BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta yükselen trendde güçlü bir seyir izledi. BIST 100 Endeksi Mart ayından beri içerisinde bulunduğu kanal hareketinin üzerine yükselerek, kısa ve orta vadeli görünümünü güçlü hale getirdi. Hatırlanacağı üzere endeks geçtiğimiz haftalarda bu üç aylık kanal içerisinde alt ve üst bantta oldukça volatil bir seyir izlemişti. Geçen hafta enflasyonda aylık eğilimde düşüş beklentileri de BIST’i banka hisseleri öncülüğünde destekledi. İçeride Haziran ayı aylık enflasyon %1,45 olan tahminlerin altında %1,37 oranına işaret etti. Yıllık enflasyon ise %35,41’den %35,05 seviyesine geriledi. Böylece uzun bir aranın ardından iki ay üst üste %2'nin altında bir enflasyonu görmüş olduk. Aylık enflasyonun ana eğiliminde azalışın korunması, yıllık enflasyonun geri çekilmesi dolayısıyla da dezenflasyon sürecinin devam etmesi; TCMB’den bu ay için faiz indirim beklentilerinin güçlenmesine neden oldu. Buna paralel endeks son üç ayın en yüksek seviyelerinde 10.300 direncinin üzerine yöneldi. Endeks son durumda 10.380 direncine yönelimde güç kaybederken, 10.160 seviyesine doğru destek ile karşılaşıyor. Endeks Cuma günü %0,5, bankacılık endeksi ise %1 oranında yükseldi. Endeksin haftalık getirisine bakacak olursak %9,3 oranında iken, bankacılık endeksi %12,9 oranında değer kazandı. 10.380 önceki zirveye işaret ettiğinden; endeksin bu seviyeyi aşması ikili tepe formasyon riski ile karşı karşıya kalmaması için izlenebilir. Bu seviyenin aşılması ile endekste yükseliş eğiliminin ileri taşınabileceğini söyleyebiliriz. 10.160 destek olarak korunuyor. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan yukarı yönlü potansiyel devam ediyor olacak. 10.160 desteğinin aşağı kırılması halinde ise endekste satış baskısının oluşabileceğini söyleyebiliriz. 10.160 seviyesinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi 16.300’ün üzerinde kâr satışları ile karşılaştı. Bankacılık endeksinde 15.600-15.500 destek bölgesi geri çekilme eğiliminin gerçekleşmemesi için önemli. Bu aralığın altına yönelim halinde ise düzeltme riskinden söz edebiliriz. 16.000 ve 16.300 direnç seviyeleridir. Diğer yandan ABD Başkanı Trump, 10-12 ülkeye ABD'ye yapacakları ithalatta karşılaşacakları gümrük vergisi oranlarını belirten mektuplar göndermeye başlayacağını ve bunun daha önce çok sayıda bireysel anlaşma yapma vaadinden açık bir değişim olduğunu söyledi. Haftanın ajandasında; Çarşamba günü Fed’in Haziran ayına dair toplantı tutanakları öne çıkıyor. Hatırlayacak olursak; Fed Haziran’da beklentiler paralelinde dört toplantı üst üste %4,25-%4,50 olan politika faiz aralığında değişikliğe gitmemişti. Fed’in bu yıl için faiz indirim beklentisi değişmedi ve yıl sonuna kadar iki faiz indirimi öngörüldü. Perşembe günü içeride sanayi üretimi, Cuma günü ise cari işlemler dengesi açıklanacak. ABD’de ülkelere yönelik gümrük vergi kararları, bu konuya ilişkin açıklamalar ön planda olacak.
BIST100:Endekste yataya yakın bir başlangıç bekliyoruz. İçeride enflasyonun beklentilerin altında açıklanması ile 10.380 direncine yönelen endeks, 10.160 desteğine doğru yukarı tepki gösteriyor. Endekste 10.380 önceki zirve olduğundan bu seviye ikili tepe formasyon riskinin geride kalması için önemli. Yükselişin devam etmesi için 10.380 direncinin aşılması gerekiyor. 10.160 desteğinin görünüm açısından öne çıktığını belirtelim. 10.160 mevcut trade pozisyonları için yakından takip edilebilir…
TL Bonolar:İçeride enflasyon verileri öncesinde olumlu seyir izleyen tahvil-bono piyasası verilerin ardından kâr satışları ile karşılaştı. Gösterge tahvil faizi %39,57, 10 yıllık tahvil faizi ise %30,84 seviyesinde bulunuyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli yükseliş denemelerinde bulunuyor. Gösterge tahvil faizinde %40,75, 10 yıllık tahvilde %31,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Gelişmekte olan ülke para birimleri Cuma günü dolar karşısında karışık bir seyir izledi. Kurda son dönemde aşağı yönlü hareketlerin kalıcı olamadığını söyleyebiliriz. 39,80’in altında 39,70 destek konumunda. 39,90’ın üzerinde 40,00 hedef direnç seviyesidir. 40,00 aynı zamanda psikolojik dirence işaret ettiğinden, kurun bu seviyeyi aşıp aşmayacağı önemli olacak…
EUR/USD:Parite ABD istihdam verilerinin ardından kısa vadeli yükselen kanalın üst bölgesi olan 1,18 civarında güç kaybına uğradı. Buna paralel parite 1,1750 desteğine doğru geri çekildi. Parite bu seviyeden destek bulmaya devam ediyor. 1,1750’nin üzeri yeniden 1,18 direncine yönelim için öne çıkıyor. Ancak bu seviyenin altında kısa vadeli düzeltme riskinin olduğunu belirtelim. Bu durumda 1,17 sonraki destek seviyesine işaret etmektedir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.