Gündem/Beklentiler:Endeksin 10.160’i koruması önemli, aksi halde kâr satışları gerçekleşebilir…

4.7.2025 08:10

İçeride Haziran ayı aylık enflasyon %1,45 olan tahminlerin altında %1,37 oranına işaret etti. Yıllık enflasyon ise %35,41’den %35,05 seviyesine geriledi. Böylece uzun bir aranın ardından iki ay üst üste %2'nin altında bir enflasyonu görmüş olduk. Aylık enflasyonun ana eğiliminde azalışın korunması, yıllık enflasyonun geri çekilmesi dolayısıyla da dezenflasyon sürecinin devam etmesi; TCMB’den bu ay için faiz indirim beklentilerinin güçlenmesine neden oldu. Enflasyon kalemlerine bakacak olursak; en yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,27 azalış, ulaştırmada %2,38 artış ve konutta %2,62 artış olarak gerçekleşti. Yıllık değişimlere göre; gıda ve alkolsüz içeceklerde %30,20, ulaştırmada %27,72 ve konutta %65,54 artış olarak kaydedildi. ÜFE aylık bazda %2,46 arttı. Yıllık ÜFE ise %23,13’ten %24,45’e yükseldi. BIST 100 Endeksi bu hafta siyasi belirsizliğin kısa süre için geride kalması ile Mart’tan beri içerisinde bulunduğu kanal hareketinin üzerine yükselerek, kısa ve orta vadeli görünümünü güçlü hale getirmişti. Aynı zamanda enflasyonun aylık eğiliminde düşüş beklentileri de BIST’i banka hisseleri öncülüğünde desteklemişti. Buna paralel endeks son üç ayın en yüksek seviyelerinde 10.160 direncinin üzerine yöneldi. Endeks dün ise dezenflasyona işaret eden veriler ile birlikte 10.380 önemli direnç seviyesine yükseldi. 10.160 desteğine doğru geri çekilmelerde endeksin yukarı tepki gösterdiğini gözlemledik. Endeks günü %0,4 yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi %0,7 geri çekildi. 10.380 önceki zirveye işaret ettiğinden; endeksin bu seviyeyi aşması ikili tepe formasyon riski ile karşı karşıya kalmaması için izlenebilir. Bu seviyenin aşılması ile endekste yükseliş eğiliminin ileri taşınabileceğini söyleyebiliriz. 10.160 destek olarak korunuyor. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan yukarı yönlü potansiyel devam ediyor olacak. 10.160’ın üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi 16.300’ün üzerinde kâr satışları ile karşılaştı. Bankacılık endeksinde 15.600-15.500 destek bölgesi geri çekilme eğiliminin gerçekleşmemesi için önemli. 16.000 ve 16.300 direnç seviyeleridir. TCMB verilerine göre geçen hafta brüt rezerv 154,4 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezerv 1,8 milyar dolar azalışla 28,4 milyar dolara düşüş gösterdi. Aynı dönemde yurtdışı yerleşikler nette haftalık bazda 248 milyon dolarlık hisse aldı. Bir önceki hafta 109 milyon dolar net satış gerçekleştirmişti. Yabancıların net DİBS alımları 305,1 milyon dolara işaret etti. ABD’de tarım dışı istihdam verisi ise Haziran’da 110 bin olan tahminlerin üzerinde 147 bin kişi artışa işaret etti. Veri setinin iş gücü piyasasında olumlu seyrin devam ettiğini göstermesinin yanı sıra genel olarak tahminleri aşması Fed’den faiz indirim beklentilerinin azalmasına neden oldu. Vadeli işlemcilere göre Eylül ayı için faiz indirim olasılık ta %98’den %80’e geriledi.

  • BIST100:Endekste hafif alıcılı bir başlangıç bekliyoruz. İçeride enflasyonun beklentilerin altında açıklanması ile 10.380 direncine yönelen endeks, 10.160 desteğine doğru geri çekildi. Endekste 10.380 önceki zirve olduğundan bu seviye ikili tepe formasyon riskinin geride kalması için önemli. Yükselişin devam etmesi için 10.380 direncinin aşılması gerekiyor. 10.160 desteğinin üzerinde görünüm güçlü olduğundan; bu seviye mevcut trade pozisyonları için yakından takip edilebilir…

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri enflasyon verilerine yönelik iyimserlik ile bu hafta geri çekilmişti. Verilerin ardından ise tahvil-bono piyasasında kâr satışları gerçekleşti. Gösterge tahvil faizi %39,52, 10 yıllık tahvil faizi ise %30,47 seviyesinde bulunuyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %40,00, 10 yıllık tahvilde %31,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

  • USD/TL:Gelişmekte olan ülke para birimleri dün dolar karşısında karışık bir seyir izledi. Kurda son dönemde aşağı yönlü hareketlerin kalıcı olamadığını söyleyebiliriz. 39,80’in altında 39,70 destek konumunda. 39,90’ın üzerinde 40,00 hedef direnç seviyesidir. 40,00 aynı zamanda psikolojik dirence işaret ettiğinden, kurun bu seviyeyi aşıp aşmayacağı önemli olacak…

  • EUR/USD:Parite ABD istihdam verilerinin ardından kısa vadeli yükselen kanalın üst bölgesi olan 1,18 civarında güç kaybına uğradı. Buna paralel parite 1,1750 desteğine doğru geri çekildi. Parite bu seviyeden destek bulmaya devam ediyor. 1,1750’nin üzeri yeniden 1,18 direncine yönelim için öne çıkıyor. Ancak bu seviyenin altında kısa vadeli düzeltme riskinin olduğunu belirtelim. Bu durumda 1,17 sonraki destek seviyesine işaret etmektedir…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top