BIST 100 Endeksi çarşamba günü satış baskısı altında kalmasının ardından, dün günün ikinci yarısında artan alımlarla güçlü bir performans sergiledi. Hatırlanacağı üzere endeks; son dönemde 10.380 olan önceki zirve seviyesinde üçlü tepe formasyon oluşumu gösterirken, kâr realizasyonları ile karşılaşmıştı. Endeks çarşamba günü İsrail ordusunun Suriye’ye saldırı gerçekleştirmesi ile birlikte 10.380-10.160 bandının altı ile 10.000 seviyesine geri çekildi. Endeks yaşanan satış baskısının ardından dün ise tepki alımları ile yükseliş eğilimi sergiledi. Endeks gün içerisinde banka hisseleri öncülüğünde kazanımlarını ileri taşıyarak yeniden 10.380 ana direncinin üzerini test etti. Endeks günü bu seviyenin hafif altında %2,5 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi %4,2 oranında değer kazandı. 10.380 önceki zirve olduğundan bu seviyenin kalıcı olarak üzeri yeniden bir tepe formasyon oluşumunun gerçekleşmemesi ve yükselen trendin ileri taşınması için önemli. 10.380 önceki yükseliş hareketlerinde aşılamadığı için bu seviyenin üzerine yönelim halinde yeni bir yükselen trend başlayabilir. Bu durumda endekste 10.500 ve 10.600 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Aynı zamanda kısa vadeli teknik göstergelerin yukarı dönüş işareti gösterdiğini belirtelim. 10.160 bant hareketinin alt bölgesine işaret ettiğinden, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu ve yönün yukarı kalabileceğini söyleyebiliriz. Buna paralel 10.160 desteğinin üzerinde trade amaçlı yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir. Son dönemde kısa vadeli düzeltme ile karşı karşıya kalan bankacılık endeksi ise dün dip oluşumunu yukarı tamamladı ve 16.000’in üzerine yükseldi. TCMB 24 Temmuz toplantı kararına kadar banka hisselerine olan ilgi yüksek kalabilir. Bankacılık endeksi 16.000’in üzerinde kaldığı sürece 16.625 olan ana direncine doğru yükseliş hareketi sergileyebilir. TCMB’den faiz indirim beklentilerinin ağırlıkta olması banka hisselerinin performansını destekleyen faktör olarak öne çıkıyor. TCMB verilerine göre; 11 Temmuz haftasında brüt rezervler 164,4 milyar dolardan 166,2 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde swap hariç net rezervler 5,5 milyar dolar artışla 41 milyar dolara ulaştı. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD Başkanı Trump’ın tarifeler ile ilgili kararları ve açıklamaları takip ediliyor. ABD’de gümrük vergisi oranlarının uygulanacağı tarih olan 1 Ağustos’a kadar; ülkelerin vergi oranları belirlenme süreci devam ediyor. Buna paralel Trump, gönderdiği mektuplarla birlikte ülkelere gümrük vergi oranlarını iletiyor. Trump, 150'den fazla ülkeye gümrük vergisi oranlarının %10 veya %15 olabileceğini bildiren mektuplar göndereceğini söyledi. Trump, Hindistan ile yeni bir ticaret anlaşmasının çok yakın olduğunu, Avrupa Birliği ile de benzer bir anlaşmanın mümkün göründüğünü açıkladı. Trump, Kanada ile anlaşmaya varılması ihtimaline de henüz bir şey söylemek için erken olduğunu ifade etti. ABD borsalarında güçlü seyrin korunduğunu belirtelim.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Jeopolitik haber akışı ile 10.000’in altını test eden endeks, dün 10.380 ana direncinin üzerine yöneldi. 10.380 ise endeksin daha önce test ettiği zirve olduğundan, bu seviyenin kalıcı olarak aşılması ile yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. Bu durumda endeks 10.500 ve 10.600 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 10.160 desteğinin üzerinde mevcut trade amaçlı alım yapılabilir, trade fırsatları değerlendirilebilir…
TL Bonolar:İçeride kısa vadeli tahvil faizleri dün düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %41,37, 10 yıllık tahvil faizi ise %32,12 seviyesinde bulunuyor. ABD tahvil faizleri ÜFE verileri sonrasında güç kaybetti. Gösterge tahvil faizinde %42,00, 10 yıllık tahvilde %32,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Doların küresel çapta güçlenmesi son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. TL de bu durumdan olumsuz etkilenirken, dolar kuru aynı zamanda 40,00 seviyesinin üzerinde yükseliş eğilimine devam ediyor. Kur 40,30 direncinin üzerinde hareketlilik gösteriyor. Kurda 40,30’un üzerinde 40,40 sonraki direnç seviyesidir. 40,20 seviyesi destek olarak izlenebilir…
EUR/USD:Parite son dönemde aşağı yönlü hareket ile son iki aylık yükselen kanalının içerisinde trend desteğine doğru düşüş göstermişti. ABD enflasyonu ile 1,1660’ı da aşağı kıran parite, bu yükselen kanalın altına geri çekilmişti. Parite kısa vadeli alçalan trendde 1,16 desteğinin de altını test etti. 1,1550 ana destek konumunda. Kısa vadeli göstergeler aşırı satım bölgesine yakın bir seyir izliyor. 1,16 dip oluşumu için, 1,1660 direncinin aşılması yukarı dönüş için izlenebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.