesini sağlayabilir
TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stokları 24 Şubat haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 51 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 39,8 milyar dolardan 40,9 milyar dolara yükseldi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %64,71’den %63,83 seviyesine yükseldi.
Trump’ın vergi reformu planı ve ABD’de yükselen enflasyon, iyileşen ekonomik görünüm ABD borsalarında rallinin devamına neden oluyor. Buna paralel ABD borsaları rekor tazeleme eğilimini sürdürüyor. BIST 100 Endeksi ise bir süredir sıkışma gösterdiği formasyonun üst bandı olan 89.500 seviyesine üzerine yöneldi. Bankacılık hisselerindeki yükseliş endeksin yükselmesine öncülük etti. Teknik olarak 89.500’ün üzerinde kalıcı olması endekste yükselişin devamı açısından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde 91 bin direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 88.600 destek seviyesi olarak öne çıkıyor.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 258 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 25,3 milyar dolardan 26,3 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %19,8 (önceki: %19,2) repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %18,2 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %17,7)
TCMB geç likidite penceresi yoluyla TL’yi sıkılaştırmaya devam ederken, verim eğrisinin kısa tarafındaki tahviller uzun vadelilerin gerisinde kalmayı sürdürüyor. TCMB’nin geç likidite penceresi yoluyla TL’yi sıkılaştırmaya devam etmesi ve enflasyonun yüksek seyri olası TL cinsi faizlerde geri çekilmeyi sınırlayacaktır. Kısa vadede gösterge tahvilin bileşik faizinin %11,00-%11,50, 10 yıllık tahvilin ise %10,70-%11,00 aralığında bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz.