Ekonomi Haberleri
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile görüşecek
Ömer Bolat Birleşik Krallık ziyareti kapsamında Ticaret Bakanı ile görüşme sağlayacak ve iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) üzerine güncelleme görüşmeleri gerçekleştirecek. Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret hacmi 2024 yılında 22,1 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşirken 2025 yılında bunun 30,0 milyar ABD Dolarına yükselmesi hedeflenmektedir. Birleşik Krallık 2024 yılında 15,2 milyar ABD Doları ile Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 3’üncü ülke olurken 2023 yılından itibaren Türkiye’ye 8,6 milyar ABD Doları doğrudan yatırım yapmıştır (FDI) ve en bu alanda en büyük 7’inci yatırımcı ülkemiz olmuştur. STA’da yapılacak güncelleme ve genişleme ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin %33’ünü oluşturan kimyasal ürünler ve motorlu taşıt sektöreler imzalancak olan ticarette teknik engeller (TTE) faslı ile ile pozitif yönde etkilenecektir.
Şirket Haberleri
Bilanço Değerlendirmesi – ISCTR
ISCTR 11,6 milyar TL'lik konsensüs tahminini aşarak 12,4 milyar TL 1Ç25 net kar açıkladı. 1Ç25 net karı çeyreklik %15 büyüdü ancak yıllık bazda %12 geriledi. 1Ç25 net faiz geliri, para piyasası giderlerindeki %22'lik keskin düşüş ve faiz gelirlerinde %5’lik büyüme ile çeyreklik bazda %101 arttı. Net faiz geliri büyümesi yıllık bazda ise %11 seviyesinde gerçekleşti. Swap maliyetiyle düzeltilmiş net faiz marjı (NIM) 151 baz puan seviyesine yükselerek çeyreklik bazda hafif toparlanma gerçekleştirdi. Faiz dışı segmentlere bakıldığında, 1Ç'de 542 milyon TL'den 3,96 milyar TL'ye çıkan ticari zarar kalemindeki ciddi artış net kara negatif etkide bulundu. Net ücretler ve komisyonlar yıllık enflasyonla uyumlu olarak çeyrek bazında %3 ve yıllık bazda %39 büyüdü. ISCTR'nin dikkat çekici faaliyet giderleri performansı bu çeyrekte de devam etti. 1Ç25 faaliyet giderleri çeyreklik bazda %5 geriledi ve yıllık sadece %24 artarak yıllık enflasyon seviyesini altında gerçekleşti. Bu performans, bankanın maliyet / gider rasyosunu 4Ç24'teki %83 seviyesinden %68'e düşürdü. Aktif kalitesine bakıldığında, ISCTR'nin tahsili gecikmiş alacak (TGA – NPL) oranı 30 baz puan artarak %2,38'e yükseldi, sınırlı TGA oranı büyümesi çeyrek boyunca güçlü tahsilat performansı ve 1,74 milyar TL'lik TGA satışından kaynaklandı. Böylece, net risk maliyeti 4Ç24’teki 174 baz puan seviyesinden 209 baz puana yükselmesinin beraberinde getirdi. Bu sonuçlarla birlikte, ISCTR'nin yıllıklandırılmış 1Ç25 özkaynak karlılığı %15,2'de sonuçlandı; son on iki ay toplam net kar üzerinden bakıldığında özsermaye karlılığı %13,4 seviyesine geriledi. 1Ç25 sonuçları ve hissenin son kapanışı itibarıyla ISCTR 0,8x PD/DD ve 5,8x F/K çarpanlarıyla işlem görüyor.
Bilanço Değerlendirmesi – KCAER
Şirketin toplam satış hacmi bu çeyrekte yıllık bazda %20,4 artışla 150,2 bin ton olarak gerçekleşti. Üretim tesisindeki modernizasyon yatırımlarının tamamlanmasıyla satış hacminde yıllık bazda güçlü bir büyüme bekliyorduk ancak gerçekleşen rakam, 4Ç24'teki %44'lük seviyesine kıyasla toplam satış hacmindeki %49'luk payı ile katma değerli ürün satışlarındaki beklentilerin üzerindeki artışla birlikte varsayımımızın da %3,0 üzerinde gerçekleşti. FAVÖK/ton bu çeyrekte bizim varsayımımız olan 110 ABD Doları/ton ve 4Ç24'teki 48 ABD Doları/ton seviyesine kıyasla 120 ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Hatırlanacağı üzere, şirketin bu çeyrekte katma değerli ihracat sevkiyatlarının gecikmesinin FAVÖK/ton'da çeyreksel bazda neredeyse iki kat iyileşmeye yol açmasını beklerken, gerçekleşen rakam, bu çeyrek için neredeyse sabit bir seviyede öngördüğümüz katma değerli ürünlerin toplam karışım içindeki payının beklentimizden daha yüksek olması nedeniyle beklentimizden daha güçlü oldu. FAVÖK seviyesindeki pozitif sapmaya paralel olarak, net kar da beklentimizin %45 üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket, işletme sermayesi öncesi 42,4 milyon ABD Doları faaliyet nakit akışı yaratırken, esas faaliyetlerden elde edilen nakit (işletme sermayesindeki değişim dahil) de pozitif 22,8 milyon ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç25'teki uygun fiyatlarla ara ürün alımlarının artacağı varsayımımızla, stok seviyelerindeki artış önümüzdeki çeyrek için makasın daha fazla genişlemesine işaret etmektedir. Gerçeğe uygun değer farkı zarara yansıtılan finansal varlıklar, şirketin net borç seviyesinin bir önceki çeyrekteki 45 milyon ABD Doları nominal seviyesine kıyasla 61 milyon ABD Doları olarak gerçekleştiği finansal rakamlara dayanarak serbest nakit akışında bir miktar düşüşe neden oldu. Bu çeyrekte beklentilerin üzerinde gelen FAVÖK/ton performansını memnuniyetle karşılıyor ve BIST'in zayıf kar seansında Kocaer Çeliği öne çıkan bir şirket olarak değerlendirdiğimizi hatırlatıyoruz. Şirket için olumlu duruşumuzu koruyoruz ve mevcut yılsonu beklentilerimiz 2025 muhtemel kazançlarına dayanarak 6,6x FD/FAVÖK hesaplıyoruz. Mevcut değerlemeyi, devam etmesi beklenen kar büyümesi ve yeni yatırım planındaki büyüme beklentileri nedeniyle iskontolu buluyoruz. Hisse için Endeks üstü getiri notumuzu korurken, mevcut ortam hedef fiyatımız için yukarı yönlü risk anlamına geliyor ve yönetimle görüştükten sonra tahminlerimizi yeniden gözden geçireceğiz.
Piyasa verileri, Günlük işlem hacimleri, Düzenleyici kurum bildirimleri, Hisse geri alımları, Analist toplantıları Açıklanması beklenen bilançolar, Açıklanan bilançolar ve daha fazlasına link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://qnbinvest.com.tr/download/links/arastirma-bulteni-07052025.pdf